Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY."— Transkript prezentace:

1 NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY.
FYZIKA – 7. ročník P10 NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY. Vypracoval: Mgr. Pavel Kerner ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Zákon setrvačnosti. Těleso, které je v klidu, může uvést do pohybu jen síla, jinak zůstane v klidu. Těleso uvedené do pohybu se pohybuje dál, i když už na něj síla nepůsobí. Této vlastnosti se říká setrvačnost Anglický vědec Issac Newton vyslovil zákon setrvačnost Pokud na těleso nepůsobí jiná tělesa silou, setrvá v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu.

3 F Na Zemi jsou brzdné síly ( např. tření ), které těleso vždy zastaví, ale zákon setrvačnosti platí! V kosmickém prostoru se uplatňuje 100 % - kosmická tělesa se pohybují setrvačností ( planety kolem Slunce )

4 Setrvačnost se uplatňuje v každodenním životě a má velký význam:
U dopravních prostředků Žádné vozidlo nemůže okamžitě zastavit- brzdná dráha Vždy se poutej bezpečnostními pásy! - při rozjíždění – padáme dozadu - Při brždění - padáme dopředu - Rakety a družice se na oběžné dráze pohybují setrvačností – brzdná dráha – 1 min. min.

5 Rakety a družice se na oběžné dráze pohybují setrvačností

6 Planety obíhají kolem Slunce setrvačností

7 Zkus odpovědět na tyto otázky:
Proč nemůže běžec po proběhnutím cíle hned zastavit? Čeho využíváme, když sklepáváme kapky vody z oblečení? Jak nejlépe nasadit kladivo nebo jiné nářadí na držadlo, co u toho využíváme? Proč nemusíme při jízdě na kole pořád šlapat? Proč musí být kosmonaut při práci mimo kosmickou loď k ní připoután? Proč je nezbytně nutné být v automobilu připoután bezpečnostními pásy? Co se děje s cestujícími v autobuse, který se rozjíždí nebo brzdí? Proč nemají být v automobilu volně položené těžší předměty? Znáš způsob, jak rozlišit uvařené a syrové vejce, aniž by se rozbilo? Co se stane, když prudce zabrzdíš přední brzdou na kole?

8 Zákon vzájemného působení dvou těles= Zákon akce a reakce
Co se stane, když se jeden z chlapců odrazí od druhého?

9 Zákon vzájemného působení dvou těles= zákon akce a reakce
Jestliže působí jedno těleso na druhé silou, působí i druhé těleso na první silou stejně velkou, ale opačného směru. Nebo Každá akce vyvolává reakci stejně velkou, ale opačného směru. Obě síly současně vznikají a současně zanikají. Tento zákon se uplatňuje v každodenním životě: Umožňuje nám chodit Umožňuje pohyb vozidel

10 Zákon akce a reakce využívají raketové ( tryskové motory )

11 Zkus odpovědět na tyto otázky:
1.Čeho využíváš, když vesluješ na loďce? 2. Jak se přitáhneš ke břehu na loďce připoutané ke stromu? 3.Co se stane, když vystupuješ z loďky? 4. Víš, co to je zpětný ráz zbaně? 5. Co se stane s volným koncem hadice, když do ní pustíme vodu? - pohybové zákony – 13. min

12 ISAAC NEWTON anglický fyzik hrobka Isaaca Newtona ve Westminsterském opatství


Stáhnout ppt "NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY."

Podobné prezentace


Reklamy Google