Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Plasty a lepidla pro truhlářskou praxi, vady dřeva. Sada číslo: ICT-102B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 06 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102B-06 Téma vzdělávacího materiálu: Obecné požadavky na lepidla. Lepidla rostlinného původu Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o obecných požadavcích na lepidla a rostlinných lepidlech. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor Truhlář a Operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Obecné požadavky na lepidla
Faktory ovlivňující kvalitu lepení

3 Obecné požadavky na lepidla
Pevnost lepeného spoje: - udává se jako pevnost ve smyku, - lepený spoj musí vykazovat vyšší mechanické vlastnosti než lepený materiál. Dostatečná pružnost po vytvrdnutí: - lepidlo musí odolat objemovým změnám pří bobtnání a sesychání dřeva, - lepidlo nesmí prasknout při mechanickém zatížení spoje.

4 Obecné požadavky na lepidla
Velký obsah sušiny: - sušina zůstává po vytvrzení lepidla v lepené spáře. Jednoduchá příprava. Krátká, případně redukovatelná doba vytvrzení. Dlouhá doba skladovatelnosti. Lepidlo nesmí nadměrně otupovat nástroje, zbarvovat dřevo, působit agresivně na kování.

5 Lepidla rostlinného původu
Přírodní lepidla rostlinného původu jsou uhlohydráty, které jsou převažující složkou všech forem rostlinného života. Jsou to převážně lepidla a pojiva rozpustná ve vodě. V truhlářské výrobě se používají jen omezeně. Používají se spíše v čalounické výrobě, papírenství, kožedělném průmyslu, potravinářství, pro kosmetické účely.

6 1. Škrobová lepidla Škrob je makromolekulární látka organického původu, která vzniká v zelených částech rostlin při fotosyntéze a ukládá se v kořenech, plodech, hlízách, semenech, apod. Vyrábí se máčením rozemletých surovin, po té se suší. Prodává se ve formě prášku, který ve studené vodě bobtná, ale nerozpouští se. Zahříváním ve vodě asi na 65-75°C se mění v hustou lepivou kaši (tekutinu) = tzv. škrobový maz. Technický význam mají jen některé škroby. Hlavně bramborový, pšeničný, kukuřičný, rýžový.

7 Použití Lepení tapet Kancelářská lepidla Známková lepidla
Pojivo do temperových barev

8 2. Lepidla z rostlinných bílkovin
Bílkoviny se získají extrakcí za použití hydroxidu sodného ze zralých senem (např. hrachu, slunečnice, sóji). Použití: - v kosmetických přípravcích, - lepení obalových překližek.

9 3. Pryskyřice, rostlinné gumy, pektiny, algináty
Smícháním pryskyřice a rostlinné gumy vznikají zdravotně nezávadná lepidla používaná např. ve zdravotnictví, potravinářství, lepení přírodních textilii. Z pektinu se vyrábí lepidla používané hojně na maskérské práce v divadle a u filmu. Algináty se získávají z mořských řas. Používají se v potravinářství jako želatina.

10 4. Lepidla z přírodního kaučuku
Vznikají velice pevná, pružná a zdravotně nezávadná lepidla. Jejich nevýhodou je slabá odolnost vůči UV záření. Používají se v obuvnickém a textilním průmyslu, čalounické výrobě.

11 5. Lepidla na bázi derivátů celulózy
Deriváty celulózy se přidávají do mnoha druhů lepidel. Využívá se hlavně tzv. nitrocelulóza. Hojně se využívají v papírenském a kožedělném průmyslu, lepení tapet, potahových krytin, papíru, lehčených plastů.

12 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 2., přeprac. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN

13 Otázky k zopakování a ověření učiva
1. Popiš alespoň 4 obecné požadavky na lepidla. 2. K jakým účelům se hlavně používají škrobová lepidla? 3. Popiš využití kaučukových lepidel.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google