Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Dřevo jako materiál pro truhlářskou výrobu Sada číslo: ICT-102A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 17 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102A-17 Téma vzdělávacího materiálu: Dřevotřískové desky DTD - způsoby lisování, použití Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o dřevotřískových deskách. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář a operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Dřevotřískové desky DTD - způsoby lisování, použití
Patří k nejvíce využívaným aglomerovaným materiálům, hlavně při výrobě nábytku.

3 Složení DTD Vyrábějí se z dřevních třísek speciálně vyrobených pro tento účel. Třísky se opět spojují za pomocí syntetických lepidel (močovinoformaldehydových), zvýšeného tlaku a teploty. Do směsi se přidává parafínová emulze pro zvýšení odolnosti proti vzdušné vlhkosti. Pro výrobu DTD se kromě dřevní hmoty používají také stonky víceletých rostlin, např. len, konopí (obsahují lignin a celulózu).

4 Podle způsobu lisování DTD rozdělujeme na:
1. Výtlačně lisované DTD: píst výtlačného lisu pěchuje třísky mezi vyhřívané pevné lisovací desky, vlivem pěchování jsou třísky orientovány kolmo k ploše desky, mají poměrně malou pevnost v ohybu, proto se již při výrobě oplášťují tlustší dýhou nebo tvrdou DVD.

5 Dva typy výtlačně lisovaných DTD
Obr Obr. 3. Plné desky Lehčené (duté) desky Obr Obr. 4.

6 Použití výtlačně lisovaných DTD
Pro výrobu protipožárních a bezpečnostních dveří. Obkladové dílce. Speciální obkladové dílce k zvukové izolaci (vylehčené s rastrovaným povrchem). Výroba lehkých stavebních příček. Výhodou těchto desek je možnost použití ještě méně kvalitní suroviny pro výrobu třísek než u plošně lisovaných DTD.

7 2. Plošně lisované DTD: jsou lisovány v jednoetážových nebo víceetážových lisech, mají třísky uloženy rovnoběžně s plochou, mají větší pevnost v ohybu než výtlačně lisované DTD, nemusí se plášťovat, široké využití v truhlářské praxi, především na výrobu nábytku, DTD umožnily masovou sériovou výrobu nábytku.

8 Podle počtu vrstev rozlišujeme plošně lisované DTD
Obr. 5. Jednovrstvé Třívrstvé Pětivrstvé s uzavřeným povrchem

9 Jednovrstvé plošně lisované DTD
Deska je vyrobena z jednoho druhu třísek. Jsou lisovány ve víceetážových lisech. Mají hrubší povrch a nevyhovují tloušťkové toleranci ± 0,2 mm. Pro výrobu nábytku nejsou vhodné. Používají se pro výrobu beden a obalů, na podlahy, bednění, opláštění příček.

10 Třívrstvé plošně lisované DTD
Středovou vrstvu tvoří hrubé třísky (zajišťují mechanickou pevnost desky). Povrchové vrstvy jsou z jemných krycích třísek (zajišťují hladký povrch). Jsou lisovány v přesných jednoetážových lisech. Lze je dále upravovat dýhami a fóliemi. Používají se hlavně pro výrobu nábytku (nejpoužívanější DTD).

11 Pětivrstvé plošně lisované DTD
Střední vrstvu tvoří hrubé třísky. Mezivrstva je tvořena jemnými třískami. Povrchové vrstvy jsou z mikrotřísek nebo dřevních vláken. Mají velmi hladký a homogenní povrch. Používají se pro dýhování mikrodýhami nebo úpravu pigmentovými nátěrovými hmotami.

12 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN NESTLE, Hans. Moderní stavitelství pro školu i praxi. Vyd.1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 607 s. ISBN Obr obr. 2. KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN Obr obr. 4. NESTLE, Hans. Moderní stavitelství pro školu i praxi. Vyd.1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 607 s. ISBN Obr. 5. NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN

13 Otázky k opakování a ověření učiva
1. Popiš složení DTD. 2. Popiš dva rozdílné způsoby výroby (lisování) DTD. 3. Nakresli schematický řez vyrobených DTD pomocí dvou způsobů výroby. 4. Popiš složení a použití třívrstvé DTD.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google