Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Plasty a lepidla pro truhlářskou praxi, vady dřeva Sada číslo: ICT-102B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 01 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102B-01 Téma vzdělávacího materiálu: Produkty chemického zpracování dřeva Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o produktech chemického zpracování dřeva. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor Truhlář a Operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Produkty chemického zpracování dřeva
Patří zde buničina, produkty vzniklé hydrolýzou, pyrolýzou a extrakcí dřeva.

3 Buničina – základní produkt chemického zpracování dřeva
Výroba buničiny je proces při kterém se získává surová celulóza ze dřeva. Celulózu získáme tak, že za dřeva odstraníme lignin a hemicelulózu tzv. delignifikace dřeva. Buničina slouží na výrobu kvalitních papírů i jako polotovar pro další chemické zpracování (umělá vlákna, plastické hmoty). Vedlejšími produkty výroby buničiny jsou organické látky, např. etylalkohol, fenoly, vanilin, aromatické kyseliny, energetické krmivo pro dobytek.

4 Dva způsoby výroby buničiny
Sulfitovým (siřičitanovým) způsobem (kyseliny) Roztřískované dřevo se vaří pod tlakem v roztoku, jehož účinnou složkou je kyselina siřičitá. Vhodné zpracovávat dříví s nízkým obsahem pryskyřice (smrk, jedle, osika, topol, vrba) a zbavené kůry. Sulfátovým (síranovým) způsobem (zásady) Dřevo se upravuje pomocí zásaditých roztoků např. hydroxidu sodného, síranu sodného Lze zpracovat libovolný druh dřeva, hlavně se užívá pro borovici a buk.

5 Hydrolýza dřeva Hydrolýza je rozklad a štěpení organických látek ve dřevě na jednoduché látky. K rozkladu se používají vodné roztoky kyselin. Vzniká např. dřevní líh, kyselina octová, etylalkohol, glukóza a dřevný cukr (sladidlo pro diabetiky), krmné kvasnice.

6 Pyrolýza dřeva Provádí se jako suchá destilace (pyrolýza) za působení tepla a omezeného přístupu vzduchu v pecích. Rozkladem dřeva se uvolňují zplodiny: - plynné - zejména oxidy (za určitých okolností mohou být dále využity jako plynné palivo-tzv. generátorový plyn, dřevoplyn) - kapalné- dřevný dehet (dále zpracovatelný na benzen, terpentýn, kreozot, parafín aj.) a dřevný ocet (dále zpracovatelný na metylalkohol, kyselinu octovou a aceton) - pevný zbytek- dřevěné uhlí. Dále se dá upravit na aktivní uhlí, používá se do filtrů, k čistění vody aj.

7 Extrakce (vyluhování) dřeva
Předmětem průmyslového získávání a zpracování jsou i organické látky obsažené ve dřevě v buněčné protoplasmě: třísloviny, éterické oleje (silice), balzámy, pryskyřice, škroby, gumy, cukry, aj. Ze dřeva se získávají zpravidla po jeho předchozím roztřískování extrakcí -vylouhováním, například vodou za tepla, horkou párou nebo organickými rozpouštědly (alkohol, éter, benzín). Vylouhované dřevo je možné dále použít k výrobě dřevovláknitých desek, protože odstraněním buněčného obsahu (zejména zkvasitelných cukrů) ze dřeva se jeho použitelnost pro tento účel nesnižuje, ale naopak zvyšuje.

8 Produkty extrakce se používají v mnoha dalších odvětvích
Éterické oleje používané ve zdravotnictví a parfumerii. Pryskyřice se přidávají do lepidel, nátěrových hmot, umělých hmot. Třísloviny se používají jako konzervační látky např. při vyčiňování kůži. Chlorofylkaroténové pasty získané z větví a jehličí se přidávají např. do mýdel, pěn do koupele, zubní pasty.

9 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN

10 Otázky k zopakování a ověření učiva
1. Co je to buničina a k čemu slouží? 2. Co je to hydrolýza dřeva? 3. Co je to pyrolýza dřeva? 4. Které látky se ze dřeva získávají pomocí extrakce (vyluhování dřeva)?


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google