Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské."— Transkript prezentace:

1 Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské EU

2 Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Proč policejní a soudní spolupráce v EU Vyšší mobilita osob…..i těch zlých Nižší schopnost státu autonomně kontrolovat bezpečnostní hrozby….i díky Schengenu Vyšší frekvence vystavení vlastních občanů cizímu trestnímu právu….jak stíhaná osoba, svědek nebo oběť Volný pohyb zboží, služeb, osob se propojen s právními otázkami, včetně trestněprávních….k pěti pohybům v EU je možné uvažovat i „volný pohyb rozsudků a správních rozhodnutí“ Zákaz dvojího trestání za stejnou věc v různých státech EU

3 Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Vývoj před Lisabonskou smlouvou - EU úroveň  Schengenský systém  Agentury: Europol, Eurojust, FRONTEX  Obecná povinnost účinně trestat porušování EU práva, vč. trestních sankcí  Omezená harmonizace hmotného trestního práva – definice vybraných trestných činů a tresty za ně  Princip vzájemného uznávání domácích trestněprávních rozhodnutí….nejznámější „eurozatykač“

4 Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Vývoj před Lisabonem – co zůstalo v gesci členských států  Definice naprosté většiny trestných činů ….neexistuje EU definice vraždy, loupeže, znásilnění, krádeže nebo ublížení na zdraví  Systém policie a státního zastupitelství  Trestní soudnictví …..ESD sice může do trestních řízení zasahovat skrze předběžnou otázku, ale konečné rozhodnutí o vině a trestu je na vnitrostátním soudu  Lidskoprávní standardy pro stíhané osoby (pro oběti již existuje EU minimální katalog práv)

5 Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Lisabonská smlouva – hlavní změny  Zrušení pilířové struktury EU: v trestněprávní agendě se používá stejný právní a institucionální rámec jako v původně „komunitární“ oblasti + několik výjimek  Rozšíření pravomocí EU – nijak radikální – základním přístupem je princip vzájemného uznávání, omezená možnost harmonizace hmotného práva a procesních standardů  Zaveden řádný legislativní proces: v praxi radikální omezení jednomyslnosti v Radě, silné posílení EP

6 Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Lisabonská smlouva – hlavní změny  Vyšší soudní kontrola: dozorčí žaloby EK, soudní přezkum platnosti norem, předběžné otázky  Listina (Charta) základních práv: také práva v trestněprávní oblasti (právo na spravedlivý proces, presumpce neviny, zásada ne bis in idem)  Snazší uzavírání mezinárodních smluv  Nový úřad EU veřejného žalobce (prokurátora)

7 Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Vývoj po Lisabonské smlouvě  Několik otázek se „stíhá“ těsně před vstupem Lisabonské smlouvy v platnost (nový formát Europolu)  Řešení „lisabonských nedodělků“ – např. prováděcí legislativa k EU veřejnému žalobci  Stockholmský program 2010-2014  Návrhy relevantní sekundární legislativy – o principu ne bis in idem aj.  Nová Evropská komise – rozdělena agenda „tvrdé“ policejní spolupráce (Cecilia Malmström) a „měkké“ lidskoprávní a justiční agendy (Viviane Reding)


Stáhnout ppt "Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské."

Podobné prezentace


Reklamy Google