Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace."— Transkript prezentace:

1 Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2  dítě se podobá člověku - plod (fetus)  lze určit pohlaví  lze pozorovat pohyby

3  vnímá rozpoložení matky  před porodem - váha asi 3 000 g, délka asi 50 cm  znaky donošenosti - nehty přečnívají přes nehtové lůžko, u chlapců varlata v šourku

4 Děloha Plodová voda Placenta Pupeční šňůra Plod Obrázek 1

5 Obrázek 2

6  pravidelné bolesti (kontrakce dělohy) ve zkracujících se intervalech  odtok plodové vody  v této době je třeba dopravit ženu do porodnice

7  dítě se dostává ven z těla matky  přirozeným porodem  císařským řezem (špatná poloha dítěte, nemoc matky,…)

8 Obrázek 3

9  z těla matky vyjde placenta (plodové lůžko)  lékař musí zkontrolovat, zda nezůstala část v děloze

10 Obrázek 4

11  v průběhu dělení oplodněného vajíčka dojde k jeho rozdělení na 2 útvary  1 placenta, děti jsou si velmi podobné

12  při ovulaci se uvolní více vajíček, ta jsou oplodněna  každé dítě má svou placentu, děti jsou si podobné jako běžní sourozenci

13 Obrázek 5 JednovaječnéVícevaječné

14  tělo matky se vrací do původního stavu, žádná námaha, chránit před infekcí

15 Obrázek 2 [cit. 2010-06-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution- Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Childbirth.norarte.jpg Obrázek 3 [cit. 2010-06-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution- Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cervix_dilation_sequence.svg Obrázek 4 [cit. 2010-06-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution- Share Alike 2.5 Genericna WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Being_a_twin_means_you_always_have_a_pillow_or_bl anket_handy.jpg Obrázek 5 [cit. 2010-06-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution- Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Identical-fraternal-sperm-egg.svgZdroje:


Stáhnout ppt "Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace."

Podobné prezentace


Reklamy Google