Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr. Matěásková Hana TEMATICKÁ OBLAST: Dějiny umění NÁZEV DUMu: Secese – Art nouveau POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: KÓD DUMu: HM_Dějiny umění_11 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace, která charakterizuje pojem secese, seznamuje studenty se základními znaky tohoto slohu a prostřednictvím ukázek mohou studenti vidět alespoň některá díla známých secesních tvůrců v oblasti užitého umění. Secesnímu malířství a architektuře bude věnována další prezentace. METODICKÝ POKYN: Kvinta/1.ročník, Sexta/2.roč.

2 Secese Jugendstil Art Nouveau Modern Style
Životní styl přelomu 19/20.století

3 CHarakteristika Pojem „secese“ znamená – odloučení, odštěpení
Jednalo se o protestní hnutí mladých umělců, kteří se chtěli osvobodit /odloučit/ od historizujících tradic. Poslední univerzální sloh, který zasáhl do všech oblastí života – hlavní projev secese nebyl v malbě a sochařství, ale v dekoraci, v užitém umění /móda, šperkařství, nábytkářský průmysl. . ./ Nositelkou – zpočátku – bohatá buržoazie, později-i do širších vrstev V Evropě – hlavně v 90.,letech 19.století – nejvýznamnější léta

4 Znaky Ornamentálnost vycházející z přírodních tvarů květin, listů, siluet stromů, zvířecích i lidských těl Secesní linie – plynulá vlnící se křivka – dojem jemného pohybu v ploše Neobvyklé barevné odstíny – barevné plochy bez modelace světla a stínu (zelinkavá, růžová) Symboličnost Inspirace japonským uměním Typická zvířata zobrazovaná v secesi – páv a labuť, secesní květinou – lilie –vznešený zjev i tvar Důraz na vysokou úroveň řemesel. Nešlo o jednotný styl - vliv prostředí kde vznikal.

5 Émile Gallé – skleněná secesní váza
(1) Ukázka 1

6 Aubrey Beardsley - ilustrace
(2) Ukázka 2

7 Aubrey Beardsley – Paví šat (ilustrace)
(3) Ukázka 3

8 Louis Teffany – Strom života(vitráž)
(4) Ukázka 4

9 Louis Tiffany – Dívka s rozkvetlou třešní
(5) Ukázka 5

10 Carlo Bugatti - nábytek
(6)

11 Francois-Raoul Larche - lampička/tanečnice
(7)

12 Zdroje AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:

13 ZDROJE AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google