Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Ivan Nývlt TEMATICKÁ OBLAST: Dějepis NÁZEV DUMu: Secese – Evropa a české země POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu:11 KÓD DUMu: IN_D_11 DATUM TVORBY: ANOTACE (3.ROČNÍK): Tento DUM představuje základní obecné rysy secesního stylu v oblasti malířství, sochařství i architektury. Prezentuje nejvýraznější umělce a jejich díla. Studenti si na nich utvrdí jejich dovednosti v interpretaci uměleckých děl. METODICKÝ POKYN:

2 SECESE EVROPA A ČESKÉ ZEMĚ

3 Obecná charakteristika
Secese je posledním jednotným slohem, který zasáhl do všech oblastí života. Secese = odštěpení, odloučení (jakoby od tradičního a klasického) V Německu označována jako Jugendstil a ve Francii Art Nouveau,v Anglii Modernstyle… Doba přelomu 19.a 20.století. Uplatnění ve výtvarném umění, v architektuře, v módě, v zařízení interiérů.

4 Z dalších obecných rysů
Vítězí čisté štíhlé linie, siluety, ornamenty. Inspirace přírodou – list, liána, květ, ale i lidské tělo. Záliba v křivce, v oblé linii – geometrická přísnost je potlačena. Jemná barevnost , ladnost, erotický podtext. Sbližování výtvarného umění s poezií a hudbou. Velebena jest krásná žena.

5 Malířství a sochařství
Fenoménem Alfons Mucha (1860 – 1939) – malíř, autor osobitého stylu (někdy skutečně označován jako „Mucha style“), tvořil plakáty , litografie, kostýmy, ale i monumentální díla. Např.na jedné straně plakáty pro herečku Sarah Bernhardtovou, na druhé straně cyklus monumentálních pláten „Slovanská epopej“ (pracoval na něm 18 let). Gustav Klimt (1862 – 1918) – rakouský malíř, mistr ženských aktů – „Adama a Eva“, „Danae“, Judith“. Z dalších umělců se secese „dotkli“ např. Josef Váchal nebo Max Švabinský. Ze sochařů – Ladislav Šaloun, František Bílek nebo Bohumil Kafka.

6 Ukázky secesního výtvarného umění – A.Mucha – „Slované v pravlasti“

7 Ukázky secesního výtvarného umění – A.Mucha – „La Trappistine“

8 Ukázky secesního výtvarného umění – G.Klimt – „Judith“

9 Secesní architektura Uplatňuje se v širokém měřítku – od komplexů měšťanských domů přes solitérní vily, ale i kostely, průmyslové stavby až po stavby reprezentativní. Souznění exteriérů i interiérů staveb – časté užití vitráží, hry barev. Z architektů – tzv.vídeňská škola O.Wagnera (jeho žákem Jan Kotěra, vzešlý z secese, pak představitel čes.architektonické moderny), „top“= španělský architekt Antonio Gaudí (1852 – 1926). Jeho životním dílem chrám „Sagrada familia“ v Barceloně. V našich zemích reprezentativními stavbami budova Hlavního nádraží v Praze, Obecní dům tamtéž, ale např.i vily a komplexy budov v Jablonci n.N. či Liberci.

10 A.Gaudí – Sagrada familia

11 Secesní architektura – Jablonec nad Nisou

12 Shrnutí Secese završuje existenci jednotných slohů v dějinách výtvarného umění a architektury – je předzvěstí nových, modernistických uměleckých směrů. Zajímavost – vídeňskou secesí se nechal inspirovat i světoznámý svérázný a osobitý tvůrce vlastního stylu – Friedensreich Hundertwasser.

13 Zdroje Vlastní práce autora.

14 Obrázky HTTP//:QUANTITY.TEXCUBE.COM/58. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SERGI LARRIPA. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MAMLENA. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google