Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Datum (období) vytvoření: červen 2011

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Datum (období) vytvoření: červen 2011"— Transkript prezentace:

1 Datum (období) vytvoření: červen 2011
Jméno autora: Mgr. Ludvík Uhrovič Datum (období) vytvoření: červen 2011 Ročník: 8. Vzdělávací oblast nebo okruh: Člověk a společnost, Dějepis Popis použití: Podpora výkladu o kultuře 19. století, zobrazuje významné autory, jejich díla. Na závěr je připraveno shrnutí formou otázek pro žáky – co si zapamatovali.

2 Kultura

3 Literatura Realismus: Honoré de Balzac (Lidská komedie)
Charles Dickens (Kronika Pickwickova klubu)

4 Literatura Naturalismus: Emile Zola (Zabiják, Břicho Paříže)
Henrik Ibsen (Peer Gynt, Nora)

5 Výtvarné umění Impresionismus
Zobrazuje vnitřní pocity a vlastní dojmy z okolního prostředí neobvyklým zachycením světla. (Claude Monet, Auguste Renoir, Édouard Manet, Paul Cézanne, Vincent van Gogh)

6 Impresionisté

7 Secese Secese je posledním z univerzálních mezinárodních výtvarných slohů, jemuž se podařilo vtisknout svůj umělecký řád všem projevům a věcem moderního života. Vytvořila módu a životní styl na konci 19. a začátku 20. století. Projevila se hlavně v dekoraci a užitém umění.

8 Gustav Klimt a Alfons Mucha

9 Nové umělecké proudy Kubismus (tvar krychle) Surrealismus
(neutříděnost a spontánnost) Expresionismus (citově laděný prožitek) Dadaismus (rozebrání předmětu na části a jeho složení)

10 Hudba Rozvíjí se opera (především italská a německá) – vychází ze středověku a historie Giuseppe Verdi (Nabucco, Aida) Richard Wagner (Bludný Holanďan)

11 Hudba Nově se objevuje opereta pro měšťanské vrstvy, která sloužila pro pobavení a kombinovala zpěv a slova. Jacques Offenbach (Hoffmanovy povídky) Gioacchino Rossini (Lazebník sevillský)

12 Architektura Přestavba měst – kanalizace, vodovody, dopravní komunikace, bourají se hradby. Stavby užitkových budov (radnice, nádraží, muzea, divadla ad.) Používá se ocel, sklo a beton. Autoři: Antonio Gaudí, Josef Gočár, Jan Kotěra, Antonín Balšánek

13 Ukázky architektury

14 Obecní dům v Praze

15 Shrnutí Kdo je autorem Kroniky Pickwickova klubu:
Honoré de Balzac x Charles Dickens Výtvarný styl 19. století se nazývá? Český secesní malíř se jmenuje: Gustav Klimt x Alfons Mucha Kde stavěl Antonio Gaudí? Mezi hudební skladatele nepatří: Rossini, Ibsen, Wagner, Verdi, Kotěra Která pražská stavba pochází z období secese?

16 Odkazy 1 Balzac Dickens Zola Ibsen Imprese Renoir Slunečnice Manet
Cezanne Klimt Mucha Verdi Wagner Offenbach Rossini Kotěra Gaudí Wilsonovo nádraží Obecní dům


Stáhnout ppt "Datum (období) vytvoření: červen 2011"

Podobné prezentace


Reklamy Google