Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Dějepis Tematický okruh Moderní dějiny ve 2. ročníku Téma Umělecké směry 19.století Označení DUMU VY_32_INOVACE_607 Jméno autora Petr Brož Datum vytvoření 4. Listopadu 2013 Anotace Materiál podává formou prezentace přehledný výklad významných uměleckých směrů 19. století. Součástí výuky jsou i úkoly k samostatné práci studentů.

2 Základní charakteristika umění 19. století
Střídání a překrývání směrů Zájem o historii Významnými druhy umění malířství a literatura.

3 Klasicismus a empír Konec 18. století Vliv osvícenství
Návrat k antickým vzorům Empír Ve Francii za císaře Napoleona Vzorem monumentální triumfální stavby starověkého Říma.

4 Klasicismus a empír - představitelé
Sochařství – Antonio Canova Malířství - Jacques-Louis David Na obrázcích Vítězný oblouk v Paříži, J. J. L. David a jeho portrét císaře Napoleona

5 Domácí úkol 1.Vyhledejte obrázky významných památek evropského klasicistního a empírového stavitelství.Seznamte se s významnými díly A. Canovy a J.-L. Davida. 2.Seznamte se stavbami a jmény představitelů českého klasicistního (empírového) umění.

6 Romantismus - charakteristika
20. – 30. léta 19. stol. Reakce na nadvládu rozumu a klasicismu Zdůraznění citu Vyjádření rozporu mezi ideály a skutečností Zájem o historii Návrat k nedotčené přírodě Nejplněji v literatuře a v malířství.

7 Představitelé romantismu
Literatura - George Gordon Byron, Victor Hugo, Alexandr Sergejevič Puškin Malířství - Eugén Delacroix Architektura - neogotika, neorománský sloh, neorenesance…. Na obrázcích E. Delacroix a jeho nejslavnější obraz Svoboda vede lid

8 Domácí úkol Zopakujte si, co jste se naučili o uvedených představitelích světové romantické literatury v předmětu český jazyk a literatura Vyhledejte jména dalších představitelů evropského malířství a sochařství 3. Seznamte s českými autory výtvarného romantismu.

9 Realismus - charakteristika
Od 40.let 19. století Počátek ve Francii Především témata současného života Zobrazení skutečnosti takové, jaká opravdu je.

10 Představitelé realismu
Literatura - Charles Dickens nebo Honoré de Balzac, Lev Nikolajevič Tolstoj, Fjodor Michailovič Dostojevskij Malířství - Gustave Courbet, Honoré Daumier Architektura - nové materiály (ocel, sklo). Na obrázcích malíři Courbet, Daumier a Eiffelova věž Mier,

11 Domácí úkol 1. Zopakujte si, co jste se naučili o uvedených představitelích světové realistické literatury v předmětu český jazyk a literatura. Vyhledejte ukázky nejvýznamnějších děl malíře G. Courbeta. 2. Vyhledejte jména dalších představitelů evropského malířství a sochařství 3. Seznamte s českými autory výtvarného romantismu.

12 Moderní umělecké směry na přelomu 19. a 20. století
Rychlé změny ve společnosti přelomu 19. a 20. století Vznik mnoha nových směrů a tendencí Nejvýznamnější impresionismus a symbolismus.

13 Impresionismus - charakteristika
V malířství Zejména ve Francii Zachycení dojmu z prchavého neopakovatelného okamžiku Název podle obrazu C.Moneta Imprese, východ slunce.

14 Představitelé impresionismu
Claude Monet Jinými významnými představiteli - Auguste Renoir, Edgar Degas, Camille Pissarro. Na obrázcích Monet, Renoir a Renoirův obraz Houpačka

15 Symbolismus - charakteristika
V 80. letech 19. stol. Reakce na naturalismus a impresionismus Vnitřní představy a sny pomocí symbolů.

16 Představitelé symbolismu
Sochařství - Auguste Rodin Známé pomníky (Občané z Calaise a pomník Balzaca) Malířství - Henri Rousseau. Na obrázcích A. Rodin a jeho Občané v Calaise

17 Secese - charakteristika
Poslední jednotný sloh 19. století Reakce na historismus a akademismus Melancholické (trudnomyslné) nálady konce století Současně oslava mládí, jara a nového života Charakteristické znaky - vlnivá sinusoidní křivka, ornamentálnost těžící z přírodních tvarů květin, zvířecích i lidských těl a symboličnost.

18 Představitelé secese Malířství - český malíř Alfons Mucha
Architektura - Antonio Gaudí. Na obrázku Muchův plakát zobrazující M. Adamsovou

19 Domácí úkol Vyhledejte ukázky z tvorby francouzských impresionistických malířů. Seznamte se také s plakáty A. Muchy a architekturou A. Gaudího. Ke splnění tohoto i tří předešlých úkolů můžete využít například knihy José Pijoana Dějiny umění 8, 9, Odeon, Praha 1990.

20 Doporučené použité studijní materiály
BROŽ, Petr – LABISCHOVÁ, Denisa: Dějepis světa, 1. vydání, Orlová 2007, ISBN ČORNEJ P. a kol.: Dějepis pro střední odborné školy, Praha, SPN 2002, ISBN X


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google