Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Secese Berenika Králíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Secese Berenika Králíková."— Transkript prezentace:

1 Secese Berenika Králíková

2 secese ve Francii a Belgii Art Nouveau v Anglii Modern Style
v Německu Jugendstil

3 secese Je posledním z univerzálních mezinárodních výtvarných slohů, jemuž se podařilo vtisknout svůj umělecký řád všech projevům a věcem moderního života. Vytvořila módu a životní styl na konci 19. a začátku 20. století. Těžiště secese neleží ve vysokém umění, ale v dekoraci a užitém umění. Tento umělecký směr vznikal v době, kdy průmyslový brak začal pronikat do všech oblastí života, jako reakce proti průmyslové civilizaci Dovolává se návratu k řemeslné výrobě, považované za lék proti ošklivosti. Projevovala se v architektuře, výtvarném umění i v užitém umění (bytové zařízení, vitráže) Neopakovatelně se zapsala do tváře mnoha evropských měst.

4 Co je typické pro secesní obraz?
Co je na obraze namalováno? Jak je to namalováno? Všimni si barev, tvarů a motivů. Co tě na obraze zaujalo?

5 Porovnej své závěry s textem v učebnici a s definicí ze všeobecné encyklopedie
Za hlavní znaky secesního slohu se považuje ornamentálnost, plošnost a záliba v neobyčejných barvách a estetickém využití rozličných materiálů. Vláčný secesní ornament vyjadřuje zvláštní kvalitu secesního cítění, jež se vyhýbá citovým výkyvům i silnému vypětí vůle a tíhne k vyrovnané náladovosti. Secesní linie je plynulá vlnící se křivka, jež vyvolává v divákovi dojem nenásilného pohybu v ploše, jejíž jednotvárnost se vyrovnává barevností. Secese vyhledává neobvyklé barevné odstíny a váže je podle principu harmonie a kontrastu. Secese se obrací se k přírodním tvarům (listy, květy, lidské a zvířecí tělo).

6 Porovnej realistický, impresionistický a secesní obraz.

7 Alfons Mucha ( ) Byl český malíř období secese, žil v Paříži, USA a v Praze. Stal se známým téměř přes noc díky divadelnímu plakátu Gismonda ( ), který si objednala pařížská herečka Sarah Bernhart. Herečka později uzavřela s Muchou smlouvu a on pro ni a Divadlo Renesance v Paříži vytvořil ještě několik dalších plakátů.

8 Mucha se stal známým jako umělec užitého umění, kromě plakátů tvořil návrhy vinět na láhve, čokolády, sušenky, cigarety, maloval návrhy jídelních menu, kalendářů a dekorativních zástěn, doplňoval knihy svými ilustracemi, navrhoval české známky i bankovky. Jeho tvorba zahrnuje návrhy interiérů, nádobí, šperků.

9 Alfons Mucha byl velkým vlastencem a celý život snil o realizaci cyklu velkoformátových obrazů Slovanská epopej, kterým chtěl shrnout dějiny národa. Obrazy můžeme najít na zámku v Moravském Krumlově.

10 Ukázky secesní architektury

11 Obecní dům v Praze

12 Interiér Obecního domu

13 Největší secesní realizací v Praze je původní budova Wilsonova nádraží
Největší secesní realizací v Praze je původní budova Wilsonova nádraží. Jejím autorem je Josef Fanta a postavena byla za přispění mnoha českých špičkových umělců té doby v letech 1901–1909.

14 Secesní nábytek

15 Secesní móda Vyznačuje se výraznou rostlinnou a geometrickou stylizací. Vzniká nový typ oděvu se zvonovou sukní, kterou doplňuje blůza se stojatým límcem. Linie šatů se stylizuje do secesního tvaru S. Denní oděv se stále více přizpůsobuje současným potřebám a moderním trendům. Večerní róby hýří různorodostí materiálů a jsou hotovými uměleckými díly. Důležité jsou módní doplňky – šperky, klobouky, květiny…

16


Stáhnout ppt "Secese Berenika Králíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google