Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr. Matěásková Hana TEMATICKÁ OBLAST: Dějiny umění NÁZEV DUMu: Neoimpresionismus (Pointilismus), Georges Seurat,Paul Signac POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: KÓD DUMu: HM_Dějiny_umění_05 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Tato prezentace seznamuje studenty s jednou z prvních odnoží impresionismu, se stylem, který byl znám jako pointilismus.Je na studentech, aby sami posoudili do jaké míry se jednalo o novátorský přístup, jak mnoho ještě byli pointilisté svázání s impresionismem. Měla by znovu přimět studenty, aby si zopakovali techniku impresionistů a zamysleli se nad procesem tvorby jejich následovníků. METODICKÝ POKYN: Kvinta/1.roč., Sexta/2.roč.

2 Neoimpresionismus Georges Seurat Paul Signac Představitelé Pointilismu / Divizionismu

3 Charakteristika Termín neoimpresionismus – poprvé užil kritik F. Fénéon když hodnotil dílo G Seurata Tato technika - 2.polovina 80.let 19.století Snaha o ještě výraznější barevné efekty Na bílý podklad kladli malíři těsně vedle sebe tečky v základních barvách – na sítnici oka se pak vytvořil potřebný efekt- tato technika – název POINTILISMUS Např. mnoho malých modrých a žlutých teček – divák vnímá jako zelenou Point – tečka – základní prostředek malby Obrazy tvořeny pro pohled z dálky. Ztráta spontánnosti , která byla typická pro impresionistická díla

4 Georges Seurat Otec pointilismu / divizionismu, studoval Chevreulovy teorie o světelném a barevném vjemu. Technika, kterou maloval – velmi pracná, pomalá, jeho díla vynikají vyrovnaností a vyvážeností. Skicy – v plenéru, dokončení – ateliér. Dílo – především – život Pařížanů, hlavně život na břehu Seiny( uvolněná atmosféra), scény z cirkusu, krajiny s monumentálními stavbami Paříže.

5 Nedělní odpoledne na ostrově Grande Jatte (1884 – 1886) (1)
Georges Seurat Nedělní odpoledne na ostrově Grande Jatte , klid, harmonie, zářivé barvy impresionistů, ale ne volné tahy štětcem, postavy kompozičně velmi přesně umístěny. Nedělní odpoledne na ostrově Grande Jatte (1884 – 1886) (1)

6 Georges Seurat Cirkus (2) Cirkus (1890 – 1891) [2]
Cirkus , toto dílo zůstalo kvůli náhlé smrti malíře nedokončené, dokonale zvládnutá technika pointilismu. Cirkus (1890 – 1891) [2]

7 Georges Seurat Kankán (3)

8 Georges Seurat Eiffelova věž (4)
1889 – Oblíbený námět Seurata - stavba ze železa zjemněna odlesky slunce na kovové konstrukci. V dolní části obrazu fialkové tečky – asi návštěvníci . . .

9 Georges Seurat – Koupání v Asnieres (5)
– zářivé barvy typické pro impresionisty, ale volné tahy štětce jsou nahrazeny malými tečkami – klid, vyváženost, harmonie.

10 Paul Signac Francouzský malíř, divizionista, obdivovatel Clauda Moneta Dílo – zaujetí světlem a barvou, zpočátku maloval stejnou technikou jako Seurat, později svůj osobitý styl – barevně živější Náměty – různorodost – městská panoramata, krajinky, mariny, postavy

11 Paul Signac (6) Snídaně, Jídelna (1886 – 1887)
Snídaně, Jídelna pečlivá pointilistická technika, denní rituál bohaté rodiny, kontrast světlých a tmavých ploch – jas od okna – na ubrusu i na tvářích lidí Snídaně, Jídelna (1886 – 1887)

12 Portrét Félixe Fénéona (1890)
Paul Signac (7) Portrét Félixe Fénéona 1890, F. Fénéon – přítel Signaca, jeho obdivovatel, osoba umístěna před pozadím ze živých barevných abstraktnich motivů Portrét Félixe Fénéona (1890)

13 Paul Signac (8) Neděle

14 Paul Signac – Přístav v Rotterdamu (9)
1907

15 ZDROJE 1 .AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuvedena.  [cit ]. Dostupný na WWW: 2. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuvedena.  [cit ]. Dostupný na WWW: 3. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuvedena.  [cit ]. Dostupný na WWW: 4. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuvedena.  [cit ]. Dostupný na WWW: 5. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuvedena.  [cit ]. Dostupný na WWW: 6. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuvedena.  [cit ]. Dostupný na WWW: 7. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuvedena.  [cit ]. Dostupný na WWW: 8. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuvedena.  [cit ]. Dostupný na WWW: 9. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuvedena.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google