Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr. Matěásková Hana TEMATICKÁ OBLAST: Dějiny umění NÁZEV DUMu: Futurismus POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: KÓD DUMu: HM_Dějiny_umění_20 DATUM TVORBY: dubna 2013 ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace, která by měla sloužit jako textová a obrazová podpora při výuce dějin umění na téma futurismus. Charakterizuje tento styl a seznamuje s díly dvou významných představitelů tohoto stylu v malířství (Umberto Boccioni a Giacomo Balla) METODICKÝ POKYN: Kvinta/1. ročník, Sexta/2.ročník

2 Umberto Boccioni, Giacomo Balla
Futurismus Umberto Boccioni, Giacomo Balla

3 Charakteristika Vznik – Itálie. Rok 1909 - Manifest futurismu
Autor manifestu - básník Tommaso Marinetti – šíření futuristických myšlenek. Nadšené přijímání moderního života, nových technologií, opěvování rychlosti a krásy strojů, různých mechanických zvuků, zavržení kultu minulosti /chtěli zničit muzea, knihovny jako památky tradičního výtvarného umění/.

4 Charakteristika Futuristé vycházeli částečně z impresionismu, i pro ně byl důležitý optický vjem, ale zobrazovali ho jiným způsobem, využili k tomu i kubistický přístup. Tento styl zasáhl celou Evropu a projevil se ve všech druzích umění – malířství, sochařství, architektura, literatura, divadlo. V názorech futuristů se ale objevovaly i nacionalistické myšlenky, touha po agresivitě a nebezpečí, oslava války.

5 Umberto Boccioni Italský malíř, sochař a kritik umění, hlavní teoretik futurismu. Zpočátku ovlivněn impresionismem, později odmítl jejich snahu o postižení určitého okamžiku a nahradil tento okamžik akcí. Využil kubistické chápání prostoru /rozfázování, mnohopohledovost/ při zobrazování pohybu. Některé jeho obrazy – blízko abstrakci.

6 Umberto Boccioni – autoportrét (1)

7 Umberto Boccioni – Hluk ulice (2)
1911

8 Dynamismus cyklisty (3)
1913

9 Město se probouzí (4)

10 Stavy mysli III. (5) 1911

11 Jedinečné tvary prostorové kontinuity (6)

12 Giacomo Balla 1871-1958 Italský malíř a grafik
1900 – Paříž – seznámení s avantgardním uměním 1903 – tvorba pod vlivem futuristic.malířů / U. Boccioni, C. Carra, G.Severini/ - zobrazování věcí a osob v pohybu rozfázováním / zmnožením Nezájem o stroje, sílu, násilí – jeho obrazy něžnější, vtipné Zkopíruj adresu a prohlédni si tvorbu G. Bally

13 Další představitelé futurismu
Carlo Carra – ukázky z tvorby na adrese: Gino Severini – ukázky z tvorby na adrese: I

14 ZDROJE 1. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 2. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 3. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 4. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 5. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:

15 6. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden. http://en. wikipedia. org [online]
6. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google