Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_85

2 výuková prezentace, osnova při probírání tématu kovy
Jméno autora: Mgr. Zdeňka Hanzliková Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření: Srpen 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Anorganická chemie Předmět: chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: výuková prezentace, osnova při probírání tématu kovy Klíčová slova: Stříbro, ušlechtilý kov, kyanidový způsob výroby, vlastnosti, využití v praxi. Druh učebního materiálu: Prezentace

3 Stříbro - argentum

4 Stříbro - argentum elektronová konfigurace: 47Ag:[Kr] 5s1 4d10
elektronegativita 1,4 nejstálejší ox.č. ve sloučeninách je +I ušlechtilý kov

5 Výskyt ušlechtilý kov – ryzí výskyt je ale vzácný, ve sloučeninách:
Ag2S – argentit – leštěnec stříbrný Ag3AsS3 – proustit Ag3SbS3 - pyrargirit Hlavní producenti stříbra jsou Mexiko, Peru, Kanada, USA a Austrálie.

6 Výroba z rudy AgCN + NaCN → Na[Ag(CN)2]
Pokud je ruda bohatá na argentit, získává se z ní stříbro kyanidovým způsobem.Na rozmělněnou rudu se působí roztokem NaCN, takže vzniká AgCN a v nadbytku NaCN vzniká rozpustný komplexní dikyanostříbrnan sodný: AgCN + NaCN → Na[Ag(CN)2] Vzniklý roztok se filtruje,zpracovává se elektrolyticky nebo se sráží se Zn: 2Na[Ag(CN)2] + Zn → Na2[Zn(CN)4] + 2Ag

7 Fyzikální vlastnosti bílý lesklý kov, kujný a tažný,
výborný vodič tepla a elektřiny, teplota tání je 961,78°C, teplota varu je 2162°C

8 Chemické vlastnosti - jako ušlechtilý kov reaguje pouze s kyselinami, které mají oxidační účinky: Ag + 2HNO3 → AgNO3 + NO2 + H2O 2Ag + 2H2SO4 → Ag2SO4 + SO2 + 2H2O - ve zředěné kyselině sírové je netečné, stejně tak s HCl - stálý vůči kyslíku, - snadno reaguje se S, vzniká černý Ag2S - účinkem sirovodíku také černá: 4Ag + 2H2S + O2→ 2Ag2S + 2H2O - odolává působení roztoků alkalických hydroxidů – je vhodný na nádoby pro alkalické tavení.

9 Využití stříbra - výroba fotografických materiálů ( 1/3 všeho vyrobeného stříbra) - v elektrotechnice, - na výrobu miniaturních baterií – Ag + Zn nebo Ag + Cd, - k přípravě zubního amalgámu, - vrstva kovového Ag je na CD a DVD, - výroba šperků, stříbření zrcadel, - mincovní kov ( v Kutné Hoře – vznikla královská mincovna – stříbrné groše) - koloidní roztoky stříbra a stříbrných solí mají baktericidní účinky a ve zředěných roztocích se používají k dezinfekci studní.

10 Významné sloučeniny - AgBr, AgCl – výroba fotografických filmů a papírů, - AgNO3 – bílá krystalická látka, – využití v analytické chemii při argentometrických titracích, v chemii jako zdroj Ag+ iontů pro další reakce, obchodní název AgNO3 - Lapis - AgI – používá se při pokusech o umělé vyvolání deště – krystalky této látky jsou roptylovány z letadel do oblaků, kde vznikají kondenzační jádra a na nich se tvoří dešťové kapky.

11 Opakování Argentit AgNO3 Lapis, využití analytická chemie Ag2S
Sloučenina k vyvolání deště Sloučeniny k výrobě fotografických materiálů Produkty reakce Ag s HNO3 AgNO3 Ag2S AgBr, AgCl AgI AgNO3 + NO2 + H2O Výborně!!!!!!!

12 Citace literatury: HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá
gymnázia. 3., přeprac. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2004, 227 s. ISBN ISBN HOLZBECHER, Zdeněk, Heinrich REMY, GRENWOOD, COTTON a WILKINSON. Wikipedie- Otevřená encyklopedie: Chemické prvky – stříbro [online] [cit ]. Dostupné z: GÁŽO, Jan a Jiří KOHOUT. Všeobecná a anorganická chémia. 3. vydání. Bratislava: Alfa, ISBN 81. GYMNÁZIUM F.X.ŠALDY V LIBERCI. CHemie.gfxs.cz-chemický vzdělávací portál: Stříbro - Ag [online]. Liberec [cit 22]. Dostupné z:

13 Citace obrázků: Úvodní obr. Co je to stříbro? Ag Argentum, Silver. [online] [cit ]. Dostupné z: Obr. argentitu: The Zeolite Collection of Volker Betz, Taunusstein Germany: MIneral Specimens for sale A, B, Argentite [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google