Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Typologie spojů ze dřeva Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_11 Název DUMu: Kolíky Pro obor vzdělávání:82-51-L/02 Předmět: Konstrukce Ročník: UZD-2 Autor: Bc. Václav Pihera Datum:

2 Kolíky

3 Kolíky (rozdělení) Dělí se podle: délky průměru materiálu tvaru těla
dřevěné, plastové, kovové tvaru těla hladký, rýhovaný, spirálový

4 Kolíky (zařazení) Jedná se spojovací prostředek – dřevěný.
Je to spoj lepený. Je vhodný na: středové a rohové korpusové spoje nábytek spojování dřevotřískových desek

5 Kolíky (rozdělení)

6 Kolíky (charakteristika)
Kolíky jsou hladké nebo drážkované bukové tyče s různými průměry a délkami. Nejpoužívanější průměry jsou 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 a 20 mm. Kromě kolíkových tyčí existují také hotové kolíky s různými rozměry a zkosenými konci.

7 Kolíky (charakteristika)
Kolíky rozdělujeme na spirálové, rýhované nebo hladké. Díky bobtnavým vlastnostem dřeva přilehne kolík těsně na boky otvoru. Drážky na lepidlo kromě toho umožňují rovnoměrnější rozdělení lepidla na plochu kolíku. V prodeji jsou i hotové kolíky z plastu.

8 Kolíky (charakteristika)
Kolíky se hodí na jak tupé, tak na pokosové spoje masivního dřeva i velkoplošných desek. Úhlové kolíky jsou kolíky s úhlem 90°. Používají se pro spoje na pokos. Jsou z plastu a mají při délce ramen 30 mm průměr 6 mm nebo 8 mm.

9 Kolíky (normy)

10 Kolíky (normy)

11 Kolíky (znázornění ve výkresech)
Zobrazení otvoru čárkovaně, středová osa čerchovaně. ČSN uvádí značení čárkovaně s čerchovanou osou bez technologické mezery, nebo pouze osou. Zjednodušené zobrazení se značením podle normy: Norma DlN značí délky otvoru a vůle plnou čárou 0,7 mm.

12 Kolíky ve výkresu

13 Rozkreslení kolíku

14 Kolíky (znázornění ve výkresech)

15 Kolíky (znázornění ve výkresech)

16 Kolíky (použití) Pro určení správné délky kolíku platí, že do plochy se zavrtává do 2/3 síly materiálu. Tato délka je 1/3 délky kolíku. Pro určení správného průměru platí, že 1/2 síly materiálu se rovná průměru kolíku.

17 Kolíky-rozkreslení

18 Zdroj materiálů: NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce v interiéru. Praha: Grada, 2006, ISBN NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce Nábytku. Praha: Grada, 2003, ISBN JOSTEN, Elmar; REICHE, Thomas; WITTCHEN, Bernd. Truhlářské konstrukce. Grada: Praha, 2011, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Příručka pro truhláře. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2006, ISBN KANICKÁ, Ludvika; HOLOUŠ, Zdeněk. Nábytek. Praha: Grada, 2011, ISBN KOUŘIL, Jan; BUBEN, František. Truhlářství. Praha: Grada, 2003, ISBN SLAVICKÝ, Richard. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2001, ISBN

19 Zdroj materiálů: HOLOUŠ, Zdeněk; MÁCHOVÁ, Eliška; KOTÁSKOVÁ, Pavla. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2008, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Odborné kreslení. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2007, ISBN WÖHRLIN, Traugott. Nábytkové slohy. Praha: Grada, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google