Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Meditace a vnímání emocí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Meditace a vnímání emocí"— Transkript prezentace:

1 Meditace a vnímání emocí

2 Studie - Massachusetts General Hospital (MGH), Boston University (BU)
„zřejmě první studie ukazující změnu vnímání emocí i mimo meditační stav“ Hypotéza: Meditační cvičení může snížit odpověď amygdaly na emocionální stimuly, měřitelné funkční magnetickou rezonancí (fMRI).

3 Skupina dospělých bez předchozí zkušenosti s meditací
8 týdenní kurz meditace Porovnány dvě formy meditace: - mindfullness meditace - meditace na lásku a soucit vůči druhým Kontrolní skupina – 8 týdnů zdravotnické výuky 

4 3 týdny před pokusem bylo 12 jedinců z každé skupiny vyšetřeno fMRI
Každý 216 různých snímků při různých emocionálních zážitcích (pozitiv. i negativ.) Podmínka: nesměli meditovat přímo při fMRI Zároveň dělány testy na subjektivní vnímání deprese.

5 Výsledky: Mindfullnes skupina: snížená odpověď amygdaly na všechny obrazy U skupiny med. Na soucit: snížená odpověď na pozitivní nebo neutrální odpověď, avšak tendence k zvýšené odpovědi na obrazy ukazující lidské utrpení. Kontrolní skupina bez větších změn.

6 Závěr Snížením aktivace amygdaly může meditace zlepšit emoční stabilitu a reakce na stres. Vzhledem k tomu, že meditace je určena ke zvýšení pocitů soucitu, dává smysl, že by mohla zvýšit reakce amygdaly na lidské utrpení. Zvýšená aktivace amygdaly ovšem souvisí i se snížením pocitů deprese, což naznačuje, že mít více soucitu může být výhodné i pro nás samotné. Výsledky této studie podporují hypotézy, že praktikování meditace může vyústit v trvalé a prospěšné změny v mozku zvláště v oblasti emocionálního zpracování.

7 Děkuji za pozornost =)

8 Zdroje: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121112150339.htm


Stáhnout ppt "Meditace a vnímání emocí"

Podobné prezentace


Reklamy Google