Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Plasty a lepidla pro truhlářskou praxi, vady dřeva. Sada číslo: ICT-102B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 18 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102B-18 Téma vzdělávacího materiálu: Vady dřeva - trhliny vzniklé při sušení Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na zopakování učiva o trhlinách vzniklých v průběhu procesu sušení . Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor Truhlář a Operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Trhliny vzniklé v průběhu procesu sušení
Výrazně ovlivňují výtěžnost řeziva

3 Výsušné trhliny Vznikají tak, že při vysychání dřeva nejdříve sesychají povrchové vrstvy. Vysychající vnější vrstvy se smršťují a stlačují vnitřní vrstvy. Začínají vznikat u pokácené kulatiny, která není včas zpracována na řezivo. Následně vznikají u řeziva které je nevhodně uloženo, nebo sušeno nesprávnou technologii.

4 Velikost a rozmístění trhlin závisí především na
Rychlosti vysychání a jeho rovnoměrnosti. Druhu dřeviny. Velikosti sortimentu. Stupni odkornění. Době uskladnění a způsobu ochrany. Čím je postup sesychání intenzivnější, tím vznikají hlubší a delší trhliny.

5 Vznik trhlin Trhliny vznikají nejdříve na čelním dřevě.
Následně i po celé ploše kulatina nebo řeziva. Podstatně náchylnější na vznik trhlin je tvrdé listnaté dřevo. Prevenci vzniku trhlin u kulatiny je především: - zimní těžba - včasné zpracování na řezivo - uložení kulatiny na zastíněném místě.

6 Povrchové trhliny Vznikají v počáteční fázi sušení na ploše řeziva.
Nedá se jim úplně zabránit. Zasahují do hloubky jen několika mm. Odstraní se následným opracováním. Označují se také jako vlasové trhliny. Následným nesprávným postupem sušení se mohou zvětšovat.

7 Povrchové trhliny u kulatiny
Obrázek č. 3

8 Vnitřní trhliny Vznikají špatnou technologii sušení.
Objevují se hlavně u tvrdých dřevin. Podstatně ovlivňují výtěžnost a mechanické vlastnosti.

9 Čelní trhliny Tvoří se v důsledku prudkého poklesu vlhkosti v čelních koncích, Hlavně u tvrdých dřevin. Mohou mít značnou délku, i několik metrů. Ochrana proti jejich vzniku: - zastínění čel před sluncem - nátěr čel barvou - použití ocelových svorek - rozřezání širokého řeziva před sušením.

10 Čelní trhliny Obrázek č. 2 Obrázek č. 1

11 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 2., přeprac. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN Obrázek č. 1 - Zeidler: lexikon vad. [online]. [cit ]. Dostupné z: _vysusna 07.jpg Obrázek č. 2 - Zeidler: lexikon vad. [online]. [cit ]. Dostupné z: _vysusna 06.jpg Obrázek č. 3 - Zeidler: lexikon vad. [online]. [cit ]. Dostupné z: _vysusna 08.jpg ht Autorem obrázků je Ing. Aleš Zeidler, Ph.D., který dal souhlas použít výše uvedené materiály.

12 Otázky k zopakování a ověření učiva
1. Proč vznikají výsušné trhliny? 2. Na čem závisí velikost a rozmístění trhlin? 3. Popiš povrchové trhliny. 4. Jak můžeme zabránit vzniku čelních trhlin


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google