Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Plasty a lepidla pro truhlářskou praxi, vady dřeva. Sada číslo: ICT-102B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 13 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102B-13 Téma vzdělávacího materiálu: Téma k opakování - tvarové změny ve dřevě vlivem vlhkosti. Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na zopakování učiva o tvarových změnách dřeva následkem působení vlhkosti. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor Truhlář a Operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Tvarové změny ve dřevě vlivem vlhkosti.
Cílem je omezit tyto pochody na výrobku na minimum.

3 Stav vlhkostní rovnováhy - SVR
Je to stav, kdy dřevo neodevzdává ani nepřijímá vlhkost z okolního vzduchu. Dřevo získá tzv. rovnovážnou vlhkost. Je to ideální stav, kterého chceme u výrobku dosáhnout. Se změnou vlhkosti a teploty vzduchu dřevo začne svou vlhkost opět přizpůsobovat.

4 Stanovené % vlhkosti pro výrobky
Dřevo určené pro výrobu nábytku: - 8 až 10 % vlhkosti. - až 12% pro nábytek, který bude umístěn mimo obytné místnosti. Dřevo určené pro výrobu stavebně truhlářských výrobků: až 15% vlhkosti. Dřevo určené pro výrobu tesařských konstrukcí: - 20 až 25% vlhkosti.

5 Sesychání dřeva Dřevo ztrácí vlhkost pod BNV.
Dochází k tvarovým změnám - dřevo se zmenšuje. Bobtnání dřeva Dřevo nabírá vlhkost. Dochází k tvarovým změnám - dřevo se zvětšuje. Tvarové změny probíhají jen do BNV.

6 Průměrné velikosti sesychání od BNV do 0 % vlhkosti
V podélném směru - 0,2 % V radiálním směru - 5 % V tangenciálním směru % Objemové sesychání %

7 Změny velikosti sesychání při sušení z BNV do 0% vlhkosti
Zdroj: příručka pro truhláře V podélném směru Ø 0,2 % pro praxi zanedbatelné. V radiálním směru Ø 5 % ve směru dřeňových paprsků. V tangenciálním směru Ø 10 % ve směru letokruhů.

8 Borcení dřeva Je způsobeno nestejným sesycháním dřeva v různých směrech. Tvarové změny na příčném průřezu - jsou ovlivněny rozdíly v radiálním a tangenciálním sesychání, - technologii sušení. Tvarové změny v podélném směru - vlivem nesprávného uložení - vlivem nepravidelnosti a nerovnoměrnosti v růstu.

9 Omezení borcení Správně vysušeno pro daný účel - rovnovážná vlhkost.
Výběr vhodného řeziva - středové radiální řezivo se bortí podstatně méně než tangenciální. Použití vhodných konstrukcí - rám a výplň - svlakování - vložené péra. Lepení spárovek, biodesek a podobných materiálů.

10 Příklady sesychání Zdroj: příručka pro truhláře Zdroj: příručka pro truhláře

11 Vnitřní napětí ve dřevě
Vzniká nesprávnou technologii umělého sušení. Povrchové vrstvy rychle vyschnou a jsou namáhány na tah. Vnitřní vlhčí vrstvy jsou namáhány na tlak. Pokud se takové dřevo správně neošetří (většinou napařením a opětovným pomalým vysušením) nastává trvalá deformace - kornatění dřeva - jedná se o skrytou vadu - objeví se, až po rozřezání dřeva.

12 Hřebenová zkouška pro kontrolu napětí ve dřevě při sušení
Zdroj: příručka pro truhláře

13 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 2., přeprac. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN NESTLE, Hans. Moderní stavitelství pro školu i praxi. Vyd.1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 607 s. ISBN

14 Otázky k zopakování a ověření učiva
1. Vysvětli, co je to stav vlhkostní rovnováhy. 2. Napiš % vlhkosti dřeva pro nábytek, stavebně truhlářské výrobky, tesařské konstrukce. 3. Popiš, co je to sesychání a bobtnání dřeva. 4. Napiš Ø % sesychání dřeva v jednotlivých směrech. 5. Kdy vzniká ve dřevě vnitřní napětí?


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google