Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věda pro Debrujáry Debrujáři pro vědu Principy fyzikálního pokroku, historie, současnost a budoucnost Lenka Scholzová 29. března 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věda pro Debrujáry Debrujáři pro vědu Principy fyzikálního pokroku, historie, současnost a budoucnost Lenka Scholzová 29. března 2014."— Transkript prezentace:

1 Věda pro Debrujáry Debrujáři pro vědu Principy fyzikálního pokroku, historie, současnost a budoucnost Lenka Scholzová 29. března 2014

2 Rozvoj poznání Pozorování Pokus o popis Napodobování Teoretická úvaha Matematický model Vždy nějaké zjednodušení Simulace reálných podmínek Omezení nežádoucích vlivů Rozhodování o vhodnosti zjednodušení Teorie platí, dokud experiment neukáže, že je v ní chyba!

3 Kde jsme teď? Extrémní hodnoty - minimalizace Zrychlujeme – as, THz Zvyšujeme energie/výkony – PW Zmenšujeme – nm Pozorování jednotlivostí – subatomární částice Extrémní hodnoty – maximalizace Prodlužujeme časy – roky, staletí, tisíciletí Zvětšujeme - mezigalaktické vzdálenosti Pozorování celků – mezihvězdné vazby Malér projevují se vazby a souvislosti, dříve běžně zanedbávané!!! Příroda sama už nám nestačí – co s tím?

4 Osobnost fyzika Renesanční osobnost Široké znalosti souvislostí – matematika stíhá rozvoj fyziky „Rivalita“ o šíři znalostí Specialisté Prohlubování poznání x ztráta souvislostí – matematika pokulhává Rivalita o důležitosti oboru a hloubce znalostí Respektující specialisté Spolupráce a týmová práce – samotná matematika nestačí Mezioborový respekt Čas pro nástup Debrujárů na scénu! Jak se k tomu staví fyzikové?

5 Příklad z praxe aktivní prostředí vklad energie přenos záření tvarování svazku cílení na terč Česká specialita - vysoké výkony laserů Výkon Velikost Termika Index lomu Rozptyl Vlnová délka Režim provozu Tvar svazku Tvar vlnoplochy Časový průběh Optika Nelineární jevy Vakuum Chlazení Kvalita povrchů Synchronizace

6 Příklad z praxe materiály povrchové jevy kinetika plynů/částic Potřeba ostatních oborů - vysoké vakuum Chlazení Velikost Termika Statistika Difúze Režim provozu Těsnění Absorpce Časový průběh Efektivita Adsorpce Konstrukční rizika Povrchové vrstvy

7 Pozvání O fyzice můžeme s dětmi diskutovat Fyziku můžeme dětem vysvětlovat S dětmi můžeme realizovat pokusy Vezměte děti na vědecká pracoviště ukažte jim aktuální fyziku

8 Děkuji za pozornost Lenka.Scholzova@eli-beams.eu www.citt.cz


Stáhnout ppt "Věda pro Debrujáry Debrujáři pro vědu Principy fyzikálního pokroku, historie, současnost a budoucnost Lenka Scholzová 29. března 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google