Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka."— Transkript prezentace:

1 Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka

2 Světlo Světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce viditelné okem, obecněji elektromagnetické vlnění v rozmezí od infračerveného po ultrafialové. V některých oblastech vědy a techniky může být světlem chápáno i elektromagnetické záření libovolné vlnové délky.

3 Základní vlastnosti světla:
Tři základní vlastnosti světla jsou svítivost, barva a polarizace (úhel vlnění). Kvůli dualitě částice a vlnění má světlo vlastnosti jak vlnění, tak částice. Studiem světla a jeho interakcemi s hmotou se zabývá optika.

4 Rozklad světla (disperze)
Index lomu je veličina charakterizující optické vlastnosti látky. Tato veličina však není konstantní, ale je závislá na vlnové délce (nebo frekvenci). Tato závislost se výrazně projevuje při lomu světla, kdy dochází k odlišnému lámání různých barevných složek světla. Jevy, které vznikají v důsledku závislosti indexu lomu na vlnové délce se nazývají disperzí (rozkladem) světla. Disperze je tedy jev, při němž dochází během průchodu světla látkou k rozložení bílého světla na jednotlivé barvy.

5 Příkladem Disperze je duha:

6 Princip Disperze Vzhledem k tomu, že světlo je částí spektra elektromagnetického vlnění, je podstata disperze světla stejná jako u disperze vlnění. Index lomu n se obvykle s rostoucí vlnovou délkou zmenšuje, tzn. při vstupu paprsku bílého světla z vakua do optického prostředí se nejméně odchyluje červená složka světla, pak následují oranžová, žlutá, zelená, modrá a nejvíce se odchyluje fialová složka.

7 Rozklad světla na barevnou škálu:

8 Pokus: Materiál: CD, přímé sluneční světlo.
Příprava a provedení: Vezmeme CD a přistoupíme s ním k oknu na místo, kam proniká přímé sluneční světlo. Disk držíme vodorovně, přitiskneme jej ke kořenu nosu těsně před oči a sledujeme stranu kotouče blíže k nám. Vzdálenější okraj CD musí být o něco níže než náš nos. Pomalu nakláníme vzdálenější okraj disku směrem nahoru a dolů, dokud neuvidíme na ploše disku blíže k očím vícebarevný proužek.

9 Vysvětlení pokusu: Vysvětlení: Bílé světlo dopadající na CD se rozkládá na jednotlivé barevné složky, tj. na světelné spektrum. Pokud pozorně sledujeme barevné spektrum, můžeme rozlišit jednotlivé barvy v tomto pořadí: fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená. Důvodem pořadí barev je jejich různá vlnová délka (fialová 400 – 430 l, modrá 430 – 490 l, zelená 490 – 550 l, žlutá 550 – 570 l, oranžová 570 –600 l, červená l).

10 Zdroje informací:


Stáhnout ppt "Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka."

Podobné prezentace


Reklamy Google