Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KAZUISTIKA U KLIENTKY S RAKOVINOU MLÉČNÉ ŽLÁZY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KAZUISTIKA U KLIENTKY S RAKOVINOU MLÉČNÉ ŽLÁZY"— Transkript prezentace:

1 KAZUISTIKA U KLIENTKY S RAKOVINOU MLÉČNÉ ŽLÁZY
SZŠ KROMĚŘÍŽ

2 FUNKČNÍ ANATOMIE MLÉČNÉ ŽLÁZY

3 POPIS CHOROBY Karcinom „v pravo“ mléčné žlázy ( carcinom mamae sinister)  je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen – ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu, v Česku kolem šesti tisíc, tj. přibližně každá tisící žena. Vzácně postihuje i muže.

4 PŘÍČINY VZNIKU CHOROBY
GENETICKÉ VLIVY ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ŽIVOTNÍ STYL- PROMISKUITA, KOUŘENÍ, ALKOHOL ANTIKONCEPCE PROJEVY NEMOCI Bulka, krvavý výtok z bradavky Změny symetrie prsu, hmatné uzliny v podpaží Změna barvy kůže Bolest, zarudnutí, otok prsu,

5 FAKTORY VE VZTAHU K PACIENTOVI FAKTORY VE VZTAHU K NÁDORU
Co určuje naše rozhodování o léčbě? FAKTORY VE VZTAHU K PACIENTOVI FAKTORY VE VZTAHU K NÁDORU Postoj pacienta Resekabilita Věk Symptomy Stav výkonnosti Objem nádoru Průběh nemoci

6 TERAPIE Mastektomie- chirurgický zákrok- odstranění postižené části a uzlin Resekce uzlin- odstranění uzlin Chemoterapie Hormonální léčba

7 PREVENCE Podle platných vyhlášek (č. 56/1997 Sb. a novel č. 183/2000 Sb. a 372/2002 Sb.) jsou veřejnosti zatím nabízena dílčí preventivní onkologická vyšetření hrazená ze zdravotního pojištění u praktického lékaře, stomatologa a gynekologa. Jde o vyšetření kůže, konečníku, prsu, varlat, gynekologické vyšetření a vyšetření dutiny ústní. Vyhlášky si můžete v plné podobě stáhnout na stránkách Ministerstva zdravotnictví (č. 56/1997 Sb.) nebo ze Sbírky zákonů na stránkách Ministerstva vnitra.

8 Diagnostika Anamnéza Fyzikální vyšetření
Laboratorní vyšetření- hematologické, biochemické, nádorové markery Zobrazovací metody- mamografie, ultrasonografie

9 Diagnostika Biopsie z ložiska prsu Magnetická rezonance CT
RTG snímek hrudníku

10 Aktivní Samovyšetření prsu
Prsa se vyšetřují pravidelně každý měsíc, a to druhý nebo třetí den po skončení menstruace, kdy  v prsou není žádné napětí. Aktivní Samovyšetření prsu

11 OŠETŘOVATELSKÁ ANAMNÉZA DLE M. GORDONOVÉ
Iniciály – paní J.P. Pohlaví - žena Věk- 70 let ( 1942) Stav - vdaná Povolání - důchodkyně Délka hospitalizace - 5. den na chirurgickém oddělení Délka nemoci – 3 měsíce

12 PROGNÓZA ONEMOCNĚNÍ Prognóza nemoci - onemocnění bylo zachyceno včas, vyhlídky jsou relativně dobré. Hlavní diagnóza – Carcinom mamae sinister( karcinom pravé mléčné žlázy) Vedlejší diagnózy – Varieces cruris- křečové žíly na DK. Hypertenzní nemoc - vysoký krevní tlak.

13 Farmakoterapie Prenessa 8 mg (1-0-0) (Antihypertenzivum)

14 INJEKCE, INFUZE Zibor 2500 j. s.c. ve 20:00h (Antikoagulancium)
Novalgin 2,5 mg (6 -14h) (Analgetikum) Dipidolor 15 mg - dopich i.m. dlp. (Anodynum)

15 FYZIOLOGICKÉ FUNKCE TK- 150/90 (hypertenze) P- 73/min (v normě)
D- 21/min (v normě) TT- 36, 7 (fyziologická)

16 PÉČE O INVAZIVNÍ VSTUPY
Redonův drén - 2 den Pooperační den - 2. Invazivní vstup- centrální. žilní katetr - 3. den. Rizika dekubitů – nízká. Rizika pádu – nízká.

17 POHYB A SOBĚSTAČNOST Míra soběstačnosti - soběstačná
Pohybový režim – bez omezení Psychický stav- zhoršený (pacientka se obává onemocnění)

18 VÝŽIVA KLIENTKY (DIETA)
Základní (bez dietního omezení) – č. 3

19 VNÍMÁNÍ ZDRAVÍ DLE M. GORDONOVÉ … VNÍMÁNÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU
Pacientka neprodělala v posledním roce žádná nachlazení, k udržení zdraví pravidelně cvičí( rotoped a chůze), jí zdravou stravu a chodí na pravidelné kontroly k praktickému lékaři.

20 VÝŽIVA A METABOLISMUS Denně vypije 1 litr až 2 litry neslazené, neperlivé vody, nezpozorovala žádný úbytek či zvýšení tělesné hmotnosti, nemá dietní omezení, náhradní chrup - horní, pravidelné kontroly u zubního lékaře.

21 VYLUČOVÁNÍ Má pravidelnou stolici, netrpí zácpou, projímadla neužívá, žádné potíže s vylučováním moče.

22 AKTIVITA A POHYBOVÉ MOŽNOSTI
Pacientka aktivně cvičí ráda chodí na procházky a cvičí na rotopedu. Volný čas tráví s vnoučaty a na zahrádce

23 SPÁNEK A ODPOČINEK V noci spí klidně, neprobouzí se, nemá potíže s usínáním, spí obvykle 6 hodin po probuzení se cítí dobře.

24 VNÍMÁNÍ A POZNÁVÁNÍ Nemá potíže se sluchem, paměť se mění - stárnutím, je poučena o svém zdravotním stavu. SEBEPOJETÍ, SEBEÚCTA Momentálně se cítí lépe, spoléhá na svou rodinu.

25 PLNĚNÍ ROLÍ, MEZILIDSKÉ VZTAHY
Bydlí s manželem, problémy v rodině řeší komunikací , je společenská ráda navazuje nová přátelství. SEXUALITA, REPRODUKČNÍ SCHOPNOST Měla 2 porody pravidelně navštěvuje svého gynekologa.

26 STRES A ZÁTĚŽOVÉ SITUACE
Za stresující označila zjištění onkologické diagnózy, pomáhá jí nyní více rodina.

27 SOUHRN OŠETŘOVATELSKÝCH INTERVENCÍ
Péče/ sledování Redonova drénu. Péče/sledování, převazy operační rány. Péče o periferní žilní vstup. Péče o psychický stav klientky. Péče o HK/polohování prevence lymfedému. Sledování lokalizace - tlumení bolesti.

28 HODNOCENÍ OŠETŘOVATELSKÝCH INTERVENCÍ
Dbala jsem na péči o Redonův drén a sledovala funkčnost drenu Pečovala jsem operační ránu a pravidelně ji sterilně ošetřovala Pečovala jsem o periferní žilní vstup Pečovala a polohovala jsem HK Sledovala jsem bolest

29 Předoperační péče - (6 - 8 h.) před operací musí být lačná, vyprázdněná, 30 minut před operací podáme premedikaci - připravíme operační pole (očištění, oholení podpaží) - bandáže DK - klademe důraz na psychickou přípravu a empatický přístup

30 POOPERAČNÍ PÉČE - uložíme ženu na záda do zvýšené polohy, s mobilizací začínáme podle zdravotního stavu 0. den po operaci, - sledujeme čití, pohyblivost, otoky HK, podložíme končetinu na operované straně (umožníme odtok mízy a zabráníme tvorbě otoků), - prevence TEN, - kontrolujeme FF, tlak měříme a krev odebíráme z končetiny na neoperované straně, sledujeme bolest, spánek (neležet na operované straně, nedávat ruce za hlavu), kontrolujeme ránu, obvaz, Redonův drén, co nejdříve začínáme s rehabilitací.

31 REHABILITACE

32 Klientka po operaci KLIENTKA PO OPERACI PRSU A ODSTRANĚNÍ UZLIN V PODPAŽNÍ JAMCE 2 DEN PO OPERACI.

33 ZÁVĚR S klientkou se mi spolupracovalo velice dobře. Jsem ráda že jsem se setkala s danou diagnózou a získané informace o problematice onemocnění budu uplatňovat i nadále.

34 INFORMAČNÍ ZDROJE Lidské tělo. Bratislava: Gemini, ISBN Google- obrázky Rakovina prsu. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "KAZUISTIKA U KLIENTKY S RAKOVINOU MLÉČNÉ ŽLÁZY"

Podobné prezentace


Reklamy Google