Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef Chrpa student sekundy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef Chrpa student sekundy"— Transkript prezentace:

1 Josef Chrpa student sekundy
ANGLIE 2002 – LETNÍ VÝPRAVA Josef Chrpa student sekundy

2 Abychom vůbec s mými rodiči mohli Velkou Británii navštívit, museli jsme zvolit jednu ze dvou možností, jak se do téhle ostrovní velmoci dostat: podmořský tunel nebo lodní trajekt. Asi jako většina Čechů - nalodili jsme se na lodní trajekt a asi za dvě hodiny nás uvítali Doverské skály. Pak to už bylo jednoduché - autobusem směr Londýn.

3 LONDÝN Hlavní město s nepřeberným množstvím památek - my jsme navštívili alespoň některé z nich: slavný Tower Bridge, The Houses of Parliament, Buckingham Palace se střídáním královské stráže a The Tower of London s korunovačními klenotami (vstupné okolo deseti liber). Nezapomněli jsme ani na muzeum Madame Tussaud's s voskovými podobiznami slavných a bohatých lidí a moderní Millenium Bridge s nedalekým obrovským ruským kolem. Ještě jsme stihli The Tate Modern Gallery - atraktivní galerii moderního umění v budově bývalé elektrárny v blízkosti Millenium Bridge. Londýn sám stojí za samostatný výlet, ale nám už nezbývalo víc času, protože jsme vyráželi na sever, do oblasti North Yorkshire.

4 LONDÝN

5 YORK Ubytováni jsme byli ve stanech v rodinném kempu nedaleko Yorku. Počasí, i když byla polovina července, bylo spíš deštivé a chladnější, tak jak asi bývá v Anglii zvykem.  Město York má více než dvoutisíciletou historii. Katedrála York Minster, stavěná přes dvě stě padesát let, je nejlépe zachovaná středověká brána s padající mříží Monk Bar. Za návštěvu stojí krásně provedené York Castle Museum s ukázkami běžného života lidí a rovněž atraktivní Jorvik Viking Centre - rekonstrukce města z doby Vikingů.

6 SEVEROANGLICKÁ PŘÍRODA
Hlavní část naší výpravy byla věnovaná přírodním krásám anglického severu a severovýchodu.  Krajina kolem historického městečka Whitby - místa, odkud k zámořským objevům vyrazil J.Cook, je nádherně romantická. Zelené pláně, pasoucí se ovce a strmé skalní srázy spadající k mořské hladině.  Jedinečným zážitkem je cesta na Holy Island - ostrov, na který se suchou nohou dostanete jen v období odlivu. Pokud se nestačíte včas vrátit, moře vám odřízne cestu zpět. Aby k tomu nedošlo, je tu k dispozici "jízdní řád moře" - odlivu a přílivu. V okolí ostrova jsou volně žijící lachtani a ostrov sám je považován za bránu, kterou přišlo do Británie křesťanství. 

7 SEVEROANGLICKÁ PŘÍRODA
Mimořádný zážitek nám přinesl pokus o výstup na nejvyšší horu velké Británie Scafell Pike (necelých 1000 m.n.m.), na kterou se vypravila vybraná vrcholová skupina v čele s profesionálním vůdcem. Bohužel mimořádně nepříjemné anglické počasí s naším výstupem nesouhlasilo, a tak jsme museli v polovině cesty své promrzlé a promáčené postavy obrátit směrem zpět. Studený vítr a déšť nás zahnal na pravý horký anglický čaj (někoho i na punč).  Ale i procházka kolem nádherných jezer oblasti Lake District, ěrem zpět. Studený vítr a déšť nás zahnal na pravý horký anglický čaj (někoho i na punč).  Ale i procházka kolem nádherných jezer oblasti Lake District,  kde jsme strávili celý den, stála opravdu za to! 

8 SEVEROANGLICKÁ PŘÍRODA
Být v Anglii a neochutnat fish and chips ? Nemyslitelné. My jsme tohle typické jídlo ochutnali v samém centru - na pobřeží ve městě Scarborough (a taky jsme si hned zazpívali písničku "Scarborough fair").  Večery v kempu jsme si krátili návštěvami anglických pubů v nedaleké vesnici, kde jsme mohli strávit příjemné chvíle i my děti. (Pivo se točí do sklenic o velikosti "pinty" cca 0,6 l.)  Příjemná Anglie se s námi rozloučila malým dramatem, když jsme nestihli odjezd našeho trajektu, a tak jsme nocovali na břehu v očekávání prvního ranního převozu.


Stáhnout ppt "Josef Chrpa student sekundy"

Podobné prezentace


Reklamy Google