Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_219.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_219."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_219

2 Jméno autora:Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Výroba octa Klíčová slova: Ocet, octové kvašení, octové bakterie Druh učebního materiálu:prezentace

3 V ÝROBA OCTA

4 OCET 5 - 8% roztok kyseliny octové „zkyslé víno“ Ovocná šťáva, v níž proběhlo nejdříve alkoholové a poté octové kvašení

5 V ÝROBA OCTA Dvě kvašení 1. Alkoholové 2. Octové Octové bakterie (zejména rodu Acetobakter) rozkládají alkohol Striktně aerobní Dvoukrokový mechanismus: ethanol  acetaldehyd  kyselina octová Při poklesu koncentrace ethanolu může dojít k rozkladu kyseliny octové na oxid uhličitý a vodu (přeoctění)

6 S CHÉMA OCTOVÉHO KVAŠENÍ

7 T ŘI ZÁKLADNÍ METODY VÝROBA OCTA 1. Povrchová/Orleánská 2. Generátorová/Sudová 3. Acetátorová/Submerzní

8 P OVRCHOVÁ / ORLEÁNSKÁ METODA Původní metoda, používána již od středověku. Výchozí surovina: víno, pivo, sekt, šampaňské … Tekutina se nalije do dřevěného sudu (kousek nad hladinou jsou otvory pro přístup kyslíku). Octové bakterie plují po povrchu a vytváří octovou matku. Postupně se stáčí se surový ocet. Odčerpaná tekutina se v sudu doplní novou čerstvou. Octové bakterie jsou aktivní, dokud obsah alkoholu neklesne pod 1%.

9 G ENERÁTOROVÁ - SUDOVÁ Rychlé octářství nebo též německá metoda. Octové bakterie jsou vázané na médium – zpravidla na hobliny z buku. Tekutina bez ustání probublává těmito hoblinami a dole vytéká již za několik dní surový ocet.

10 A CETÁTOROVÁ - S UBMERZNÍ Nejmodernější, nejrychlejší a nejúčinnější metoda. Octové bakterie volně plují v tekutině, kde se i množí. Očkovaný ocet (ocet s vysokým podílem octových bakterií) se nalije do výchozí suroviny. Do této tekutiny se vtlačuje kyslík.

11 Ú PRAVY Po vykvašení obsahuje ocet sliz a třísloviny – ty se oddělí filtrací poté se ocet skladuje v chladu a temnu bez přístupu kyslíku  zánik octových bakterií. Následným ředěním octa čistou vodou se dosáhne 5 - 8% obsahu kyseliny stanovené zákonem. Poté se ocet přefiltruje a sterilizuje. Většina octů je i pasterizována, čímž se zajistí definitivní deaktivace octových bakterií.

12 V YUŽITÍ OCTU potravinářský průmysl pokrmový ocet ke kořenění a okyselování jídel při výrobě hořčice konzervárenský průmysl - k výrobě kyselých okurek a zeleniny Desinfekční prostředek Prostředek proti hmyzu Vetřením octu do kůže odeženete komáry, vosy, včely Potřením bodnutí zabráníte otoku, místo zchladíte, dezinfikujete a přechodně i snížíte svědění.

13 D RUHY OCTU druhskupinapodskupina Ocet kvasnýlihovýochucený vinný ovocný Tab. druhy octa podle zákona č. 110/1997Sb

14 J ABLEČNÝ OCET získává se šetrným způsobem z celých vyzrálých jablek bohatý zdroj vitamínů a minerálů (vápník, draslík, hořčík, vitamín C, beta karoten, pektin)

15 V INNÝ OCET Vyrábí se z bobulí vinné révy, z hroznové šťávy nebo rmutu. Známe bílý a červený. Vinný ocet se používá pro urychlení trávení po těžkých jídlech. Zábaly z vinného octa se používají již od středověku na záněty, výrony a otoky. použití je takřka univerzální: nakládá se do něj zelenina, dává se do salátů, používá se do omáček

16 P OUŽITÉ ZDROJE DOBEŠKOVÁ, Michaela. Technologie výroby octa. Zlín, Dostupné z: 506/dobe%C5%A1kov%C3%A1_2011_bp.pdf?sequ ence=1. Bakalářská práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Vom Fass: Tajemství octů. [online]. [cit ]. Dostupné z: mb.cz/tajemstvi-octu Vzorce vytvořeny v programu ChemSketch


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_219."

Podobné prezentace


Reklamy Google