Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzpěrné délky, a optimalizace průřezů v oceli

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzpěrné délky, a optimalizace průřezů v oceli"— Transkript prezentace:

1 Vzpěrné délky, a optimalizace průřezů v oceli
Tomáš Luber SCIA CZ STATIKA 2009

2 Vzpěrné délky Novinky V tomto roce jsme si pro Vás připravili modul, o který jste nás žádali již delší dobu a to je zadání vzpěrných délek přímo na prut se zobrazením součinitelů vzpěru pro konkrétní vybraný prut. Vybráním prutu v kterékoli části programu máme možnost si zobrazit jeho vzpěrné délky. Dále máme již k dispozici plnění vzpěrných délek ze stabilitního výpočtu.

3 Vzpěrné délky Metody zadání Nechat programem spočtené hodnoty
Použití knihovny vzpěrných délek – měníme jedny data pro více prutů v jednom kroku Možnost zadat přídavná data na prut a pracovat se vzpěrnýma délkami jako standardním prvkem ESA modelu

4 Zadání vzpěrných délek
Můžeme použít standardní zadání přídavných dat na prut v servisu oceli. Nejednodušší metoda je ale přímo v dialogu vlastností prutu Na toto tlačítko si zobrazíme nový dialog se součiniteli vzpěru

5 Dialog koeficientů vzpěru na prutu
Tento nový dialog je možno si zobrazit zase přímo ve vlastnostech prutu nebo v dialogu vlastností dat vzpěru

6 Data o vzpěru na prutu K tomuto dialogu se můžeme opět vrátit přes prut, nebo přímým vybráním myši

7 Typy vzpěrných délek Ze standardní analýzy
Ze stabilitní analýzy – po změně stabilitní kombinace a následném přepočtení konstrukce se i vzpěrné délky automaticky přepočtou Z knihovny vzpěrných délek Uživatelské zadání

8 Výstup v dokumentu V máme možnost si u každého prutu vytisknout vzpěrné délky

9 Vzpěrné délky ze stabilility
Pro každý směr vybočení je možno zvolit jinou stabilitní kombinaci Po změně stabilitní kombinace a následném přepočítání konstrukce se automaticky přepočítají i vzpěrné délky.

10 Optimalizace průřezu Nový optimalizační řešič Princip
Možnost optimalizace více parametrů najednou, u každého parametru je možnost zapnout nebo vypnout požadavek na optimalizaci Možnost vytvořit závislé parametry – zvolíme koeficient jakým se daný parametr bude měnit. Možnost použít Výpis parametů. Princip Princip této optimalizace spočívá v tom, že v jednom kroku měníme postupně všechny parametry průřezu, spočteme relativní změnu plochy a relativní změnu jednotkového posudku. Tyto dvě hodnoty vynásobíme a porovnáváme. Máme vždy na paměti, že hledáme nejmenší plochu průřezu a jednotkový posudek co nejbližší 1,00. Tzn. že pokud máme jednotkový posudek menší než 1,00 a zvětšujeme jeho hodnotu, hledáme co největší změnu plochy a pokud máme jednotkový posudek větší než 1,00 , hledáme co nejmenší změnu plochy.

11 Upravený dialog pro optimalizaci průřezu

12 Novinky v optimalizačním řešiči
Zde je nově vložena možnost zvolit kterým směrem chceme povolit optimalizaci. Tato možnost umožňuje logicky za sebou řešit určité kolizní situace, které mohou v  řešiči nastat. Mohla by například nastat tato situace : v optimalizaci č. 1 optimalizujeme průřez na třídu výsledků, ve které máme všechny kombinace únosnosti. Dále máme optimalizaci č. 2 s třídou výsledků se všemi nelineárními kombinacemi. Pokud spustíme optimalizaci č. 1. dostaneme nějaký průřez, pokud pak spustíme optimalizaci č. 2 musíme zde použít nastavení Jen nahoru, abychom nezmenšovali průřez.

13 Možnost optimalizovat všechny položky v jednom kroku
Optimalizační řešič Možnost optimalizovat všechny položky v jednom kroku

14 Výsledky optimalizace
Po skončení optimalizačního řešiče, vidíme výsledky jak celá optimalizace dopadla

15 Seznam rozměrů Pokud víme, že výrobce je schopen dodat jen určité tloušťky, šířky nebo jen určité profily průřezů, vytvoříme si databázový seznam a v optimalizaci bude tento seznam použit.

16 ESA PT 2007 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vzpěrné délky, a optimalizace průřezů v oceli"

Podobné prezentace


Reklamy Google