Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNICTVÍ Technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNICTVÍ Technologie"— Transkript prezentace:

1 STAVEBNICTVÍ Technologie
Sádrokartonové konstrukce - rozdělení, konstrukce, montáž (STA61) Ing. Marie Kozáková

2 Sádrokartonové konstrukce – konstrukce 2
Zdroje Sádrokartonové konstrukce – konstrukce 2 Příklad: Stránka pro uvedení dílčích témat

3 Základní konstrukční prvky
Zdroje Základní konstrukční prvky 3. Připevňovací a spojovací prostředky 4. Izolační výplně 5. Parozábrana 6. Tmely 7. Připojovací těsnění 8. Výztužné pásky a lišty do tmelu 9. Lemovací a osazovací profily 10. Nátěry Příklad: Stránka s rámečkem pro text členěný do odrážek

4 3. Připevňovací a spojovací prostředky
Používají se šrouby fosfátované (šedá barva) nebo potažené bílým zinkem (stříbrná barva). Nesmí se používat ocelové šrouby, protože by na povrchu sádrokartonu mohly zanechat rezavé skvrny, které nelze přemalovat. Šrouby pro připevňování desek k podkonstrukci mají trumpetovitou zápustnou hlavu s drážkou nebo bez drážky. Šrouby pro spojování závěsných prvků a profilů, šrouby pro zavěšení předmětů do desek mají půlkulatou hlavu.

5 Příklady použití šroubů
Samořezné šrouby typ 212 (TN) používají se pro přichycení desek do dřeva a tenkostěnných profilů do tl. 0,75 mm. Samořezné šrouby typ 221 (TB )používají se pro přichycení desek do kovových profilů tl. 0,8 mm až 2,25 mm. Vruty do svislých závěsů ɸ5 mm (FN) používají se pro připevnění závěsů k dřevěné nosné konstrukci. Samořezné šrouby typ 912 (SN) používají se pro přichycení akustických desek do tenkostěnných profilů do tl. 0,75 mm. Samořezné šrouby Ridurit pro montáž sádrovláknitých desek Ridurit. Samořezné šrouby Rigidur pro montáž sádrovláknitých desek nebo podlahových dílců Rigidur.

6 Příklady použití šroubů
Natloukací plastové hmoždinky ɸ 6 mm. Používají se pro upevnění kovových profilů k navazujícím konstrukcím. Natloukací kovové hmoždinky (KDM, DN6,ZHOP) ɸ 6 mm. Používají se pro připevnění závěsů na betonové nosné konstrukce. Dutinové (uzlovací) plastové hmoždinky se používají pro kotvení do sádrokartonových desek s únosností až 20 kg. Šroubové kotvy Molly – kovové, pro ukotvení do sádrokartonových desek s únosností až 70 kg. Hřebíky a spony se používají méně často. Častěji se používají spony pro připevňování a spojování sádrovlaknitých desek.

7 Připevňovací a spojovací prostředky
samořezný šroub typ 212 plastová uzlovací hmoždinka plastová závrtná hmoždinka

8 Připevňovací a spojovací prostředky
Šroubová kotva Molly Kovová hmoždinka Sklopný hák

9 Montáž Šroubové kotvy Molly
šroubová kotva Molly stavěcí třmen

10 4. IZOLAČNÍ VÝPLNĚ Pro zajištění požadovaných tepelných, požárních a akustických vlastností konstrukcí se používají izolační výplně z minerálních vláken. Je nutné dodržet parametry izolací, které jsou stanoveny v podkladech výrobců – tloušťku, objemovou hmotnost. Pěnový polystyrén se používá pro plovoucí podlahy a obklady stěn - suché omítky.

11 5. Parozábrana Druhy fólií : parotěsné a paropropustné.
Parotěsné fólie zabraňují prostupu vodních pár do konstrukcí. Umisťují se na „teplou“ stranu tepelných izolací. Používají se u konstrukcí mezi vytápěnými a nevytápěnými prostory, např. předsazené stěny, podkroví. Účinnost závisí na dokonalém parotěsném spojení pruhů parotěsných fólií, parotěsností prostupů a připojení na obvodové konstrukce. Používají se fólie hliníkové, polyetylénové nebo speciální. Paropropustné fólie se používají ve vrstvách střešního pláště, nad tepelnou izolací. Fungují jako pojistné hydroizolace, zabraňující vniknutí vody do tepelné izolace a současně musí umožňovat odpařování vlhkosti z tepelné izolace.

12 izolace Použití zvukové izolace v příčce
Použití hliníkové parotěsné folie na stropě

13 6. Tmely Spárovací tmely Lepící tmely
Podle způsobu vytvrzování rozlišujeme tmely na bázi sádry a disperzní. Podle způsobu použití tmely spárovací a lepící. Spárovací tmely Pro základní tmelení - na bázi sádry, na tmelení spár a hlav šroubů, musí být snadno opracovatelné, pevné a houževnaté, tmel Vario lze použít bez výztužné pásky, tmel Super je nutné použít s výztužnou páskou. Pro dodatečné tmelení – disperzní, k finálnímu tmelení, musí být schopny vytvářet tenké vrstvy a být snadno brousitelné, tmel ProMix Mega, lze jej použít i k tmelení spár. Lepící tmely Používají se k lepení desek na podkladní konstrukce. Rozlišují se na sádrové (Rifix) a cementové (Weber Therm) bázi.

14 Použití tmelů Zatmelení spár a hlav šroubů na stěně Tmelení stropu

15 7. Připojovací těsnění Funkce připojovacího těsnění je
vyrovnat nerovnosti podkladu, zabránit přenosu zvuku. Pásky jsou jednostranně lepící z pěnového polyetylénu. Tloušťka je 2,4 mm a šířka podle šířky profilu – 50 – 150 mm.

16 Použití připojovacího těsnění
UW profil připojovací těsnění

17 8. VÝZTUŽNÉ PÁSKY A LIŠTY DO TMELU
vkládají se do spár mezi deskami, zabraňují vzniku trhlin, zlepšují pevnost spoje. Druhy - skelná, samolepící polyamidová, papírová, papírová páska s hliníkovou vložkou. Lišty do tmelu Hliníkové profily do tmelu – rohové pravoúhlé 25 x 25 mm, rohové 135ᵒ na ochranu vnějších rohů. Ukončovací profil ALU 13 x 24 mm na začištění volné hrany desky. Plastové profily do tmelu – dilatační profil. Ohebná hrana 30 x 30 mm, vyztužovací profil do obloukových ostění.

18 POUŽITÍ VÝZTUŽNÝCH PÁSEK A LIŠT
Papírová páska Hliníkové rohové profily

19 9. Lemovací a osazovací profily
Lemovací narážecí PVC profil na desku tloušťky 12,5;15 mm. Osazovací plechový pozinkovaný profil na desku tloušťky 12,5;15 mm. Sádrokartonové fabiony k řešení napojení mezi stěnami a podhledy.

20 10. Povrchové úpravy Nátěry
Základní nátěry - vyrovnávají a snižují nasákavost podkladu (Rikombi-Grund). Vrchní nátěry - používají se materiály na disperzní akrylátové bázi. Hydroizolační nátěry - speciální nátěry pro hydroizolaci ploch v místech ostřikovaných vodou. 2. Obklady – používají se keramické obklady. 3. Omítky – používají se pastovité, tenkovrstvé omítky.

21 Povrchové úpravy keramický obklad omítka

22 Děkuji za pozornost

23 Seznam použité literatury
Nýč, Miroslav. Sádrokarton. 1. Praha: Grada Publishing, a.s., 2005, 328. Rigips, s.r.o., kolektiv autorů. Montážní příručka sádrokartonáře. Aktualizace prvního vydání. Praha: Rigips, s.r.o., 2008, 212. Autor fotografií Ing. Marie Kozáková


Stáhnout ppt "STAVEBNICTVÍ Technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google