Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1. 10. 2012 ročník (obor)1. a 2. PP 75-41-E/01 Pečovatelské služby tematická oblastRozdělení kuchyňského provozu PředmětTechnologie Anotace:Výukový materiál slouží k seznámení žáků s dělením kuchyňského provozu a jednotlivými částmi kuchyně Šablona číslo materiálu III/2-2 III/2-2-1

2 Rozdělení kuchyňského provozu Zdroj: Klipart Office online

3 Rozdělení kuchyňského provozu  Kuchyňský provoz dělíme na tři části: - výrobní část, - výdejní část, - skladovací část. Pro zabezpečení bezproblémového chodu kuchyňského provozu je zapotřebí správné a účelné prostorové uspořádání. Vlastní zdroj

4 Výrobní část  Přípravny – brambor a zeleniny, - přípravna masa, - přípravna příloh, - vytloukání vajec. http://www.blesk.cz/clanek/zpravy- udalosti/174884 http://hobby.idnes.cz/triky-pro-snadne- loupani-0x6-/hobby- domov.aspx?c=A120502_135741_hobby- domov_bma Klipart Office online

5 Výrobní část  Teplá kuchyně  Studená kuchyně  Kuchyně k přípravě nápojů  Cukrářská výrobna  Umývárna černého nádobí  Umývárna bílého nádobí  Úklidová místnost http://www.labuznik-opava.cz / Klipart Office online

6 Teplá kuchyně  Je to hlavní prostor výrobní části.  Stěny kuchyně musí být hladké, snadno omyvatelné, opatřené hygienickým obkladem.  Podlaha kuchyně musí být protiskluzová, vyspádovaná a s výpustí do odpadu.  Denní osvětlení musí být doplněno elektrickým osvícením. http://www.firemnipartner.cz/index.php?open=firmy&view=695

7 Výrobní část  Teplá kuchyně – vybavení sporáky, konvektomaty, smažící pánve, ponorné smažící pánve, kotle, pečící trouby, elektrické stoličky, výdejní režony. http://omes.sk/?p=243

8 Výrobní část  Musí být dispozičně řešena tak, aby nedocházelo ke křížení tzv. čistých a špinavých cest a zároveň byly dodrženy požadavky BOZP.  Veškerá zařízení by měla být od sebe vzdálena tak, aby zaměstnanci zbytečně nepřecházeli a nevykonávali zbytečné úkony. Klipart Office online

9 Výdejní část  Obsahuje zařízení, která slouží k uchovávání hotových jídel, ohřevu bílého nádobí.  Strava, je vydávána do tabletů, várnic nebo přímo klientům.  Vybavení : výdejní režony, vodní lázně, ohřívací elektrické stoličky, předehřívače bílého nádobí http://www.unisjakos.cz/--13

10 Skladovací část  Způsob skladování potravin ovlivňuje jejich kvalitu a zdravotní nezávaznost.  Jednotlivé potraviny vyžadují odlišné skladování – vlhkost, teplotu, světlo, jejich způsob uložení.

11 Druhy skladů  Suché sklady  Chladné sklady  Chlazené sklady  Pomocné sklady  Příruční sklady http://www.gastrorubini.cz/priprava-1

12 Suché sklady  Teplota : maximálně 18 st °C  Skladují se zde : suché potraviny mouka, cukr, těstoviny, luštěniny, koření….. http://www.svet-bydleni.cz/bydleni-1/jak- usporadat-potraviny-v-kuchyni-1.aspx Klipart Office online

13 Chladné sklady  Teplota : do +12°C.  Skladují se zde : nápoje, konzervy, polokonzervy. Zdroj: Klipart Office online

14 Chlazené sklady a mrazící sklady  Teplota : chlazené sklady - 4 až – 10°C, mrazící sklady -15 až -18 °C.  Skladují se zde : maso, ryby, uzeniny, drůbež… http://freezi.net/vvv/mraz- nicka / http://www.bat-rodents.eu/cz/sklad- mrazeneho-krmiva

15 Pomocný sklad  Sklady určené pro: obaly, čistící prostředky, prádlo, inventář, odpadky.. http://www.kuchyne-domacnost.cz/tosca- zapekaci-nadobi/c-1190 / Klipart Office online

16 Příruční sklad  Je to místnost v blízkosti kuchyně, slouží ke skladování potravin určených pro nejbližší přípravu pokrmů.  Součástí je chladnička nebo chladírenský box. Klipart Office online

17 Kontrolní test  Na které části dělíme kuchyňský provoz?  Napište jaké jsou přípravny?  Popište vybavení teplé kuchyně.

18 Kontrolní test  Na výrobní, výdejní, skladovací.  Přípravna brambor,zeleniny, masa, příloh, vytloukání vajec.  Sporáky, konvektomaty, smažící pánve, ponorné smažící pánve, kotle, pečící trouby, elektrické stoličky, výdejní režony.

19 Použitá literatura  Šebek, Luboš. Technologie kuchyňského provozu ve zdravotnických a sociálních zařízeních: 1. vyd. Praha: Septima, 2005, 123 s. ISBN 80-7216-195-4.  MOŠNA, František et al. Provoz a údržba domácnosti. první. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 176-972-97.  http://www.kuchyne-domacnost.cz/tosca-zapekaci-nadobi/c-1190 http://www.kuchyne-domacnost.cz/tosca-zapekaci-nadobi/c-1190  http://freezi.net/vvv/mraz-nicka http://freezi.net/vvv/mraz-nicka  http://www.bat-rodents.eu/cz/sklad-mrazeneho-krmiva http://www.bat-rodents.eu/cz/sklad-mrazeneho-krmiva  http://www.svet-bydleni.cz/bydleni-1/jak-usporadat-potraviny-v-kuchyni- 1.aspx http://www.svet-bydleni.cz/bydleni-1/jak-usporadat-potraviny-v-kuchyni- 1.aspx  http://www.unisjakos.cz http://www.unisjakos.cz  http://www.gastrorubini.cz/priprava-1 http://www.gastrorubini.cz/priprava-1  http://omes.sk/?p=243 http://omes.sk/?p=243  http://www.firemnipartner.cz/index.php?open=firmy&view=695 http://www.firemnipartner.cz/index.php?open=firmy&view=695  http://www.labuznik-opava.cz http://www.labuznik-opava.cz  http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/174884 http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/174884  http://hobby.idnes.cz/triky-pro-snadne-loupani-0x6-/hobby- domov.aspx?c=A120502_135741_hobby-domov_bma http://hobby.idnes.cz/triky-pro-snadne-loupani-0x6-/hobby- domov.aspx?c=A120502_135741_hobby-domov_bma


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1."

Podobné prezentace


Reklamy Google