Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno: ročník (obor)1. a 2. PP E/01 Pečovatelské služby tematická oblastRozdělení kuchyňského provozu PředmětTechnologie Anotace:Výukový materiál slouží k seznámení žáků s dělením kuchyňského provozu a jednotlivými částmi kuchyně Šablona číslo materiálu III/2-2 III/2-2-1

2 Rozdělení kuchyňského provozu Zdroj: Klipart Office online

3 Rozdělení kuchyňského provozu  Kuchyňský provoz dělíme na tři části: - výrobní část, - výdejní část, - skladovací část. Pro zabezpečení bezproblémového chodu kuchyňského provozu je zapotřebí správné a účelné prostorové uspořádání. Vlastní zdroj

4 Výrobní část  Přípravny – brambor a zeleniny, - přípravna masa, - přípravna příloh, - vytloukání vajec. udalosti/ loupani-0x6-/hobby- domov.aspx?c=A120502_135741_hobby- domov_bma Klipart Office online

5 Výrobní část  Teplá kuchyně  Studená kuchyně  Kuchyně k přípravě nápojů  Cukrářská výrobna  Umývárna černého nádobí  Umývárna bílého nádobí  Úklidová místnost / Klipart Office online

6 Teplá kuchyně  Je to hlavní prostor výrobní části.  Stěny kuchyně musí být hladké, snadno omyvatelné, opatřené hygienickým obkladem.  Podlaha kuchyně musí být protiskluzová, vyspádovaná a s výpustí do odpadu.  Denní osvětlení musí být doplněno elektrickým osvícením.

7 Výrobní část  Teplá kuchyně – vybavení sporáky, konvektomaty, smažící pánve, ponorné smažící pánve, kotle, pečící trouby, elektrické stoličky, výdejní režony.

8 Výrobní část  Musí být dispozičně řešena tak, aby nedocházelo ke křížení tzv. čistých a špinavých cest a zároveň byly dodrženy požadavky BOZP.  Veškerá zařízení by měla být od sebe vzdálena tak, aby zaměstnanci zbytečně nepřecházeli a nevykonávali zbytečné úkony. Klipart Office online

9 Výdejní část  Obsahuje zařízení, která slouží k uchovávání hotových jídel, ohřevu bílého nádobí.  Strava, je vydávána do tabletů, várnic nebo přímo klientům.  Vybavení : výdejní režony, vodní lázně, ohřívací elektrické stoličky, předehřívače bílého nádobí

10 Skladovací část  Způsob skladování potravin ovlivňuje jejich kvalitu a zdravotní nezávaznost.  Jednotlivé potraviny vyžadují odlišné skladování – vlhkost, teplotu, světlo, jejich způsob uložení.

11 Druhy skladů  Suché sklady  Chladné sklady  Chlazené sklady  Pomocné sklady  Příruční sklady

12 Suché sklady  Teplota : maximálně 18 st °C  Skladují se zde : suché potraviny mouka, cukr, těstoviny, luštěniny, koření….. usporadat-potraviny-v-kuchyni-1.aspx Klipart Office online

13 Chladné sklady  Teplota : do +12°C.  Skladují se zde : nápoje, konzervy, polokonzervy. Zdroj: Klipart Office online

14 Chlazené sklady a mrazící sklady  Teplota : chlazené sklady - 4 až – 10°C, mrazící sklady -15 až -18 °C.  Skladují se zde : maso, ryby, uzeniny, drůbež… nicka / mrazeneho-krmiva

15 Pomocný sklad  Sklady určené pro: obaly, čistící prostředky, prádlo, inventář, odpadky.. zapekaci-nadobi/c-1190 / Klipart Office online

16 Příruční sklad  Je to místnost v blízkosti kuchyně, slouží ke skladování potravin určených pro nejbližší přípravu pokrmů.  Součástí je chladnička nebo chladírenský box. Klipart Office online

17 Kontrolní test  Na které části dělíme kuchyňský provoz?  Napište jaké jsou přípravny?  Popište vybavení teplé kuchyně.

18 Kontrolní test  Na výrobní, výdejní, skladovací.  Přípravna brambor,zeleniny, masa, příloh, vytloukání vajec.  Sporáky, konvektomaty, smažící pánve, ponorné smažící pánve, kotle, pečící trouby, elektrické stoličky, výdejní režony.

19 Použitá literatura  Šebek, Luboš. Technologie kuchyňského provozu ve zdravotnických a sociálních zařízeních: 1. vyd. Praha: Septima, 2005, 123 s. ISBN  MOŠNA, František et al. Provoz a údržba domácnosti. první. Praha: Fortuna, ISBN     1.aspx 1.aspx        domov.aspx?c=A120502_135741_hobby-domov_bma domov.aspx?c=A120502_135741_hobby-domov_bma


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1."

Podobné prezentace


Reklamy Google