Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZdeněk Mach
1
Název: VY_32_INOVACE_VZD689_20 Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je určena pro žáky 8. ročníku v návaznosti na tematický okruh Zaostřeno na zdraví v předmětu Výchova ke zdraví. A měla by sloužit jako opakování z předešlého ročníku. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
2
Tělo si je samo nevytvoří a musí je přijímat v potravě. Jsou důležité při stavbě tkání, kostí a zubů. Minerální látky se ztrácejí při sportu pocením.
3
VÁNÍKSHOF POŽŘČOSFDR DÍKELEÍKORASZO LÍK
4
Voda je pro lidské tělo nezastupitelná. Je to dopravní systém, který se pohybuje po celém těle, rozvádí živiny, shromažďuje a odvádí odpadní látky. Usnadňuje také odvod tělesného tepla.
5
Kolik % z celkové tělesné hmotnosti člověka tvoří voda?
6
Kolik litrů tekutin denně bychom měli vypít?
7
Jaké průměrné množství moči vyjde z těla ven za 1 den?
8
Nezáleží jenom na tom, co jíme a kolik toho sníme, ale jak si své jídlo připravíme.
9
3. Zakresli do grafu u jednotlivých tepelných úprav potravin na kolik % se domníváš, že jsou pro tvé zdraví nejlepší.
10
A B 4. V dnešní době se v obchodech s potravinami setkáváme s nejrůznějšími exotickými plody. Vaším úkolem je připojit název plodu k danému obrázku. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Mangos_in_market.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Mangos_in_market.jpg, citace 18.6.2012 http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/lici/img:lici-cinske-2.lici-popis.htmhttp://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/lici/img:lici-cinske-2.lici-popis.htm, citace dne 18.6.2012
11
C D E F G http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/fik/img:fik-3.fik-popis.htmhttp://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/fik/img:fik-3.fik-popis.htm, citace dne18.6.2012 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Psidium_guajava_fruit.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Psidium_guajava_fruit.jpg, citace dne 18.6.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Carica_papaya_dsc07806.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Carica_papaya_dsc07806.jpg, citace dne 18.6.2012 http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/karambola/img:karambola-2.karambola-popis.htm.vozsvrhttp://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/karambola/img:karambola-2.karambola-popis.htm.vozsvr, citace 29-6-2012 http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/datle/img:dozravajici-datle.datle-popis.htmhttp://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/datle/img:dozravajici-datle.datle-popis.htm, citace dne 18.6. 2012
12
H CH I J http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Avocado.jpeg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Carica_papaya_dsc07806.jpg http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/granatove-jablko/img:granatove-jablko- plod.popis.htm http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/nashi/img:nashi-2.nashi-popis.htm http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/pomelo/img:ez-pomelem.pomelo-popis.htmhttp://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/pomelo/img:ez-pomelem.pomelo-popis.htm, citace dne 18.6.2012
13
1. GRANÁTOVÉ JABLKO 2. MANGO 3. AVOKÁDO 4. DATLE 5. LIČI 6. KVAJÁVA 7. PAPÁJA 8. NASHI 9. FÍKY 10. KARAMBOLA 11. POMELO
14
1. Vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo, sodík 2. a) 60 % b) 2,5 - 3l c) 1 - 1,5 l 3. Dušení – vaření – pečení - smažení 4. 1234567891011 CHAJGBDEICFH
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.