Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)"— Transkript prezentace:

1 Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)
Jan Sekýt (hlavní projektant)

2 1) Úspory energie pomocí podlahového vytápění
Obecně teplovodní podlahové vytápění můžeme přiřadit k energeticky úsporným systémům, pracuje s nízkou náběhovou teplotou okruhu 30°C až 55°C. K úsporám energie tak dochází již při výrobě tepla. Současně tento topný zdroj má nižší ztráty (až o 15%), které jsou způsobeny vyzařováním tepelné energie do svého okolí než zdroj pracující s vysokou teplotou. Aby vytápění objektů podlahovým vytápěním bylo efektivní, energeticky úsporné a splňovalo požadavky tepelné pohody musí objekt mít určité vlastnosti.

3 2) Úspory energie zateplením stěn
Z důvodu snížení tepelných ztrát musí být provedeno zateplení obvodových stěn. Musí být provedena izolace oken a dveří, aby nedocházelo ke vzniku průvanu. Avšak zateplení musí umožňovat přirozenou výměnu vzduchu, jinak by mohlo dojít ke kondenzaci vlhkosti, vzniku plísní, vlhnutí a korozi konstrukce, atd. Kromě teplovodního podlahového vytápění existuje také elektrické podlahové vytápění, avšak tento systém má řadu nevýhod. Zejména spotřeba elektrické energie potřebná k topení je vysoká a tudíž tento systém nesplňuje podmínky energetické úspornosti. Podlahové vytápění je ideálním řešením v objektech s tepelným čerpadlem či solárními kolektory.

4 Chvilka pro reklamu… Přistižen ředitel skupiny ČEZ s. r. o.

5 3) Úspora energie snížením tepelných ztrát
Zhodnocení objektu z hlediska tepelných ztrát, zhodnocení tepelně izolačních vlastností by mělo vždy proběhnout před přípravou a realizací úprav topné soustavy, zdroje tepla, před regulací. Zateplením dojde k úsporám energie na topení, a tak je možné využít výkonově menší zdroj tepla. Zefektivní se topný systém, což se projeví jak v provozních nákladech, tak u nově budovaných systémů v pořizovacích investičních nákladech. Snížení tepelných ztrát je také základem pro efektivní využití obnovitelných a alternativních zdrojů energie. Kromě ekonomických přínosů má zateplení i pozitivní vliv na zvýšení kvality využití objektu (tepelná pohoda, vlhkost, eliminace výskytu mikroorganismů, atd.).

6 4) Úspora energie pomocí žárovek
Kompaktní úsporná zářivka (někdy nazývaná úsporná zářivka, často technicky nesprávně označovaná jako úsporná žárovka) je rovnocenná náhrada běžné žárovky, je schopna uspořit % elektrické energie a má i několikanásobně delší životnost. Úsporných zářivek existuje mnoho typů a mnoho z nich lze použít do stávajících žárovkových objímek (závit E27 a E14). Úsporná zářivka patří do skupiny nízkotlakých rtuťových výbojových světelných zdrojů.

7 Průmyslové budovy Frekvenční měniče Monitoring energií
Systémy pro řízení energií Automatizační systémy více než 30 % spotřebované energie* motory tvoří 60 % spotřeby el. energie v průměrné průmyslové budově lze snížit spotřebu energií o 10 až 20 %

8 Komerční a administrativní budovy
Měření a regulace Ovládání osvětlení více než 40 % spotřebované energie* 3 klíčové oblasti: měření a regulace, osvětlení a integrovaný monitoring a  řízení renovacemi a optimalizacemi lze dosáhnout až 30 % energetických úspor Systémy pro řízení budov Kompenzace jalového výkonu

9 20 % spotřebované energie*
Rezidenční budovy Ovládání osvětlení Ovládání žaluzií Ovládání vytápění 20 % spotřebované energie* používání energeticky úsporných produktů uspoří 10 až 40 % elektrické energie

10 Některé další možnosti úspory nákladů na vytápění
utěsněním oken: rezervy jsou zejména v prostupu tepla zabudovaným oknem (prosklenou náplní, rámem, osazením) a v provzdušnosti zabudovaného okna. Těsněním se zvýší teplota obvykle o 2 °C s návratností za jednu topnou sezónu, regulací vnitřní teploty např. termoregulačními ventily (přetápění o 1 °C zvýší spotřebu tepla o 6 %), odstraněním překážek cirkulace tepla ve vnitřním prostoru (např. kryt topných těles), optimálním způsobem větrání (krátce a intenzivně), regulací vlhkosti vzduchu na tepelnou pohodu pomocí odpařovačů vody, květin apod.

11 Baf

12 Tímto jsme Vám chtěli v rychlovce názorně ukázat úsporu energie
Tímto jsme Vám chtěli v rychlovce názorně ukázat úsporu energie. S pozdravem a soucitem k této škole náš tým: Vulcano Calcio (Léni da Maria Ignasia Corenthes pléni a Chuan de la Vitório Sekynho da Souza)


Stáhnout ppt "Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)"

Podobné prezentace


Reklamy Google