Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sokol stěhovavý Marie Preslová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sokol stěhovavý Marie Preslová."— Transkript prezentace:

1 Sokol stěhovavý Marie Preslová

2

3 Tento dravec má štíhlé tělo, při letu dlouhá a úzká srpovitě zahnutá křídla. Na zobáku má zejk. Zobák je šedočerný se žlutým ozobím a kulatými nosními otvory. Dospělý sokol stěhovavý má vršek těla zbarvený tmavě šedě. Spodek těla je okrový až bílý, s příčným vlnkováním. Samice má spodní část těla více dohněda. Na hlavě jsou výrazné bělavé tváře a černohnědý vous pod okem. Mláďata a mladí ptáci jsou celkově zbarveni dohněda. Samice je větší než samec.

4 Sokol vytváří páry na celý život
Sokol vytváří páry na celý život. Pokud ovšem jeden z páru zahyne, druhý si najde náhradu. Sokol se rád koupe a také rád pije. Potrava a lov Sokol stěhovavý je nejrychlejší dravec na světě. Většinou loví z výšky, do které se dostává krouživým stoupáním. Jakmile spatří kořist složí křídla k tělu a jako kámen střemhlavým pádem útočí na kořist rychlostí až 360km/h.

5 Je to specialista na lov letících ptáků a někteří ptáci, například špačci si proti jeho útoku střemhlav vypracovali obranu tím, že létají v hejnech. Sokol nemůže do hejna zaútočit, protože by tím riskoval zranění. Může útočit pouze na jednotlivce. Někdy ovšem loví i menší savce. Po neúspěšném útoku kořist nepronásleduje a nevrací se k zabité kořisti. Nestravitelné části potravy vyvrhuje ve formě malých vývržků. Neloví v blízkosti hnízda.

6 Je rozšířený v hornatých oblastech, pouštích a polopouštích, na savanách a všude tam, kde má dostatek kořisti. Tento dravec má štíhlé tělo, při letu dlouhá a úzká srpovitě zahnutá křídla. Na zobáku má zejk. Zobák je šedočerný se žlutým ozobím a kulatými nosními otvory. Dospělý sokol stěhovavý má vršek těla zbarvený tmavě šedě. Spodek těla je okrový až bílý, s příčným vlnkováním. Samice má spodní část těla více do hněda. Na hlavě jsou výrazné bělavé tváře a černohnědý vous pod okem. Mláďata a mladí ptáci jsou celkově zbarveni do hněda. Samice je větší než samec. Sokol stěhovavý je nejrychlejší dravec na světě. Kořist zasahuje kopnutím pařáty a když dobře nezasáhl, tak se ještě v letu vrací a obět znovu trefuje. Je to specialista na lov letících ptáků a někteří ptáci, například špačci si proti jeho útoku střemhlav vypracovali obranu tím, že létají v hejnech. Sokol nemůže do hejna zaútočit, protože by tím riskoval zranění. Může útočit pouze na jednotlivce. Někdy ovšem loví i menší savce. Po neúspěšném útoku kořist nepronásleduje a nevrací se k zabité kořisti. Nestravitelné části potravy vyvrhuje ve formě malých vývržků. Neloví v blízkosti hnízda.


Stáhnout ppt "Sokol stěhovavý Marie Preslová."

Podobné prezentace


Reklamy Google