Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Ptáci III – Dravci Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 8, (III/2, sada B) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 7. ročník Klíčová slova: Strunatci, obratlovci, ptáci, dravci Anotace: Žáci prostřednictvím PowerPointové prezentace získají základní informace o řádu dravci z třídy ptáci a procvičí si poznávání jejich nejběžnějších zástupců podle fotografií. Materiál lze využít při výuce na interaktivní tabuli nebo s ním pracují žáci samostatně na PC. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 7. Ověřil/a: Marek Odstrčil Další strana Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Řád: Dravci Jsou to středně velcí až velcí ptáci přizpůsobení k lovu živé kořisti. Mají prostorné vole k tvorbě vývržků – nestravitelných částí potravy. Zobák je silný, hákovitě zahnutý, opatřený ozobím. Denní lovci mají vynikající zrak. Dlouhá a široká křídla umožňují rychlý lov. Krátký běhák se zahnutými drápy (spáry) slouží k lovu a přenášení kořisti. Zástupci: káně lesní, jestřáb lesní, krahujec obecný, orel mořský, poštolka obecná, sokol stěhovavý, moták pochop, luňák červený, sup, kondor. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Řád: Dravci – zajímavosti I
Dravci jsou dlouhověcí ptáci, sokolovití se dožívají přes 20 let, jestřábovití přes 30 let. Jsou monogamní, oba partneři se aktivně podílejí na péči o mláďata. Pokud jeden z rodičů uhyne, zahynou s největší pravděpodobností také mláďata. Je tomu tak proto, že rodiče mají rozdělené role, samec přináší ulovenou potravu na hnízdo a samice krmí mláďata. Opuštění mláďat hrozí také, pokud jsou ptáci na hnízdě rušeni. Mladí dravci dospívají velmi dlouho, až 3 roky. Teprve poté jsou schopni rozmnožování. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Řád: Dravci – zajímavosti II
Dravci jsou oblíbeným heraldickým zvířetem a symbolem síly, ale také jsou mnohdy vnímáni jako škodná, která zabíjí drobnou lovnou zvěř. Mnohé druhy jsou využívány člověkem v sokolnictví, což je zvláštní způsob lovu pomocí vycvičených dravců – především sokolů, jestřábů a orlů. Nejrychlejším známým živočichem je sokol stěhovavý, který při střemhlavém letu dosahuje rychlosti přes 200 km/h. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 káně lesní jestřáb lesní
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 krahujec obecný orel mořský
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 poštolka obecná sokol stěhovavý
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 moták pochop luňák červený
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 sup bělohlavý kondor andský
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Podle fotografie urči druh vyobrazeného živočicha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 [cit. 2012-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
káně lesní ostříž lesní včelojed lesní [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 [cit. 2012-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
káně rousná jestřáb lesní sokol stěhovavý [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

15 [cit. 2012-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
moták pochop krahujec obecný raroh jižní [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

16  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

17 [cit. 2012-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
káně lesní orlovec říční orel mořský [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

18  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

19 [cit. 2012-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
krahujec obecný sokol stěhovavý poštolka obecná [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

20  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

21 [cit. 2012-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
luňák hnědý sokol stěhovavý raroh velký [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

22  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

23 [cit. 2012-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
moták pochop ostříž lesní včelojed lesní [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

24  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

25 [cit. 2012-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
káně lesní poštolka obecná luňák červený [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

26  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

27 sup bělohlavý orlosup bradatý orlovec říční
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

28  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

29 [cit. 2012-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
sup mrchožravý orel královský kondor andský [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

30  Správná odpověď!  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

31 Konec prezentace! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

32 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
RYCHNOVSKÝ, Boris; ODSTRČIL, Marek; POPELKOVÁ-LAKOTOVÁ, Petra; KUBEŠOVÁ, Soňa. Přírodopis pro 7. ročník, 1. díl: Strunatci. Brno: Nová škola, s. r. o., 2008, ISBN Zdroje elektronické: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dravci [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Sokolnictví [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < < < < < < < >. < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

33 Použité zdroje Zdroje elektronické:
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

34 Toto není správná odpověď. Zkus to znovu!
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google