Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Příběhová próza – charakteristika žánru Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 3, (III/2, sada F) Autor materiálu: Lada Němcová Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk, Český jazyk, 6., 7. Klíčová slova: Příběhová próza s dětským hrdinou, charakteristika žánru, témata, dětský hrdina Anotace: DUM, žáci se seznámí s žánrem příběhové prózy s dětským hrdinou – s charakteristikou, tématy, která zpracovává, a s dětským hrdinou. Na závěr si své znalosti zopakují. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Český jazyk - literatura Datum: Třída: 6. Ověřil/a: Němcová Lada Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.

2 Příběhová próza s dětským hrdinou – charakteristika žánru
Literatura pro ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.

3 Příběhová próza s dětským hrdinou
= příběhová próza ze života dětí, příběhová próza s tematikou dětského života patří mezi oblíbené a frekventované žánry dětské literatury (nejčastěji je tento žánr vyhledáván čtenáři od 6 do let) žánr se snaží o zachycení situací ze skutečného života dětí autor může čerpat inspiraci z vlastního dětství nebo z reálných situací, které děti běžně prožívají tento žánr byl v průběhu svého vývoje ovlivňován potřebami společnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.

4 Témata: příběhová próza s dětským hrdinou doprovází dětského čtenáře po celou dobu jeho vývoje, z tohoto důvodu najdeme v tomto žánru množství témat, která zachycují situace samotných čtenářů mezi nejčastější patří např. dospívání, vztahy mezi dětmi a rodiči, vztahy dětí s kamarády, osamělost, útěk z domova, šikana, týrání, začlenění dětí do nového kolektivu,… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.

5 Hrdina: V dílech příběhové prózy můžeme najít i znaky jiných žánrů
(např. pohádky, cestopisu, detektivky, dobrodružství,…). Propojení příběhové prózy s pohádkou najdeme např. v díle Oty Hofmana Chobotnice z Čertovky. Hrdina: vždy dětský hrdina, který je blízký samotnému čtenáři (mají stejné zájmy, vlastnosti, problémy,…) hrdina může čtenáři pomoci s jeho vlastními problémy, s jejich řešením Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.

6 Dopište správné odpovědi.
Opakování Dopište správné odpovědi. Uveďte jiný název pro příběhovou prózu s dětským hrdinou. Kde nacházejí autoři tohoto žánru inspiraci? Co se snaží zobrazit samotní autoři tohoto žánru? Jaká témata najdeme v dílech příběhové prózy? (uveďte alespoň 3) Jaký je hrdina těchto příběhových próz? Autoři při psaní používají i prvky jiných žánrů dětské literatury. Napište alespoň tři. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.

7 Řešení: příběhová próza ze života dětí, příběhová próza s tematikou dětského života vlastní dětství autora nebo reálné situace, které děti běžně prožívají skutečné situace z reálného života dětí dospívání, vztahy mezi dětmi a rodiči, vztahy dětí s kamarády, osamělost, útěk z domova, šikana, týrání, začlenění dětí do nového kolektivu, sex,… dětský hrdina (jednotlivec nebo skupina), který je stejný nebo podobný samotnému čtenáři (může se s ním ztotožnit) pohádka, cestopis, detektivka, dobrodružná próza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.

8 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
NĚMCOVÁ, Lada. Proměna dětského hrdiny v dětské próze Diplomová práce 04–FP–KČL-029. s TOMAN, Jaroslav. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. 1. vydání. České Budějovice: Pedagogická fakulta v Českých Budějovicích, ISBN 80–7040– s Zdroje elektronické: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google