Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková"— Transkript prezentace:

1 Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Bílkoviny Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

2 VY_52_inovace_CH_9.62 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_52_inovace_CH_9.62 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Chemie Tematický okruh - téma: Sacharidy Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 9. Datum: Metodický list/anotace: Prezentace umožňuje žákům ověřit si znalosti z předchozích prezentací skupinové práce. Seznámit se s výskytem bílkovin s jejich stavbou, složením a použitím.

3 Bílkoviny Makromolekulární látky, které obsahují vázané atomy C, H, O, ale i P, N, S Jsou základní látkou všech organismů Obsaženy ve svalech, kůži, vlasech, srsti, krvi Asi 19% hmotnosti člověka Organismus bílkoviny nevytváří, příjem potravou

4 Bílkoviny Bílkoviny zastávají funkci stavební.
Potřebujeme je k růstu a obnově všech buněk a tkání, k činnosti svalů, k tvorbě hormonů, enzymů, protilátek.

5 Bílkoviny Denní potřeba dospělého člověka je asi 0,8 gramu bílkovin na kilogram hmotnosti těla a den. Potřeba bílkovin se však liší dle věku, pohlaví, a také při zvláštních potřebách organismu. Zvyšuje se např. v dětství, v době těhotenství a kojení, při zvýšené fyzické zátěži, v rekonvalescenci po nemoci nebo operaci. Snížení spotřeby bílkovin se naopak doporučuje u některých ledvinných onemocnění

6 Zdroj Rostlinná potrava Luštěniny Obiloviny brambory Živočišná potrava
Maso Vejce Sýry Mléko

7 Obsah bílkovin na 100 g výrobku
Kuřecí prsa g Krůtí prsa g Hovězí zadní g Vepřové zadní g Skopové zadní g Telecí zadní g Králičí g Treska g Kapr g Kachní prsa g Pstruh g Tvaroh g Olomoucké syrečky 30g Eidam g Ementál g Hermelín g Niva g Parmazán g Bílý jogurt g Mléko g Kefír g Smetana g

8 Obsah bílkovin ve 100g výrobku
Hrách g Fazole g Čočka g Sója g Šunka drůbeží g Šunka vepřová g Vaječný bílek ,5g Vaječný žloutek g Chléb pšeničný g Chléb celozrnný 12g Špagety g Piškoty g Rýže g

9 Bílkoviny v těle člověka
Kolagen je jednou z nejdůležitějších a nejhojněji zastoupených bílkovin v lidském organismu. Je základní stavební hmotou všech pojivových tkání. Zajišťuje pružnou pleť bez vrásek, pevné nehty a zdravé vlasy.

10 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková"

Podobné prezentace


Reklamy Google