Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYJMENOVANÁ SLOVA PO V A SLOVA PŘÍBUZNÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYJMENOVANÁ SLOVA PO V A SLOVA PŘÍBUZNÁ."— Transkript prezentace:

1 VYJMENOVANÁ SLOVA PO V A SLOVA PŘÍBUZNÁ

2 V Jsou to poslední vyjmenovaná slova, která nás čekají…
Pamatujete si písničku? Vy, vysoký pane… A kdo nezapomněl řadu vyjmenovaných slov po V? Zahrajte si hru: Sedněte si do kruhu. Ten nejvyšší ze třídy bude rozpočítávat. Místo rozpočítadla použije vyjmenovaná slova po V. Na koho ukáže na konec musí říct vyjmenovaná slova, která mu vyberete.

3 V Doplňte, co chybí: VY, _______ , VÝT, VÝSKAT, ________ , ŽVÝKAT, ________ , VÝR, ________ , _________ , ________ , OBVYKLE, SLOVA S PŘEDPONOU ___________ U doplněných slov, vysvětlete jejich význam.

4 V Spojte slovo příbuzné se slovem vyjmenovaným. VY NEOBVYKLÁ
VYSOKÝ ZVYK ZVYKAT VYKAT OBVYKLE NEJVYŠŠÍ Vymyslete a napište do sešitu slovo příbuzné ke slovu ŽVÝKAT, a POVYK.

5 V Vymyslete každý nějaké slovo s předponou VY-, VÝ- .
Např. skočit – vyskočit let – výlet Udělejte soutěž, která skupina jich napíše nejvíc za minutu. (Pište všichni najednou na společný papír.)

6 V Napište znovu celou řadu vyjmenovaných slov po V a určete slovní druhy. (Napište číslo nad slovo.) ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7 V výr x vír výskat x vískat
Vysvětlete dvojice slov. Použijte slova ve větě tak, aby byl poznat rozdíl. výt x vít (Vít) výr x vír výskat x vískat

8 V Hledejte na mapě České republiky:
VYŠKOV, VYSOKÉ MÝTO, VÝTOŇ, VYSOČANY Proč v nich píšeme Y ? Co vám říká název VYŠEHRAD? Znáte nějakou pověst? Zjisti význam slov: KAVYL, VYZA, CAVYKY

9 v Došli jsme až na konec naší cesty vyjmenovanými slovy. Která ti jdou nejlépe? A která ti ještě dělají trochu problémy? Úkol na závěr: Nakresli obrázek, ve kterém bude co nejvíce vyjmenovaných slov. A nemusí to být jen vyjmenovaná slova po V. Ostatní je pak mohou hledat.

10 KONÉÉÉC!!!

11 Autor: Olga Josífková, josifek@email.cz, listopad 2011,
Český jazyk 4. ročník, Prezentace PowerPoint: Vyjmenovaná slova po V. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VYJMENOVANÁ SLOVA PO V A SLOVA PŘÍBUZNÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google