Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysoká škola finanční a správní, Kladno Aplikační software I – zápočet.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysoká škola finanční a správní, Kladno Aplikační software I – zápočet."— Transkript prezentace:

1 Vysoká škola finanční a správní, Kladno Aplikační software I – zápočet

2  Sedm divů světa je všeobecně známý seznam unikátních starověkých staveb v oblasti Středozemního moře a na Středním východě. Jako sestavitel seznamu je tradičně uváděn řecký spisovatel Filón Byzantský žijící snad ve 2. nebo 3. století n. l. Filón napsal krátký spisek O sedmi divech světa, ve kterém sestavil seznam staveb, které považoval za zcela unikátní. Tento seznam se však od toho dnešního poněkud lišil. Navíc se část spisu nedochovala.  seznam sedmi divů starověkého světa vznikl patrně až v 18. století:

3  Rok 2007 byl výjimečný tím, že bylo oficiálně vyhlášeno novodobých sedm divů světa. Ty, které jsou dnes stále ještě známé již vyjma pyramid v Gíze nestojí, a tak celý svět volil v jednom z prvních celosvětových fór svých nových sedm divů světa. Hlasovat mohli samozřejmě i občané České republiky. Nových sedm divů světa bylo vyhlášeno 7. července 2007.  Podle počtu hlasů zaslaných lidmi z celého světa bylo zvoleno nových sedm divů světa. Anketu inicioval švýcarsko-kanadský dobrodruh Bernard Weber. Kritici, včetně expertů z UNESCO, se však od této aktivity distancují.

4 Chichén Itzá je zřícenina mayského města na mexickém poloostrově Yucatán na území stejnojmenného spolkového státu Yucatán. Pochází z pozdně klasického až pozdně postklasického období (cca 600-1500 n.L.). Název Chichen Itzá pochází z mayského chich'en itza, což znamená V ústech studny Itza. Socha Krista Spasitele je socha na kopci Corcovado tyčící se nad brazilským městem Rio de Janeiro. Tuto sochu si roku 1921 objednala arcidiecéze v Riu de Janeiru. Socha je vysoká 39,6 m a váží 1145 tun. Je dílem francouzského sochaře Maximiliena Paula Landowského. Slavnostně odhalená byla 12. října 1931 jako památník brazilské nezávislosti na Portugalsku, vyhlášené roku 1822.

5 Velká čínská zeď je starý systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou. V dnešní podobě byla vybudována za dynastie Ming v době od konce 14. do začátku 17. století. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Zeď se táhne v ohromující délce cca 6000km východní počátek má v šan-chaj-kuan a končí daleko na západě v provincii kan-su na pokraji pouště Gobi. Nutno zdůraznit, že zeď v některých úsecích probíhá v několika liniích a vytváří odbočky, na jiných místech je naopak přerušena. V roce 2009 čínské úřady ohlásily že našli dosud neznámé zbytky čínské zdi.Dnes má zeď 8851km. Machu Picchu jsou ruiny předkolumbovského inckého kultovního města v peruánských Andách. Předpokládá se, že Machu Picchu nechal postavit Pachacútec Yupanqui v době okolo let 1460–1470. Ruiny objevil americký archeolog z Hiram Bingham. Město nemělo administrativní, vojenskou, ani obchodní důležitost. Proč Inkové město postavili, nikdo neví. Historici se domnívají, že chtěli být blíže svému božstvu – Slunci.

6 Petra je skalní město a archeologické naleziště v Jordánsku. Od roku 1985 je zařazena na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V bibli je označováno jako Selá a Arabové je mu dali jméno Mojžíšovo údolí. Koloseum nebo římské koloseum je elipsovitý amfiteátr v centru města Říma v Itálii. Jde o největší amfiteátr, který byl kdy v římské říši postaven. Je to jedno z velkých děl římské architektury a římského stavitelství. Původně bylo schopno pojmout 50 000 sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným. Vedle gladiátorských her se zde pořádaly, zápasy s divou zvěří, popravy, rekonstrukce známých bitev a dramata založená na klasické mytologii. Ačkoliv periodicky se opakující zemětřesení a zloději kamenů učinili z kolosea zříceninu, dnes je stavba skutečným symbolem císařského Říma.

7 Tádž Mahal je monumentální pomník v Ágře ve státě Uttarpradéš v Indii. Nechal ho vystavět indický mogul Šáhdžáhán na památku své předčasně zesnuvší ženy. V roce 1629 zemřela ve věku 36 let při porodu 14. dítěte, žena indického Šáhdžáhána. Jeho žal byl tak veliký, že pro ni truchlil celé dva roky a učinil slib, že postaví pomník hodný její památky. Něco, čemu by se nevyrovnalo nic na světě. Tádž Mahal se stavěl 22 let a na jeho stavbě se podílelo přibližně 20 000 dělníků. Pomník je postaven z mramoru, který byl na stavbu dopravován z 300 km vzdáleného lomu. Celý povrch je zdoben polodrahokamy, drahokamy a kaligrafická výzdoba je provedena černým mramorem.


Stáhnout ppt "Vysoká škola finanční a správní, Kladno Aplikační software I – zápočet."

Podobné prezentace


Reklamy Google