Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mayské piramidy v Chichén Itzá

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mayské piramidy v Chichén Itzá"— Transkript prezentace:

1 Mayské piramidy v Chichén Itzá

2 Chichén Itzá Chichén Itzá je zřícenina mayského města na mexickém poloostrově Yucatán na území stejnojmenného spolkového státu Yucatán. Pochází z pozdně klasického až pozdně postklasického období (cca n.l.). Název Chichen Itzá pochází z mayského Chich'en Itza, což znamená V ústech studny Itza[zdroj?] . Itza byl název skupiny ekonomů a politiků. Itza je složenina dvou slov - itz - magický, kouzelný a ha - voda. V červenci roku 2007 byla zařazena do novodobého seznamu sedmi divů světa.

3 Chichén Itzá

4 Kukulkánova pyramida Mexiko Chichén Itzá, jedno z největších a nejvýznamnějších mayských míst leží v centrální části severního Yucatánu. Od dob španělské konkisty je z mayských míst nejznámější a nejdůkladněji odkryté a renovované. Chichén Itzá založili pravděpodobně Mayové v 6. století n.l., kteří asi po 200 letech toto místo z neznámých důvodů opustili. Kolem roku 918 na toto místo přišli Itzové (Mayové z kmene Itzá) a město dosáhlo duchovního a kulturního rozkvětu.

5 Kukulkánova pyramida Nejznámější stavbou v Chichen Itzá je Kukulkánova pyramida. Kukulkán (Quetzalcoatl) je hlavní mayský bůh, je bohem slunce a nebes. Pyramida má čtvercový půdorys a na vrchol vede z každé strany 91 schodů. Je postavena tak, že při jarní rovnodennosti, když zapadá slunce, ozáří pyramidu a jak postupně zapadá, vypadá to, že se po boku pyramidy plazí had a postupně mizí. (Had byl znakem boha Kukulkána.)

6 Kukulkánova pyramida Kolem roku 987 pronikli na Yucatám Toltékové a Chichén Itzá dostalo novou tvář: lid ze středomexické vysočiny vybudoval z mayského centra své hlavní město.

7 Kukulkánova pyramida

8 Hřiště na Pelotu Další stavbou je tu velké hřiště na Pelotu. Pelota je mayská hra na uctění slunce. Cílem bylo dopravit míč skrz jednu obruč na hřišti. Jedno družstvo bylo po hře popraveno, ale neví se které. Někdo říká, že prohrávající za trest, jiní zas, že vyhrávající, protože být obětován byla pocta. Stěny hřiště zdobí reliéfy zobrazující různé výjevy ze hry.

9 Hřiště na Pelotu

10 Chrám Válečníků Chrám Válečníků tvoří jedna menší pyramida a kolem se nachází množství sloupů. Sloupy údajně držely strop. Není moc jasné, co v této budově probíhalo.

11 Mayský kalendář Mayové měli mnoho druhů kalendáře, ale nejznámější je sluneční kalendář. Měl 18 měsíců a každý z měsíců měl 20 dnů (360 dnů) a ještě na konci roku měli 5 dnů navíc. Pro každý měsíc měli svůj název a údajně měli názvy i pro každý den v měsíci. To, jak pro ně byl kalendář důležitý, lze krásně pozorovat na Kukulkánově pyramidě. Nahoru totiž vede z každé strany 91 schodů 91 krát 4 je 364 a jako 365.den se počítala stavba nahoře na pyramidě.

12 Mayský kalendář Druhým nejznámějším kalendářem je měsíční kalendář, který má 13 měsíců po 20 dnech. Tyto dva kalendáře se potkají jednou za 52 let. 52 let byl pro Maye posvátný cyklus není dnem konce světa,jak mnozí tvrdí,ale dnem kdy končí mayský kalendář.Jisté je,že v tu dobu se posune naše sluneční soustava do určité polohy,ale konec světa to asi nebude

13 Mayský kalendář

14 Vypracoval Jakub Drahokoupil, 9. A


Stáhnout ppt "Mayské piramidy v Chichén Itzá"

Podobné prezentace


Reklamy Google