Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České."— Transkript prezentace:

1 Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Zasedací sál Městského úřadu Trutnov Úterý 24. května 2011

2 Zdraví jako předpoklad a základ strategie konkurenceschopnosti Zdroj: NERV, 2011

3 Zdraví jako výdajová priorita V porovnání s ostatními státy OECD nízké běžné výdaje na zdravotnictví, ale vysoké výdaje na ekonomickou správu a obecné veřejné služby (tj. úřady) Zdroj: NERV, 2011

4 Možnosti podpory zdravotnictví z evropských fondů Politika soudržnosti si klade za cíl snížit rozdíly v rozvinutosti evropských regionů a posílit tak hospodářskou a sociální soudržnost v celé EU. V tomto kontextu se otázky zdraví stávají prioritou. Hlavními nástroji k dosažení takového soudržnosti i v oblasti zdraví jsou Evropský fond regionálního rozvoje (EFRR) a Evropský sociální fond (ESF). V období 2007–2013 činí plánované výdaje na zdravotní infrastrukturu přes 5 miliard eur, což představuje 1,5 % veškerých přidělených prostředků, přičemž významná část se jich uvolní především do některých konvergenčních regionů. Na podporu opatření souvisejících s otázkami zdraví se věnují další prostředky z jiných částí rozpočtu, jako je výzkum, vývoj a inovace, podpora malých a středních podniků, informační společnost (tj. elektronické poradenství týkající se zdraví) a lidský kapitál (tj. aktivní stáří a prodlužování produktivního věku).

5 Skutečné investice do zdravotnictví z evropských fondů Zdroj: EK, 2010

6 Situace v našem kraji V posledních pěti letech šlo z evropských fondů do zdravotnictví v Královéhradeckém kraji přes 100 milionů korun. Existuje webový portál jehož cílem je zvýšit povědomí o aktuálních evropských dotačních programech a iniciativách v oblasti zdravotnictví a v souvislosti s tím zesílit příliv finančních prostředků do zdravotnických zařízení. Více informací na http://zdravotnictvi.kr- kralovehradecky.cz/ http://zdravotnictvi.kr- kralovehradecky.cz/

7 Závěr Eurokancelář Vančurovo náměstí 663 Hradec Králové 500 02 Tel.: +420 496 220 305 E-mail: oldrich.vlasak@europarl.europa.eu oldrich.vlasak@europarl.europa.eu http://www.vlasak.eu Děkuji Vám za pozornost a těším se na diskusi!


Stáhnout ppt "Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České."

Podobné prezentace


Reklamy Google