Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání."— Transkript prezentace:

1 Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání starostů Plzeňského a Jihočeského kraje Jihočeská univerzita, České Budějovice Pondělí 28. ledna 2010

2 Téma veřejných zakázek Veřejné zakázky jsou jedním z nejstarších nástrojů rozvoje území. Od nepaměti obce potřebovali pro svůj každodenní chod zajištění infrastruktury (hradby, zavlažovací kanály, ulice, vodovody, apod.). Veřejné zakázky jsou významnou součástí ekonomiky. Roční obrat veřejných zakázek na zboží a služby v Evropské unii činí více než 16% hrubého domácího produktu EU, což odpovídá částce více než 1,5 miliard EUR. Veřejné zakázky jsou předmětem regulace a kontroly. Nejstarší známý zákon o veřejných objednávkách existoval v USA již v roce 1808. První právní úpravou platnou na našem území byl říšský zákoník z 90. let 19. století. V současnosti je zadávání veřejných zakázek je u nás upraveno zákonem 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách vzpp., který implementuje příslušné směrnice EU.

3 Téma veřejných zakázek Zpráva Evropského parlamentu o novém vývoji v oblasti veřejných zakázek (květen 2010) A)Vztah mezi veřejnými zakázkami a využíváním strukturálních fondů B)Problémy, které právo veřejných zakázek způsobuje obcím a krajům

4 A. Veřejné zakázky a evropské fondy Veřejné zakázky způsobují komplikace v čerpání evropských fondů. Podle zjištění Evropského účetního dvoru je soudržnost výdajovou oblastí, kde je nejvíce chyb. Účetní dvůr odhaduje, že nejméně 11 % z celkové částky proplacených nákladů proplaceno být nemělo. Nejčastější příčinou chyb je přitom v 80 % nesplnění podmínek konkrétního fondu ze strany projektů nebo příjemců anebo závažné nedodržování pravidel zadávání zakázek.

5 A. Veřejné zakázky a evropské fondy Source: ECA, 2009 Available at http://eca.europa.eu/portal/pls/portal/docs/1/3258349.PDF

6 A. Veřejné zakázky a evropské fondy Problémy jsou způsobeny – Nesprávnou implementací (transpozicí) evropské legislativy a také přísnějšími pravidly aplikovanými členskými státy – Všeobecným nedostatkem právních expertíz, nedostupností vhodného vzdělávání a srozumitelných pravidel. Zjednodušení je nezbytné. Evropská komise musí zajistit, že je právní rámec pravidel veřejných zakázek jednotlivými členskými státy správně a řádně uplatňován. „Cukr “ nikoliv „bič “ je správnou cestou. Členské státy by měly zajistit školení v oblasti veřejných zakázek a podporovat využívání informačních a komunikačních technologií.

7 B. Veřejné zakázky, obce a kraje Místní a regionální samosprávy čelí mnoha problémům/nejistotě spojené s právním rámcem veřejných zakázek – Odvolací procedury jsou často zdlouhavé a blokované různými aktéry (př. blokáda dostavby dálnice D8) – Pravidla pro projekty PPP (partnerství soukromého a veřejného sektoru) nejsou jasná (př. vodohospodářské projekty v ČR) – Problémem je mezi-obecní spolupráce – Ohroženo je také územní plánování měst Rozsudky Evropského soudního dvoru do určité míry tyto oblasti vyjasňují. Evropská komise by měla tyto rozsudky repspektovat a neuplatňovat puristicky právní výklad pravidel.

8 Závěr Kontakt Vančurovo náměstí 663 500 02 Hradec Králové Tel.: +420 495 260 654 Fax: +420 495 220 305 info@vlasak.net Děkuji Vám za pozornost!


Stáhnout ppt "Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání."

Podobné prezentace


Reklamy Google