Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_2_14 Název vzdělávacího materiálu Výstupní zařízení – televizní karty Jméno autoraIng. Bulka Josef Tematická oblast Hardware počítačů a operační systémy Vzdělávací oborVšechny obory školy Předmět Informační a komunikační technologie Ročník1. a 2. ročník Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení, řešení problému, pracovní, sociální, komunikativní a personální. Průřezové téma Informační a komunikační technologie, Člověk a svět práce, Člověk a životní prostředí, Občan v demokratické společnosti.

2 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem ( jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Josef Bulka. Časový harmonogram1 vyučovací hodina Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec - Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 Pomůcky a prostředky Dataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky. Anotace Problematika počítačové gramotnosti, pojmy informační a komunikační technologie (ICT). Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení. Opakování a domácí příprava žáků na vyučování. Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu Září 2012

3

4 Televizní karta Je zařízení umožňující sledování televizního signálu na monitoru počítače. Televizní karta dříve bývala umisťována do slotu PCI jako přídavná karta. U přenosných počítačů byla umisťována na kartu PCMIA. V současné době se vyskytují jako externí zařízení, která se připojují do slotu USB. Dříve sloužila k příjmu analogového signálu (v současné době analogové vysílání již není provozováno žádnou televizí).

5 V současné době televizní karty slouží výhradně pro příjem digitálního pozemního vysílání DVB-T i DVB-T2. Dále umožňuje příjem digitálního satelitního vysílání DVB-S i DVB-S2. Rovněž je možno přijímat i digitálního kabelového vysílání DVB-C i DVB-C2. Některé karty mají karty vstupy pro S-Video nebo pro kompozitní video. Výhodou televizní karty je možnost záznamu videa do souboru, který pak můžeme dále v počítači zpracovávat.

6 Druhy televizních karet: 1.Karty pro příjem analogové televize - využívané dříve. Zakódovaly signál do MPEG a měly také analogový výstup (composite video). 2.Karty pro příjem digitální TV, včetně satelitního příjmu TV. Digitální TV je vysílána jako tok MPEG, takže karta nemusí signál kódovat. 3.Hybridní karty pro příjem jak analogového, tak digitálního signálu, přepínaly se do příslušného režimu. 4.Combo karty mají jak digitální, tak analogový tuner na jedné kartě. Podobné jako u hybridních karet, ale tunery není třeba pro změnu přepínat.

7 5.Grabbery - jsou karty, které nemají tuner, ale mají vstup CVBS (kompozitní video) nebo S-Video. Slouží k digitalizaci analogových materiálů (kazety a pod), mohou mít jen HDMI výstup. Bývají určené pro záznam videa přímo z výstupu grafické karty, kdy se tato karta se zapojí mezi grafickou kartu a monitor. Zdroj:http://www.ibuyla.com/Product/12575616245/United_States_hapakegaoqing_HDMI_hard_pres sure_card_Colossus_HD_capture_card_grabber_PS3_Xbox/

8 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sony_ENX-39_DEIGO.jpg Autor:Qurren televizní karta SONY ENX-39

9 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:45854A_ATI_AIW_HD_Daughter_3-4_highRes.jpg Autor :Advanced Micro Devices, Inc. (AMD) HD grafická karta s televizním tunerem

10

11 Zadání Zjistěte pomocí literatury nebo Internetu: Jak jsou zkonstruovány televizní karty v současné době? Pro jaké vysílání jsou určeny a jak se konstrukčně liší podle druhu použitého počítače a přijímaného signálu? Jak je řešen příjem digitálního televizního signálu v přenosných počítačích? Jaký druh softwaru je vhodný pro úpravu uloženého televizního programu v mpeg kódování?

12

13 1.Dnešní televizní karta je vhodná pro příjem: a)analogového signálu b)digitálního signálu c)zvukového signálu 2.V současné době jsou televizní karty uzpůsobeny pro rozhraní: a)AGP b)PCI nebo PCI Express c)USB

14 3.Signál televize DVB-T můžeme dále zpracovávat prostřednictvím: a)analogové karty b)digitální karty c)zvukové karty 4.„Grabber“ je: a)analogová karta b)combo televizní karta c)speciální druh televizní karty

15 1.http://en.wikipedia.org/wiki/TV_tuner_cardhttp://en.wikipedia.org/wiki/TV_tuner_card 2.Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec - Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 3.Horst Jansen – Heinrich Rotter a kolektiv – Informační a komunikační technika, Europa – Sobotáles, Praha 2004. 4.Jiří Plášil, PC pro školy, nakladatelství KOPP, České Budějovice, 2003. ISBN 80-7232-206-0 Seznam odkazů a použité literatury:


Stáhnout ppt "EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google