Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 „ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_3_07 Název vzdělávacího materiálu Připojení k internetu - možné varianty Jméno autoraIng. Bulka Josef Tematická oblastPočítačové sítě a internet Vzdělávací oborVšechny obory školy Předmět Informační a komunikační technologie Ročník1. a 2. Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení, řešení problému, komunikativní, pracovní, personální a sociální. Průřezové téma Informační a komunikační technologie, Člověk a svět práce, Člověk a životní prostředí, Občan v demokratické společnosti.

2 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem ( jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Josef Bulka. Časový harmonogram1 vyučovací hodina Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec, Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 Pomůcky a prostředky Dataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky. Anotace Problematika počítačové gramotnosti, pojmy informační a komunikační technologie (ICT). Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení. Opakování a domácí příprava žáků na vyučování. Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu Září 2012

3

4 Připojení k Internetu poskytuje organizace nebo firma, kterou označujeme jako provozovatel (provider, ISP - Internet Service Provider). ISP v našich podmínkách mohou být např. pro připojení po telefonních linkách (firma O2) pomocí technologie ADSL nebo XDSL. Mezi nejrychlejší a cenově přístupné patří připojení k Internetu přes kabelovou televizi např. firmou UPC. Celá řada regionálních a místních poskytovatelů připojení využívá technologii WiFi nebo WiMax.

5 Současně s rozvojem mobilní telefonní síťě GSM (Global System for Mobile communications) a inteligentních telefonů je stále více využíváno služeb ISP od operátorů O2, T-Mobile,Vodafone a dříve i U:fon, technologiemi 2G (GPRS a EDGE), nebo 3G (CDMA, UMTS, HSPA). Jinou možností je připojení do Internetu pomocí satelitních stanic např. NetSystem.

6 Obecné možnosti připojení k internetu přes ISP

7 ADSL (XDSL) připojení – rychlost až 40 Mb/s, poskytovatel např. O 2

8 Připojení k Internetu prostřednictvím kabelové televize např. společností UPC (CATV)

9 Wi-Fi sítě dva základní způsoby: a)sítě využívající centrálního síťového prvku (access point) b)sítě v režimu Ad-hoc (síť peer-to-peer), jednotlivá Wi-Fi zařízení (např. notebooky) komunikují přímo, není nutný AP (Access Point). WiFi sítě pracují na frekvenci 2,4 a 5 GHz. Rychlost přenosu dat je od 2 Mb/s až po 54 Mb/s (možnost 600-800 Mb/s). WiMAX (Worldwide Interoperability of Microwave Access, celosvětově kompatibilní mikrovlnný přístup), většinou bezdrátová metropolitní síťová technologie, založená na standardech normy IEEE 802.16-2004. Pracují na frekvenci 2 až 11 GHz, teoreticky do 50 km rychlostí 75 Mb/s.

10 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A+P.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:A+P.svg Připojení k Internetu přes WiFi

11 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WiMAX_equipment.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WiMAX_equipment.jpg Ukázka technologie WiMax

12

13 1.Na základě informací z Internetu a literatury se pokuste sestavit názorné schéma připojení k Internetu pomocí sítě GSM. Popište stručně možnosti a použité technologie. 2.Na základě informací z Internetu a literatury se pokuste sestavit názorné schéma připojení k Internetu pomocí satelitní technologie. Popište stručně možnosti a použité technologie.

14

15 1.Zkratkou ISP se označuje: a)informační systém pro tisk b)poskytovatel internetového připojení c)systém automatického přidělení adresy 2.ADSL technologie využívá: a)telefonní linky pro vysokorychlostní přenos dat b)radioreléové spoje c)satelitní spojení

16 3.Technologie WiFi pracuje na frekvenci: a)30 nebo 45 MHz b)2,4 nebo 5 GHz c)1,8 nebo 1,9 GHz 4.Přenos dat prostřednictvím kabelové televize využívá: a)UTP nebo STP kabely b)koaxiální nebo optické kabely c)Standard Bluetooth

17 1.http://cs.wikipedia.org/wiki/Kabelová_televizehttp://cs.wikipedia.org/wiki/Kabelová_televize 2.http://cs.wikipedia.org/wiki/WiFihttp://cs.wikipedia.org/wiki/WiFi 3.http://cs.wikipedia.org/wiki/WiMaxhttp://cs.wikipedia.org/wiki/WiMax 4.http://cs.wikipedia.org/wiki/GSMhttp://cs.wikipedia.org/wiki/GSM 5.Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec, Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 6.Horst Jansen – Heinrich Rotter a kolektiv, Informační a komunikační technika, Europa – Sobotáles, Praha 2004. Odkazy a použitá literatura:


Stáhnout ppt "„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google