Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_18 Název vzdělávacího materiáluMetadata a metainformace Jméno autoraIng. Bulka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_18 Název vzdělávacího materiáluMetadata a metainformace Jméno autoraIng. Bulka."— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_18 Název vzdělávacího materiáluMetadata a metainformace Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická oblastObecné pojmy informatiky a přenos dat Vzdělávací oborVšechny obory školy PředmětInformační a komunikační technologie Ročník1. a 2. ročník Rozvíjené klíčové kompetenceKompetence k učení, řešení problému, komunikativní, pracovní, personální a sociální a personální. Průřezové témaInformační a komunikační technologie, Člověk a svět práce, Člověk a životní prostředí, Občan v demokratické společnosti. „EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496

2 Časový harmonogram06/2012 – 03/2014 Použitá literatura a zdrojeInternet – Wikipedia Klimeš, Skalka,Lovászová, Švec - Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 Pomůcky a prostředkyDataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky. AnotaceProblematika počítačové gramotnosti, pojmy informační a komunikační technologie (ICT). Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení. Opakování a domácí příprava žáků na vyučování Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu září 2012 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem ( jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Josef Bulka

3

4 Metadata jsou strukturovaná data - parametry – které poskytují základní popisné informace o digitálních objektech, jejichž prvořadým účelem je snadné vyhledávání ve zdrojích. Zahrnují elementární informace o zdrojových datech, které jsou strukturované podle určitých pravidel a standardů, a tak zefektivňují správu velkého množství objektů v datových strukturách. Metadata jsou zadávána informačním jazykem a tedy strojově čitelná, což vznáší nároky na jejich jednoznačnost a přesné následování pravidel.

5 Medatada v sobě uchovávají základní informace, jako například údaje o: 1.autorovi 2.názvu 3.předmětu dokumentu 4.jazyku dokumentu 5.vydavateli 6.souvisejících autorských právech

6 Formáty metadat TEI Independent Headers Komplexní formát vyvíjený od konce osmdesátých let minulého století v USA. Jeho zaměřen především na digitální text a pracuje na principu hlaviček. Struktura hlavičky dokumentu může obsahovat: 1.Popis celého souboru 2.Popis kódování textu, 3.Popis věcného charakteru 4.Údaje o revizi textu.

7 GILS Core 1.Vyvinut USA v roce 1994 pro potřeby informačních zdrojů státní a veřejné správy a je používán především na digitální texty. 2.Jeho účelem je zpřístupňování veřejně garantovaných informací státních orgánů. 3.Specifikace metadat je velmi obsáhlá, a záznamy obsahují značné množství základních popisných údajů, věcných údajů, administrativních údajů, včetně kontaktních informací. 4.Záznamy obsahují údaje o copyrightu, údaje URI (URL) i údaje pro vazby mezi jednotlivými digitálními zdroji.

8 Dublin Core (Dublinské jádro) Americký projekt z roku 1995. Dublin Core je zaměřen na popis webů, ale je univerzální, a proto je dnes také nejznámějším a nejrozšířenějším formátem. V základním popisu obsahuje jen nejpodstatnější údaje, což je výhodně předně pro internetové vyhledávání.

9 Metadata jsou mocným nástrojem i při vyhledávání digitalizovaných obrazových dokumentů. Při správném popisu jsou vyhledávací engine díky nim schopny dekódovat jejich obsah a přiradit klíčová slova. V současné době zahrnuto ve specifikaci podle normy ISO/IEC 11179 „Specifikace a standardizace datových prvků“ Definice prvků musí podle této normy, obsahovat celkem 10 následujících položek:

10 1.Jméno údaje 2.Identifikátor údaje jako jeho jedinečný kód pro automatizované zpracovávání 3.Verze definice údaje 4.Úřad pro registraci údaje 5.Jazyk, v němž je údaj vyjádřen 6.Vlastní definice údaje 7.Povinnost uvádění údaje 8.Typ údaje 9.Maximální počet výskytů údaje 10. Komentář k využití údaje

11 Druhy metadat mohou být např: 1.popisné metadata 2.administrativní metadata 3.strukturální metadata 4.technické metadata

12 Metadata dokumentu Většina programů, které vytvářejí dokumenty, včetně kancelářských produktů firmy Microsoft a jiné produkty např. OpenOffice, mohou ukládat metadata se soubory dokladů. Tyto metadata mohou obsahovat jméno osoby, která vytvořila soubor (získaný od operačního systému), jméno osoby, která naposledy editovala soubor, kdy byl soubor byl vytištěn a dokonce kolik revizí bylo vyrobeno v záznamech.

13

14 Zadání 1.Pomocí generátoru DUM metadata.exe, který máme k dispozici na naší škole vytvořte základní metadata, vámi vytvořeného dokumentu z cvičení z textových editorů, v prostředí MS Word nebo OpenOffice Writer. 2.Prohlédněte si vygenerovaná metadata a popište, jak je možno je využít, v prostředí Internetu.

15 Ukázka práce s programem pro generování metadat

16

17

18 Příklad vygenerovaných metadat

19

20 1.Metadata jsou: a)Elementární části textů vytvořených v textových editorech b)Základní popisné informace o digitálních objektech c)Generátory vzorců a vztahy pro tvorbu rovnic v textu 2.Medatada v sobě uchovávají základní informace o: a)O autorovi b)O způsobu tvorby textových souborů c)O souvisejících autorských právech

21 3.Formát metadat TEI Independent Headers: a)Je zaměřen především na digitální obrázky b)Je zaměřen na digitální text c)Je zaměřen na digitální zvukové soubory 4.Formát metadat Dublin Core (Dublinské jádro): a)Je zaměřen především na digitální obrázky b)Je zaměřen na digitální zvukové soubory c)Je zaměřen napopis webů, ale je univerzální

22 1.Eva Bratková,ÚISK FF UK, Praha, Metadata jako nový nástroj pro komunikaci webovských informačních zdrojů,1999 2.http://en.wikipedia.org/wiki/Metadatahttp://en.wikipedia.org/wiki/Metadata 3.Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec -Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN 978-80-89132-71-3 4.Jiří Plášil – PC pro školy, nakladatelství Kopp, České Budějovice 2003.ISBN 80-7232-206-0 Seznam odkazů a použité literatury:


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_18 Název vzdělávacího materiáluMetadata a metainformace Jméno autoraIng. Bulka."

Podobné prezentace


Reklamy Google