Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov"— Transkript prezentace:

1 Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_2_15 Název vzdělávacího materiálu Výstupní zařízení – zvukové karty a dataprojektor Jméno autora Ing. Bulka Josef Tematická oblast Hardware počítačů a operační systémy Vzdělávací obor Všechny obory školy Předmět Informační a komunikační technologie Ročník 1. a 2. ročník Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení, řešení problému, pracovní, sociální, komunikativní a personální. Průřezové téma Informační a komunikační technologie, Člověk a svět práce, Člověk a životní prostředí, Občan v demokratické společnosti. EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/

2 Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia
Časový harmonogram 1 vyučovací hodina Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec - Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN Pomůcky a prostředky Dataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky. Anotace Problematika počítačové gramotnosti, pojmy informační a komunikační technologie (ICT). Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení. Opakování a domácí příprava žáků na vyučování. Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu Září 2012 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem ( jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Josef Bulka.

3 zvukové karty a dataprojektor
Výstupní zařízení - zvukové karty a dataprojektor Ing. Bulka Josef

4 Zvuková karta Je rozšiřující rozhraní počítače, které slouží k počítačovému zpracování zvuku (vstup, výstup). Pro řízení její činnosti zvukové karty operačním systémem je nezbytný softwarový ovladač (driver). Zvukový čip je dnes integrovanou součástí každé základní desky počítače. Existují i externí zvukové adaptéry, které se zapojují do rozhraní USB. Profesionálnější zpracování zvuku vyžaduje interní nebo externí rozšiřující zvukový adaptér.

5 Všechny zvukové adaptéry mají tyto části:
A/D a D/A převodníky zdroje tónů a zvuků rozhraní MIDI konektory pro vstup/výstup A/D a D/A převodníky Využívají se pro záznam a přehrávání zvuků. Jejich úkolem je převést spojitý (analogový) elektrický signál představující zvuk na digitální data, která poté zpracovává počítač a naopak.

6 Zdroje zvuků Karta umí podle pokynů programu uměle vytvářet tóny a zvuky. Ty jsou potřeba zejména u počítačových her nebo při reprodukci souborů MIDI. Rozhraní MIDI MIDI – Musical Instrument Digital Interface – hardwarové rozhraní pro připojení elektronických hudebních nástrojů. Konektory zvukové karty Prakticky všechny zvukové karty mají shodné základní konektory, typ minijack 3,5 mm. Jsou určeny k připojení vstupů a výstupů zdrojů zvukového signálu.

7 Druhy konektorů zvukové karty
Line In – slouží ke vstupu z externích zařízení Mic – konektor pro mikrofonní zesilovaný vstup Line Out – výstup pro připojení externích zařízení, reproduktorů a sluchátek GamePort / MIDI – připojení herních periferií nebo hudebního nástroje s normou MIDI CD IN – linkový vstup pro propojení s CD-ROM mechanikou AUX IN – doplňkový linkový vstup pro připojení interních zařízení (např. TV tuner) S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface), což je rozhraní pro digitální přenos zvuku mezi zařízeními spotřební elektroniky

8 Zdroj : http://commons. wikimedia
Autor: JamesR

9 Zdroj: http://commons. wikimedia

10 Dataprojektor Je zobrazovací zařízení umožňující zprostředkovat prezentaci tím, že obraz (zdrojem může být osobní počítač, notebook, DVD nebo jiné videozařízení) promítá zvětšený na plátno. Můžeme je rozdělit na DLP projektory, kde základem je jeden, případně více DMD čipů (Digital Micromirror Device). V dražších DLP projektorech jsou takové čipy umístěny tři, každý pracuje pouze s jednou barevnou složkou (RGB). Zdrojem světla je lampa.

11 DLP projektor Zdroj Autor: Dale Mahalko

12 Dalším druhem dataprojektorů jsou LCD (Liquid Crystal Display) - LCD projektory pracují na odlišném principu než DLP Základem LCD projektorů jsou tzv. dichroická zrcadla a LCD panely. Hlavní výhodou těchto zrcadel je schopnost odrážet a propouštět světlo v závislosti na jeho vlnové délce. U těchto projektorů je zdrojem světla výkonná lampa se schopností vytvořit velmi intenzivní světlo s ideálním barevným tónem. Nevýhodou LCD projektorů je stárnutí a vypalování LCD displejů.

13 modul LCD Projektoru Zdroj: Autor: MaDCocktail

14 Dalším druhem dataprojektorů jsou LED (Light Emitting Diode) - LED projektory jsou v podstatě DLP projektory, ve kterých je lampa nahrazena LED diodami. Výhodou této technologie je nízká spotřeba, absence lampy a malé rozměry, ovšem za cenu velmi nízké světelnosti oproti FDLP projektorům. Nejnovější technologií je LCoS (Liquid Crystal on Semiconductor). Je kombinací LCD a DLP projektoru. Jedná se o technologii, která místo zrcátkového DMD čipu používaného v technologii DLP, využívá čip složený z tekutých krystalů na reflexní metalické vrstvě tvořené řadou elektrod.

15 princip Lcos dataprojektoru
Zdroj:

16 pohled na sestavu dataprojektoru
Zdroj:

17 pohled na zadní panel a příslušné vstupy a výstupy dataprojektoru
Zdroj:

18 Pracovní list

19 Zadání 1 Zjistěte pomocí literatury nebo Internetu, jak jsou zkonstruovány zvukové karty a jaké čipy obsahují v současné době. Jaké parametry jsou důležité při výběru zvukové karty, co je to midi signál a k čemu se používá. Zadání 2 Zjistěte pomocí literatury nebo Internetu, jak jsou zkonstruovány současné dataprojektory. Jaké jsou nejvhodnější pro prezentaci, kterou vytvoříte pomocí prezentačního software, na vašem počítači?

20 Test a ověření znalostí

21 Dnešní zvukové karty jsou vhodné pro:
zpracování analogového obrazu zpracování digitálního obrazu zvukového signálu A/D převodník zvukové karty: převede spojitý (analogový) elektrický signál na digitální data řídí rozhraní pro připojení elektronických hudebních nástrojů podle pokynů programu uměle vytváří tóny a zvuky

22 MIDI rozhraní zvukové karty:
převede spojitý (analogový) elektrický signál na digitální data podle pokynů programu uměle vytváří tóny a zvuky řídí rozhraní pro připojení elektronických hudebních nástrojů Zdroj zvuku a tónů zvukové karty:

23 Konektor LINE IN zvukové karty:
slouží pro výstup pro připojení externích zařízení, reproduktorů a sluchátek slouží pro linkový vstup pro propojení s CD -ROM mechanikou slouží ke vstupu z externích zařízení Konektor CD IN zvukové karty: slouží pro linkový vstup pro propojení s CD-ROM mechanikou

24 Seznam odkazů a použité literatury:
Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec - Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN Horst Jansen – Heinrich Rotter a kolektiv – Informační a komunikační technika, Europa – Sobotáles, Praha 2004. Jiří Plášil, PC pro školy, nakladatelství KOPP, České Budějovice, ISBN


Stáhnout ppt "Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov"

Podobné prezentace


Reklamy Google