Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 TEORIE STÁTU A PRÁVA

3 Vznik státu Na určitém stupni vývoje lidské společnosti – jakmile vzniká potřeba přesného řádu – vzniká stát. Na určitém stupni vývoje lidské společnosti – jakmile vzniká potřeba přesného řádu – vzniká stát.

4 Velkomoravská říše

5 Stát nahrazuje předstátní rodové zřízení. Stát nahrazuje předstátní rodové zřízení. Pravidla, která byla zvykově zachovávána (v ústní podobě z generace na generaci, a to především náboženská a morální) musí být nahrazena přísnějšími pravidly chování, které odpovídají vyššímu vývoji společnosti. Pravidla, která byla zvykově zachovávána (v ústní podobě z generace na generaci, a to především náboženská a morální) musí být nahrazena přísnějšími pravidly chování, které odpovídají vyššímu vývoji společnosti.

6 Součastně se vznikem státu vzniká právo. Součastně se vznikem státu vzniká právo. Stát nemůže existovat bez práva a právo neexistuje bez státu. Stát nemůže existovat bez práva a právo neexistuje bez státu.

7 = soubor pravidel, podle kterých se odedávna organizuje a řídí lidské soužití, a které se od ostatních společenských pravidel liší tím, že je stanoví stát a jsou také státem vynutitelné. PRÁVO = soubor pravidel, podle kterých se odedávna organizuje a řídí lidské soužití, a které se od ostatních společenských pravidel liší tím, že je stanoví stát a jsou také státem vynutitelné. Vedle těchto pravidel (právních norem) existují ve společnosti i jiné normy, které člověku radí a doporučují jak se chovat – jedná se o normy morální, náboženské, etické, sportovní, politické a jiné. Vedle těchto pravidel (právních norem) existují ve společnosti i jiné normy, které člověku radí a doporučují jak se chovat – jedná se o normy morální, náboženské, etické, sportovní, politické a jiné.

8 Znaky práva První znaky práva se objevují na našem území se vznikem státu : V období ranného a rozvinutého feudalismu jsou znaky práva : V období ranného a rozvinutého feudalismu jsou znaky práva : 1. právo nepsané (obyčejová forma práva)‏ 2. právo nejednotné – právní partikularismus (právo kmenové, knížecí, církevní, zemské a jiné)‏

9 V období pozdního feudalismu (absolutismu) jsou znaky práva : V období pozdního feudalismu (absolutismu) jsou znaky práva : 1. právo psané (povinná školní docházka)‏ 2. právo sjednocené – unifikace práva (vydán občanský a trestní zákoník)‏

10

11 organizační soustava lidské společnosti, které má své ohraničené území, občany ( obyvatelstvo), řídící orgány, administrativní aparát i ozbrojenou moc. STÁT = organizační soustava lidské společnosti, které má své ohraničené území, občany ( obyvatelstvo), řídící orgány, administrativní aparát i ozbrojenou moc.

12 Z definice státu vyplývají tři znaky : 1. Organizování obyvatelstva na určitém území

13

14 2. Veřejná moc založená na právu a uskutečňování a uskutečňována státním mechanismem (státní orgány, úředníky, státními organizacemi)‏

15 3. Získávání prostředků pro chod státu formou daní a poplatků

16 Stát prostřednictvím řídících orgánů (parlament, vláda) vydává všeobecně závazná pravidla (právní předpisy), kterými usměrňuje chování obyvatelstva, různých organizací i státního administrativního aparátu ( státních orgánů). Stát prostřednictvím řídících orgánů (parlament, vláda) vydává všeobecně závazná pravidla (právní předpisy), kterými usměrňuje chování obyvatelstva, různých organizací i státního administrativního aparátu ( státních orgánů).

17 Tato pravidla jsou právem příslušného státu a souhrn všech právních předpisů ve státě je právním řádem státu. Tato pravidla jsou právem příslušného státu a souhrn všech právních předpisů ve státě je právním řádem státu.

18 Každý stát pomocí administrativního aparátu a ozbrojené moci vynucuje dodržování svého právního řádu. Každý stát pomocí administrativního aparátu a ozbrojené moci vynucuje dodržování svého právního řádu.

19 Zákonnost Zákonnost = důsledné dodržování právního řádu, závisí na dobré znalosti právních norem a na přesvědčení nutnosti jejich dodržování. Právní vědomí – znalost právního řádu a představa o spravedlnosti a účelnosti právních norem. Neznalost zákona neomlouvá!!!


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google