Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název materiálu12 - Mycí přípravky - mýdla AutorMgr. Vladimíra Bagová Tematická oblastMateriály AnotaceVzdělávací materiál je určen pro výklad učiva v rámci odborného výcviku pro obory Kadeřník – kadeřnice. Mycí přípravky – charakteristika, složení, význam. Druhy nečistot. Základní pojmy. Mýdla – výroba, průmyslová výroba, druhy, vlastnosti, výhody a nevýhody. Ročník1., 3. Datum tvorbyListopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 MYCÍ PŘÍPRAVKY MÝDLA

3 Mycí přípravky  Mytí – proces, při kterém se odstraňují nečistoty z povrchů  Prostředky k čištění, mytí a praní  Označují se jako detergenty  Základní složkou detergentů jsou tenzidy – látky, které snižují povrchové napětí vody, zvyšují její smáčivost

4  Tenzidy obsahují : a) Složku hydrofilní – přitahuje vodu a v ní rozpustné nečistoty b) Složku hydrofobní (lipofilní) – odpuzuje vodu a poutá k sobě nečistotyve vodě nerozpustné Obr. 1 molekula tenzidu

5 Druhy nečistot 1. Nerozpustné ve vodě - prach, popel, produkt kožních mazových žláz, zbytky olejů, zbytky kosmetických přípravků 2. Rozpustné ve vodě - pot, soli organického původu

6 Pojmy  Smáčedla – látky, které se přidávají k vodě, mají schopnost shromažďovat se na rozhraní dvou různých prostředí (voda – vzduch, voda – olej)  Smáčivý efekt – současné pronikání vody a mycího prostředku k nečistotě a ke znečištěnému povrchu

7  Emulgátory – povrchově aktivní látky, které snižují napětí mezi vodou a olejem; tvoří zpevňující film mezi vodou a olejem, který má stabilizační účinek – důsledkem je:  Tvorba pěny  Schopnost přenést olejové látky do roztoku  Vytvoření emulze

8 Mýdla - výroba  Přípravky určené k čištění, praní, mytí  Výroba je založena na hydrolýze tuků (zmýdelnění = saponifikace)  Zmýdelnění  NaOH – hydroxidem sodným – vznikají mýdla pevná  KOH – hydroxidem draselným – vznikají mýdla mazlavá

9 Průmyslová výroba mýdel  TUK + NaOH (KOH) → GLYCEROL + MÝDLO 1. Směs tuků a olejů se vaří s hydroxidem 2. Vaří se v kotlích nebo autoklávech (při teplotě 80 – 100°C) 3. Dojde ke zmýdelnění 4. Přidáním NaCl nebo KCl se mýdlo oddělí od louhů 5. Z louhů se získává glycerol (surovina pro kosmetický průmysl)

10 Druhy mýdel 1. Jádrové - mýdlo s jelenem – dříve hojně využíváno 2. Základní - vyrábí se z něho mýdla toaletní, mýdlové vločky, medicinální mýdla) - obsahuje kolem 62% vyšších mastných kyselin

11 a) Toaletní mýdlo - Uměle snížený obsah vody - Připravuje se z loje, kokosového nebo palmového oleje - Přidávají se parfémy, barvy, bělidla, vazelínový olej, lanolin b) Medicinální mýdlo - Obsahuje léčivou nebo dezinfekční složku - Aplikaci určuje lékař - Např. dehtové, salicylové, boraxové

12 Vlastnosti mýdel 1. Konzistence (tuhost, mazlavost, tekutost) 2. Rozpustnost 3. Pěnivost  Vlastnosti jsou závislé na typu vyšší mastné kyseliny obsažené v tuku či oleji a na látce (NaOH či KOH), která byla použitá ke zmýdelnění

13  Nejlépe pění mýdla s obsahem kyseliny laurové a k. myristové  Ve vodě se mýdla rozpadají ba ionty a podléhají hydrolýze  Výsledná reakce mýdel je vždy alkalická (zásaditá) – pH 9-12  Mýdlo snižuje povrchové napětí vody a podporuje tvoření pěny

14 Výhody mýdel  Relativně nízké výrobní náklady  Snadná dostupnost surovin Nevýhody mýdel  Mýdla jsou citlivá na kyseliny – i slabé okyselení snižuje pěnivost a čistící účinky

15  Vody s obsahem hořčíku a vápníku ( tvrdé – pramenitá, říční, studniční) tvoří při mytí mýdlem mýdla nerozpustná ve vodě, snižují účinnost  Mýdla mají na kůži dlouhodobý účinek - kůže se přesouší, odmašťuje a ztrácí přirozený ochranný film  Způsobují podráždění kůže (lze upravit výběrem přidaných látek – lanolin = kožní maz z ovcí; vosky, bílkoviny)

16 Použité zdroje  HÜLSKEN, Margot. A SPOL. Příručka pro kadeřnice. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 356 s. ISBN  PETERKA, Emanuel, František KOCOUREK a Miloslav PODZIMEK. Materiály pro učební obor Kadeřník. 4., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 2004, 140 s. ISBN Obr. 1 HÜLSKEN, Margot. A SPOL. Příručka pro kadeřnice. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, str. 31


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google