Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stupňování přídavných jmen

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stupňování přídavných jmen"— Transkript prezentace:

1 Stupňování přídavných jmen
Přídavná jména Stupňování přídavných jmen

2 Stupňování přídavných jmen
Mnohá přídavná jména mohou při srovnávání vyjadřovat zvláštními tvary trojí stupeň vlastnosti: 1. stupeň = pozitiv veselý 2. stupeň = komparativ veselejší 3. stupeň = superlativ nejveselejší Vyjadřování různého stupně vlastnosti se nazývá stupňování Druhý stupeň přídavných jmen se tvoří z prvního stupně pomocí přípon –ejší, -ější, - ší, -í (veselejší, záhadnější, tišší, mělčí)

3 Stupňování přídavných jmen
Některá přídavná jména mají dvojí tvary, např. snazší i snadnější Třetí stupeň se tvoří z druhého stupně předponou nej- (nejveselejší) Obtížnější případy stupňování najdeme v PČP nebo SSČ Nepravidelně se stupňují přídavná jména: dobrý – lepší – nejlepší zlý – horší – nejhorší velký – větší – největší malý – menší - nejmenší

4 Stupňování přídavných jmen
Význam přídavného jména je možno také zesilovat nebo zeslabovat pomocí různých příslovcí: velmi oblíbený, neobyčejně kvalitní, více opotřebovaný, značně poničený, málo upřímný, méně úspěšný mnohem zajímavější, zcela ojedinělý, plně vyhovující, nejlépe propracovaný

5 Utvoř II. stupeň následujících přídavných jmen.
nový růžový chabý drzý ubohý hezký blízký lehký krátký prudký snadný drahý křehký úzký měkký řídký nízký lidský novější růžovější chabější drzejší ubožejší hezčí bližší lehčí kratší prudší snazší i snadnější dražší křehčí užší měkčí řidší nižší lidštější ďábelský sladký těžký hebký tichý suchý vlhký trpký přátelský otrocký jednoduchý hluboký vysoký tenký břitký lakomý tajemný známý upřímný ďábelštější sladší těžší hebčí tišší sušší vlhčí trpčí přátelštější otročtější jednodušší hlubší vyšší tenčí břitčí lakomější tajemnější známější upřímnější

6 Přídavná jména v závorkách dej do patřičného stupně
(Známá 3) oběžnice je Venuše, dobře viditelná zrána i navečer. (Dobrý 3) náš fotbalový brankář byl František Plánička. Karel je (rozumný 2) než malý Jirka. Je také (upřímný 2) než jeho bratr. Je to můj (blízký 3) a (drahý 3) přítel. Není to (snadné 3). Vypočítal jsem i (těžký 3) příklad. V Tatrách jsou hory (vysoké 2) a (strmé 2) než v Krkonoších. Sněžka je (vysoká 3) hora v Čechách. Hliník je (lehký 2) a (křehký 2) než železo. Ocel je (měkká 2) než diamant. Jeseníky jsou (nízké 2) než Krkonoše. Mateřská řeč je ten (krásný, cenný a drahý 3) poklad, který jsme zdědili po předcích. Ve (zlých 3) dobách bývala (pevným 3) pojítkem všech příslušníků národa. Čím výše stoupáme, tím (řídký 2) je vzduch. Koh –i-noor je (velký 3) diamant na světě. (Dlouhá 3) evropská řeka je Volha. Čím (krátká 2) a (tenká 2) je struna, tím (vysoký 2) a (slabý 2) tón vydává.

7 Přídavná jména v závorkách dej do patřičného stupně
Nejznámější oběžnice je Venuše, dobře viditelná zrána i navečer. Nejlepší náš fotbalový brankář byl František Plánička. Karel je rozumnější než malý Jirka. Je také upřímnější než jeho bratr. Je to můj nejbližší a nejdražší přítel. Není to nejsnadnější. Vypočítal jsem i nejtěžší příklad. V Tatrách jsou hory vyšší a strmější než v Krkonoších. Sněžka je nejvyšší hora v Čechách. Hliník je lehčí a křehčí než železo. Ocel je měkčí než diamant. Jeseníky jsou nižší než Krkonoše. Mateřská řeč je ten nejkrásnější, nejcennější a nejdražší poklad, který jsme zdědili po předcích. Ve nejhorších dobách bývala nejpevnějším pojítkem všech příslušníků národa. Čím výše stoupáme, tím řidší je vzduch. Koh –i-noor je největší diamant na světě. Nejdelší evropská řeka je Volha. Čím kratší a tenčí je struna, tím vyšší a slabší tón vydává.

8 Doplňte –ě-, nebo –ně a zdůvodněte
Tento den pro mě nebyl zrovna nejpříjem-jší. Tento den pro mě nebyl zrovna nejpříjemnější. Je stále zřejm-jší, že do pěti hodin se nevrátíme. Je stále zřejmější, že do pěti hodin se nevrátíme. Princezna m-la šaty ušité z nejjem-jšího hedvábí. Princezna měla šaty ušité z nejjemnějšího hedvábí. Začala jsem být v jídle střídm-jší. Začala jsem být v jídle střídmější. To bylo to nejrozum-jší, co jste mohli udělat. To bylo to nejrozumnější, co jste mohli udělat.

9 Doplňte –ě-, nebo –ně a zdůvodněte
Tento příběh byl ještě tajem-jší než předchozí. Tento příběh byl ještě tajemnější než předchozí. Očekávali jsme upřím-jší odpověď. Očekávali jsme upřímnější odpověď. Dnešní výstup byl ještě strm-jší. Dnešní výstup byl ještě strmější. Obloha byla stále tem-jší. Obloha byla stále temnější. Kteří jsou nejznám-jší čeští hudební skladatelé? Kteří jsou nejznámější čeští hudební skladatelé? Kdybyste měli vyjmenovat nejvýznam-jší české osobnosti, koho byste uvedli? Kdybyste měli vyjmenovat nejvýznamnější české osobnosti, koho byste uvedli?


Stáhnout ppt "Stupňování přídavných jmen"

Podobné prezentace


Reklamy Google