Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Silniční daň.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Silniční daň."— Transkript prezentace:

1 Silniční daň

2 Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání

3 Od daně jsou osvobozena např. vozidla:
jednostopá a vozidla se třemi koly a jejich přípojná vozidla, vozidla, která se nacházejí v zahraničí ve zdaňovacím období nepřetržitě alespoň 183 dní, vozidla zabezpečující zpravidla linkovou osobní vnitrostátní dopravu, zdravotnická vozidla, požární atd.

4 Poplatníci daně jsou fyzické a právnické osoby provozující vozidla za účelem dosažení zisku, jsou majiteli vozidla a vozidlo má přidělenou SPZ. zahraniční osoba užívající vozidlo k podnikání na území České republiky, avšak evidované v zahraniční, zaměstnavatel, který vyšle svého pracovníka na pracovní cestu jeho vlastním vozidlem.

5 Základem daně u osobních automobilů - zdvihový objem motoru
u tahačů a návěsů - součet hmotností v tunách připadajících na nápravy a počet náprav u ostatních vozidel celková hmotnost v tunách a počet náprav.

6 Sazba daně – osobní automobil
se zdvihovým objemem motoru nad 800 cm3 do 1250 cm3 …. 1 800 Kč 1250 cm3 do 1500 cm3 …2 400 Kč 1500 cm3 do 2000 cm3 … Kč 2000 cm3 do 3000 cm3 … Kč

7 Sazby daně silniční dle počtu náprav a hmotnosti (autobusy, nákladní automobily, tahače…
Např. …….. se dvěma nápravami o celkové hmotnosti nad 5 tun do 6,5 tun 6 000 Kč. Např. ………….. se dvěma nápravami o celkové hmotnosti nad 21 tun do 24 tun  Kč. Nejvyšší 4 a více náprav nad 36 t 44 1OO Kč.

8 U zaměstnavatelů, kteří vyšlou pracovníka na pracovní cestu činí sazba daně 25 Kč za každý den použití takovéhoto osobního automobilu, je-li to pro něj výhodnější.

9 Vznikne-li či zanikne poplatníkovi daňová povinnost v průběhu roku, sazba daně se upraví alikvotně podle počtu měsíců, ve kterých daňová povinnost trvala.

10 Daňové přiznání podává poplatník do 31
Daňové přiznání podává poplatník do 31. ledna následujícího po uplynutí zdaňovacího období. Silniční daň se však platí zálohově ve lhůtách do 15.4., 15.7., a Případný nedoplatek či přeplatek je zúčtován pak 31. ledna následujícího roku v daňovém přiznání.

11 Silniční daň je nákladovou položkou snižující základ daně

12 Pokud fyzická osoba pobírá příjmy podle
§ 9 (příjmy z pronájmu) nebo § 10 (ostatní příjmy) a při dosahování těchto příjmů používá vozidlo, vozidlo nepodléhá dani silniční, protože tyto příjmy nejsou příjmy z podnikání a tím tyto vozidla nejsou předmětem daně.


Stáhnout ppt "Silniční daň."

Podobné prezentace


Reklamy Google