Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Fyzika, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Optika Sada číslo: ICT-32C Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 13 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-32C-13 Téma vzdělávacího materiálu: Mikroskop Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Jana Montágová Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o optice. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro tříleté učební obory Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Mikroskop

3 Je optický přístroj pro zobrazení malého sledovaného objektu ve větším zvětšení.
První mikroskop sestavil v roce 1590 v Nizozemsku Zacharias Janssen. Konstrukcemi mikroskopu se zabýval  také Galileo Galilei. 

4 Popis mikroskopu Běžný mikroskop se skládá z optické části, která zajišťuje vznik a promítání obrazu, a mechanické části, která chrání optickou část a tvoří tělo mikroskopu. Optická část je složena z okulárů, kterými se přímo díváme na preparát, objektivů, které zachycují obraz preparátu, a osvětlení.

5 K mechanickým částem mikroskopu patří stativ, tubus a pracovní stolek
K mechanickým částem mikroskopu patří stativ, tubus a pracovní stolek. Noha stativu dodává mikroskopu potřebnou stabilitu. Je spojena s ramenem stativu, který nese tubus s hlavicí. Na ní jsou našroubovány výměnné objektivy. K umístění preparátu slouží stolek mikroskopu. Podložní sklíčko s preparátem přichycujeme dvěma svorkami. Ramenem při zaostřování pohybujeme pomocí dvou šroubů - pro hrubý a jemný posun. Pod pracovním stolkem jsou objímky na kondenzor a filtry.

6 K optické části mikroskopu patří okulár, objektivy a kondenzor
K optické části mikroskopu patří okulár, objektivy a kondenzor. Kondenzor je čočka která soustřeďuje světelné paprsky do prostoru pozorovaného objektu. Osvětlení zabezpečuje zrcátko nebo mikrolampa, vložená v noze stativu. Okulár je v horní části tubusu. Modernější mikroskopy mají binokulární hlavici se dvěma nastavitelnými okuláry. Kvalita obrazu závisí především na rozlišovací schopnosti objektivů.

7 Binokulární mikroskop
Obr.1

8 okulár tubus objektiv stativ stolek osvětlení Obr. 2

9 Zobrazení mikroskopem
okulár zobrazení objektivem objektiv předmět Fok Fob zobrazení okulárem Obr. 3

10 Elektronový mikroskop
 Je stejně jako světelný mikroskop optický přístroj, ve kterém jsou ale fotony nahrazeny elektrony a skleněné čočky elektromagnetickým čočkami. Elektromagnetická čočka je v podstatě cívka, která vytváří vhodně tvarované magnetické pole. Rozlišujeme transmisní a rastrovací elektronový mikroskop.

11 Odpovídejte na následující otázky. Ověříte si své znalosti.
Kdo a kdy zkonstruoval první mikroskop? Doplňte text: V současnosti se např. v ……….. používají laserové nebo elektronové mikroskopy. Elektronový mikroskop má ………… rozlišovací schopnost a může tak dosáhnout vyššího efektivního …………. až 1 000 000× větší než světelný mikroskop. Jaké typy mikroskopů rozlišujeme?

12 Seznam zdrojů Seznam literatury
LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1993, 287 s. ISBN BROŽ, J. Fyzikální a matematické tabulky. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1980. BEDNAŘÍK, M., SVOBODA, E., KUNZOVÁ, V. Fyzika II pro studijní obory SOU, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. MIKLASOVÁ, V. Přehled fyziky pro tříleté obory SOU technického směru. Opava: SOU stavební. Obrázky a animace Obr.1: Optical microscope nikon alphaphot +.jpg.Wikipedia: the free encyclopedia. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 2: BEDNAŘÍK, M., SVOBODA, E., KUNZOVÁ, V. Fyzika II pro studijní obory SOU, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. Obr. 3: MONTÁGOVÁ, Jana. Zobrazení mikroskopem.

13 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google