Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Fyzika, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Mechanické kmitání, vlnění. Elektromagnetické vlnění. Sada číslo: ICT-32A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 17 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-32A-17 Téma vzdělávacího materiálu: Zařízení pro přenos informací Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Jana Montágová Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o vzniku elektromagnetického vlnění. Při práci lze používat kalkulátor, MFCH tabulky. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro tříleté učební obory Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Zařízení pro přenos informací

3 Druhů zařízení pro přenos informací je mnoho, lze je však rozdělit na dvě velké skupiny podle směru přenosu informace. Jednosměrný přenos informace Poskytovatel informace Příjemce informace Obousměrný přenos informace Poskytovatel informace Příjemce informace

4 Jiné rozdělení je podle způsobu přenosu:
Analogové - zvuk je převeden přímo na elektromagnetické vlnění, a pak zpět na zvuk. Digitální - zvuk je nejprve převeden na řadu číselných hodnot, a pak na elektromagnetické vlnění, u příjemce je postup opačný.

5 Příklady přenosů informace
Analogový Digitální Jednosměrný Obousměrný rozhlas ruční radiostanice televize GPS (navigace) internet buňkové mobilní sítě (mobil)

6 Obecné schéma jednosměrného přenosu informace.
Analogový rozhlas. Obr. 1. napájení napájení vysílač přijímač informace informace Úprava informace Úprava informace

7 Digitální pozemní rozhlas a televize
Obr. 2. přijímač vysílač MUX – multiplexer (slučovač kanálů)

8 Digitální satelitní televize a rozhlas
Obr. 3. Satelitní převaděč vysílač přijímač MUX – multiplexer (slučovač kanálů)

9 Geostacionární družice - satelity obíhají ve výšce zhruba km nad povrchem Země. V této výšce je rychlost jejich pohybu stejná, jako rychlost otáčení Země, takže zůstávají stále nad stejným místem na povrchu. První geostacionární komunikační družice byla umístěna na oběžné dráze roku Nyní jsou na stacionární dráze umístěny stovky dalších telekomunikačních družic.

10 Jak rozdělujeme zařízení pro přenos informací z hlediska směru přenosu informací?
Jak rozdělujeme zařízení pro přenos informací z hlediska způsobu přenosu informací? Na internetu vyhledejte informaci, co vyjadřuje zkratka GPS. Vyber vhodnou variantu: Rozhlas je příkladem jedno/obou směrného zařízení pro přenos informací. V jaké výšce jsou umístěny geostacionární družice?

11 Seznam zdrojů Seznam literatury Obrázky a animace
SMETANA, C. Praktická elektroakustika. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1981. BROŽ, J. Fyzikální a matematické tabulky. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1980. KARJAKIN, N., SODOMKA, L. Přehled fyziky. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1970. VYSKOČIL, V., SMEJKAL, E. Fyzika pro střední odborné školy pro pracující. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982. ŘEŠÁTKO, M., VOLF, I. Fyzika A pro SOU 1. díl, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984. ŘEŠÁTKO, M., HLAVIČKA, A. Fyzika A pro SOU 2. díl, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984. BEDNAŘÍK, M., SVOBODA, E., KUNZOVÁ, V. Fyzika II pro studijní obory SOU, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. MARVÁNEK, L. Radiotechnika v otázkách a odpovědích, Praha: Naše vojsko, 1971. MIKLASOVÁ, V. Přehled fyziky pro tříleté obory SOU technického směru. Opava: SOU stavební. Obrázky a animace Obr. 1.: MONTÁGOVÁ, J. Schéma analogového rozhlasu. Obr. 2.: MONTÁGOVÁ, J. Schéma digitálního rozhlasu. Obr. 3.: MONTÁGOVÁ, J. Schéma digitální televize.

12 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google