Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník:Fyzika, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Mechanické kmitání, vlnění. Elektromagnetické vlnění. Sada číslo:ICT-32A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 1818 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-32A-18 Téma vzdělávacího materiálu: Televize Druh učebního materiálu:Prezentace Autor:Mgr. Jana Montágová Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o vzniku elektromagnetického vlnění. Při práci lze používat kalkulátor, MFCH tabulky. Metodické poznámky:Materiál je vhodný pro tříleté učební obory Datum vytvoření:1. 2. 2013 Ověření ve výuce:5. 2. 2013

2 Televize

3 Pojem televize se používá v řadě významů. Z technického hlediska se jedná o soubor elektronických zařízení, kterými se obraz přeměňuje na elektromagnetické vlnění, které je po zachycení anténou převedeno zpět na obraz.

4 Popis TV z hlediska přenosu informací Televizní příjmač Kamera Elektronická zařízení Mikrofon Teletext Vysílací anténa Obr. 1.

5 V současné době probíhá přenos TV signálu od kamery, přes vysílač až do televizního přijímače v digitální podobě s velkou podporou výpočetní techniky.

6 Černobílé televizní vysílání bylo zahájeno roku 1936 ve Velké Británii. Roku 1953 byla uvedena barevná televize.

7 V televizorech se dříve používala výhradně klasická televizní obrazovka na bázi katodové trubice (CRT), později plazmové obrazovky a LCD (tekuté krystaly). Dnes převažují LED televize a 3D televize, které umí zobrazovat filmy stereoskopicky (ve třech rozměrech).

8 Současné televize mohou mít funkci smart TV - také nazývanou hybridní TV a přístup na internet. televizi lze ovládat pomocí klávesnice a myši zapojené v USB, televize umožňuje komunikaci s PC, prohlížení fotografií a videí uložených na flash paměti.

9 1.Zakreslete jednoduché schéma TV přenosu informace. 2.Doplň větu: První televizní vysílání bylo zahájeno roku …. ve ……… ……… 3.Objasni významy zkratek LCD, LED. 4.Doplň: První obrazovky obsahovaly ……… trubici. Vysvětlete význam tohoto slovního spojení. 5.Na internetu vyhledejte informaci o 3D televizorech. Jaký jiný termín používáme pro trojrozměrný obraz?

10 Seznam zdrojů Seznam literatury SMETANA, C. Praktická elektroakustika. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1981. BROŽ, J. Fyzikální a matematické tabulky. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1980. KARJAKIN, N., SODOMKA, L. Přehled fyziky. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1970. VYSKOČIL, V., SMEJKAL, E. Fyzika pro střední odborné školy pro pracující. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982. ŘEŠÁTKO, M., VOLF, I. Fyzika A pro SOU 1. díl, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984. ŘEŠÁTKO, M., HLAVIČKA, A. Fyzika A pro SOU 2. díl, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984. BEDNAŘÍK, M., SVOBODA, E., KUNZOVÁ, V. Fyzika II pro studijní obory SOU, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. MARVÁNEK, L. Radiotechnika v otázkách a odpovědích, Praha: Naše vojsko, 1971. MIKLASOVÁ, V. Přehled fyziky pro tříleté obory SOU technického směru. Opava: SOU stavební. Obrázky a animace Obr. 1.: MONTÁGOVÁ, J. Schéma přenosu informací.

11 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google