Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikroprocesory Intel Obr. 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikroprocesory Intel Obr. 1."— Transkript prezentace:

1 Mikroprocesory Intel Obr. 1

2 Mikroprocesory Intel Mikroprocesor je srdcem počítače.
Provádí veškeré výpočty a operace. Je to složitý integrovaný obvod, uložený do vhodného pouzdra. Dnešní mikroprocesory vyžadují pro spolehlivou činnost dobré chlazení - to bývá zajištěno přídavnými chladícími žebry a ventilátorkem.

3 Výkonnost mikroprocesoru
Výkonnost mikroprocesoru ovlivňují nejvíce následující hlediska: architektura mikroprocesoru počet jader tzv. taktovací frekvence procesoru cache paměť

4 Dvou-jádrové (Dual-core) procesory
Jedná se o procesor, který se systému hlásí jako dva logické, kde každá logická část má vlastní výpočetní oblast (ALU, FPU) Každá logická část může zpracovávat zároveň jednu sekvenci instrukcí-thread (vlákno).

5 Dvou-jádrové (Dual-core) procesory
Dvou-jádrový procesor se tak v podstatě chová jako plnohodnotný počítač s dvěma procesory. Pentium 4 Pentium Dual-core 1 jádro 1 jádro 2 jádro Obr. 2

6 Hyper-threading Technologie využívaná u procesorů Intel Pentium 4.
Jedná se o jeden fyzický procesor, který se systému hlásí jako dva logické, ale se sdílenými prostředky. Tím umožní paralelní spuštění dvou úkolů

7 Cache paměť Cache paměť je rychlá vyrovnávací paměť mezi rychlým zařízením (např. procesor) a pomalejším zařízením (např. operační paměť). Obr. 3

8 Typy Cache pamětí Interní (primární, L1) cache
Interní cache paměť je paměť o malé kapacitě, ale její rychlost je stejná jako rychlost procesoru. Tento typ cache paměti je integrován přímo na čipu procesoru. Externí (sekundární, L2) cache Externí cache paměť (dnes je již součástí pouzdra procesoru) je paměť, která je umístěna mezi pomalejší operační pamětí a rychlým procesorem. Tato paměť je vyrobena jako rychlá paměť SRAM a slouží jako vyrovnávací paměť u počítačů s výkonným procesorem, které by byly bez ní velmi zpomalovány.

9 Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel
286 - Zastaralý typ, který už se nevyrábí a neprodává. 386 - Zastaralý typ, který už se nevyrábí a neprodává. Tento typ počítače se vyskytoval ve dvou variantách SX (pomalejší – bez matematického koprocesoru) a DX (rychlejší – s matematickým koprocesorem). 486 - Zastaralý typ. Tento typ počítače se vyskytoval ve dvou základních variantách SX (pomalejší – 16 bit sběrnice) a DX (rychlejší – 32 bit sběrnice). Pentium - Zastaralý typ, který je určen pro většinu dostupných aplikací. Pentium Pro - Zastaralý typ, který je určen pro aplikace v oblasti prostorové grafiky, modelovacích systémů a řídících síťových počítačů.

10 Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel
Pentium MMX - Zastaralý typ s účinnější podporou multimediálních aplikací. Pentium II - Zastaralý typ, který je určen pro všechny typy aplikací včetně multimediálních. Pentium Celeron II - Obdobná a levnější varianta mikroprocesoru Pentium II. Tento typ má oproti mikroprocesoru Pentium II menší vyrovnávací paměť cache, takže je o trochu pomalejší. Pentium III - Zastaralý typ pro využití v aplikacích v oblasti prostorové grafiky, multimediálních aplikací a řídících síťových počítačů. V polovině roku 2005 byl tento typ procesoru prodáván pod označením Pentium Celeron (III).

11 Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel
Pentium 4 - Výprodejový typ. Pentium Dual-Core - Je určen pro nové vizuálně orientované aplikace a pro zpracování prostorové grafiky. Core2 Duo - Dvou-jádrový mikroprocesor, který je určen pro nové vizuálně orientované aplikace. Je vhodný pro běh více aplikací, které podporují rozdělování výpočetního výkonu mezi více jader. Core2 Quad - Čtyř-jádrový mikroprocesor, který je určen pro nové vizuálně orientované aplikace, pro zpracování prostorové grafiky, multimediálních aplikací vyžadující vysoký výpočetní výkon. Je vhodný pro běh více aplikací, které podporují rozdělování výpočetního výkonu mezi více jader.

12 Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel
Intel Core i3 - Dvou-jádrový (čtyř-jádrový) mikroprocesor. Tyto procesory byly představeny v roce Patří do nejnižší výkonové skupiny procesorů Core i. Těmto procesorům chybí technologie Turbo Boost (viz. níže). Existují varianty pro stolní počítače a pro notebooky. Některé verze mají vestavěné grafické jádro. Intel Core i5 - Čtyř-jádrový (dvou-jádrový) mikroprocesor patří do skupiny střední úrovně výkonnosti. Některé tyto procesory obsahují grafické jádro a technologii Turbo Boost. Intel Core i7 - Vyrábí se varianty dvou-jádrové, čtyř-jádrové a šesti-jádrové. Procesory podporují všechny technologie známé z Core 2 Duo a přidávají nové. Všechny procesory obsahují technologii Turbo Boost. Některé z nich obsahují grafické jádro.

13 Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel
Pentium Itanium - Procesor určený pro servery. Pentium Xeon - Procesor určený pro servery. Pentium Itanium 2 - Procesor určený pro servery. Pentium Dual Core Itanium - Procesor určený pro servery.

14 Otázky k opakování Jaké parametry určují výkonnost mikroprocesoru?
Co znamená u procesoru označení Dual-Core? K jakým účelům se používá technologie Hyper-threading? Co je to tzv. „Cache paměť“? Vyjmenujte modelovou řadu mikroprocesorů určených pro PC firmy Intel.

15 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, s. 25 BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 25. srpna :05. Dostupný z WWW: < Použité obrázky: Vlastní


Stáhnout ppt "Mikroprocesory Intel Obr. 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google