Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové."— Transkript prezentace:

1 Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové paměti, páskové paměti, kartové paměti nebo optické. Diskové paměti získali svůj název od podoby média, na které jsou data ukládána – vypadá jako disk.

2 Formátování paměti Alespoň před prvním použitím je vhodné diskovou paměť takzvaně naformátovat. Rormátováním se velký povrch disku rozdělí na množství menších úseků – ty se nazývají stopy a sektory. Údaje o jejich obsahu se zapisují do tabulky (FAT – file alocation table), podle ní jsou vyhledávány volné úseky (při zápisu) nebo části hledaných dat (při čtení).

3 Rozdělení disku při formátování
Formátování lze provést kdykoli. Zvláště ho lze doporučit, pokud má být disk použít pro zálohování dat. Veškeré informace (data, programy) budou formátováním z disku smazány. Obr. 1

4 Souborový systém Souborový systém označuje způsob organizace dat. Velikost a vlastnosti u vnějších pamětí jsou dány použitým souborovým systémem. Nejstarší dosud používaný typ je FAT 16. Ten má horší využití místa na paměti (malé množství dat obsazuje velký prostor) a neumí pracovat s pamětmi většími než 2 GB. Další používaný typ je FAT 32. Maximální velikost paměti je teoreticky až 2 TB. Využití místa na paměti je mnohem lepší.

5 Souborový systém Souborový systém FAT 32 nevyhovuje náročným požadavkům bezpečnosti a spolehlivosti při vysoké rychlosti a efektivitě Firma Microsoft vytvořila nový systém správy dat – NTFS. Filozofie systému NTFS je odlišná od filozofie FAT. Základem systému je jediný soubor zvaný Master File Table (MFT). Systém NTFS má v sobě již zabudovánu kompresi, která se odehrává v reálném čase.

6 Omezení souborovým systémem
Na souborovém systému záleží, jak budeme moci se soubory zacházet. Souborový systém určuje: Maximální délku jména souboru Maximální počet podadresářů (podsložek) Maximální velikost uloženého souboru Maximální velikost paměťového média Podporovanou národní znakovou sadu

7 Nejpoužívanější souborové systémy a jejich omezení
FAT16 (Windows) Délka názvu souboru – 255 znaků Max. velikost souboru – 4GB Max. paměť. média – 4GB FAT32 (Windows) Max. paměť. média – 2TB

8 Nejpoužívanější souborové systémy a jejich omezení
NTFS (Windows) Délka názvu souboru – 255 znaků Max. velikost souboru – 16TB Max. paměť. média – 16EB ext2, 3 (Linux) Max. velikost souboru – 2TB Max. paměť. média – 32TB

9 Otázky k opakování Co je to formátování paměti?
Co vznikne při formátování paměti? K jakým účelům se používá souborový systém? Co určuje souborový systém? Jaké znáte nejpoužívanější souborové systémy?

10 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Paměť a číselné soustavy“ [online]. 12. listopadu :50. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Vlastní


Stáhnout ppt "Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové."

Podobné prezentace


Reklamy Google